Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Οι καβαλάρηδες Ελάτης στο μοναστήρι του Οσίου Νικάνορα στη Ζάβορδα (βίντεο 11’ - 40 φωτογραφίες)

Αναβίωσε και φέτος το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαΐου 2019 (του Θωμά) για δωδέκατη συνεχή χρονιά, το έθιμο της μετάβασης των καβαλάρηδων της Ελάτης στο μοναστήρι του Οσίου Νικάνορα στη Ζάβορδα, για την παραλαβή του ιερού λειψάνου του «άγιου» -όπως τον αποκαλούν οι Ελατιώτες- και τη μεταφορά του στο χωριό για προσκύνημα.
Η αναβίωση του εθίμου για φέτος ξεκίνησε από το πρωί (11:00πμ) του Σαββάτου 4 Μαΐου με το ξεπροβόδισμα των καβαλάρηδων από τον π. Γεώργιο, κυρίως νέων του χωριού, και η μετάβαση στο χώρο του μοναστηριού στη Ζάβορδα όπου και διανυκτέρευσαν. Το πρωί της Κυριακής του Θωμά 5 Μαΐου 2019, παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία και παρέλαβαν με τη δέουσα ευλάβεια και επισημότητα από την αδελφότητα των μοναχών την οστεοθήκη με το ιερό λείψανο του οσίου Νικάνορα.
Η μεγάλη πομπή, με τους καβαλάρηδες να προπορεύονται και τα αυτοκίνητα να ακολουθούν, πήρε το δρόμο της επιστροφής, κάτω από ιδανικές καιρικές συνθήκες. Στην είσοδο της Ελάτης τους επιφυλάχτηκε θερμή υποδοχή από τον ιερέα, τον κοινοτάρχη και σχεδόν όλους τους κατοίκους του χωριού και όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στον ενοριακό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου τελέστηκε ευχαριστήρια παράκληση και τέθηκαν τα λείψανα σε προσκύνημα.
Βίντεο 11:27'' από το ξεπροβόδισμα των καβαλάρηδων το Σάββατο 4/5 και τη διαδρομή προς τη Ζάβορδα, και την υποδοχή στην Ελάτη την Κυριακή 5/5... (κάμερες Κ.Λ.-Γ.Μ.)

Συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας