Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

ΚΟΖΑΝΗ Μαθήματα μετά μουσικής

του Κώστα Μαρίνου από τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ήταν δική του η τολμηρή για τα δεδομένα της εποχής ίδρυση μιας Διεθνούς Μουσικής Ακαδημίας και μάλιστα υπό την αιγίδα της μητροπόλεως.
«Η Κοζάνη είχε μία παράδοση να ‘βγάζει’ μουσικούς της λόγιας μουσικής και ο μακαριστός ήξερε τη δυτική μουσική, επομένως υπήρχε μία προδιάθεση», λέει ο πιανίστας και συνθέτης Παναγιώτης Δημόπουλος, ο οποίος φροντίζει από πέρυσι για την αναβίωση του θεσμού, που είχε αδρανοποιηθεί για κάποιο διάστημα.
«Μετά την περσινή -πιλοτική θα τη χαρακτήριζα- διοργάνωση φέτος ξεκινάμε πιο δυναμικά».
Πρώτη ένδειξη της προσπάθειας τόνωσης του θεσμού, πέρα από τη συμμετοχή πολλών και καλών μουσικών ως δασκάλων στο σεμινάριο, η φροντίδα με την οποία έχει καταρτιστεί το πρόγραμμα των συναυλιών που δίδονται κάθε βράδυ στη διάρκεια του σεμιναρίου.
«Σε αυτό το παράλληλο φεστιβάλ θελήσαμε να δώσουμε έναν πιο ακαδημαϊκό χαρακτήρα. Έτσι ανακοινώσαμε το πρόγραμμα των συναυλιών, ώστε να το γνωρίζει το κοινό. Επίσης έχουμε εντάξει σε αυτές έργα των Μπρίτεν και Λουτοσλάβσκι τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή τους. Ακόμη θα παρουσιαστούν έξι έργα που γράφηκαν για το σεμινάριο, ενώ συνολικά το πρόγραμμα των συναυλιών θα διατρέξει την ιστορία της μουσικής από την εποχή του μπαρόκ ώς το σήμερα».
Βεβαίως οι συναυλίες έπονται των μαθημάτων στα οποία θα διδάξουν μερικοί από τους πιο γνωστούς έλληνες μουσικούς, πολλοί ξένοι, καθώς και δύο ιδιαίτεροι καλεσμένοι: ο Τζον Χάριγκτον, μέλος της Βασιλικής Ορχήστρας της Σκοτίας, και ο σκανδιναβός τσελίστας Λίο Βινλάντ.
Το 15ο διεθνές σεμινάριο μουσικής Κοζάνης θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 25 Αυγούστου και τις συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν σε διαφορετικούς χώρους, από τη Σχολή Δημόπουλου και το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης ως τον ιερό ναό Αγ. Χριστοφόρου, το Στέκι της Φιλοπροόδου και το θεατράκι «Οχληρών», είναι σίγουρο πως θα τιμήσουν οι μουσικόφιλοι κάτοικοι και επισκέπτες της Κοζάνης. Άλλωστε, όπως λέει ο Παναγιώτης Δημόπουλος, «στην Κοζάνη υπάρχουν συνολικά τρεις μουσικές σχολές και συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, ενώ με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης διοργανώνουμε πολλές εκδηλώσεις και υπάρχει μία κρίσιμη μάζα 150-200 ατόμων που τις παρακολουθούν, ενώ κατά καιρούς έχουν έρθει εδώ καλλιτέχνες μεγάλης εμβέλειας, όπως ο Σλιάτοσλαβ Ρίχτερ».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν και η βραδιά ποίησης που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Αυγούστου, τη βραδιά της αυγουστιάτικης πανσελήνου, στο φράγμα Πολυφύτου, καθώς και η ερμηνεία της όπερας του Πουρσέλ «Διδώ και Αινείας» στις 24 και 25 Αυγούστου. Μεταξύ των άλλων συναυλιών ενδιαφέρον έχουν σίγουρα η ερμηνεία του έργου του Μεσιάν «Κουαρτέτο για το τέλος του χρόνου» με τη συμμετοχή και του ζωγράφου Κώστα Ντιού, η συναυλία νέας μουσικής με έργα του 20ού και του 21ου αιώνα, η βραδιά τζαζ και η συναυλία με γενικό τίτλο «Μουσική για την Αγία Καικιλία» με έργα των Δημόπουλου, Χάιντελ και Μπέντζαμιν Μπρίτεν.
Πληροφορίες για το σεμινάριο και το πρόγραμμα συναυλιών, τις τιμές των εισιτηρίων και άλλες λεπτομέρειες μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι και στο kozanimusicseminar.wordpress.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας