Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Μία απλοϊκή και επικίνδυνη λύση

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΑΛΙΠΗΣ
Αριστεροί και δεξιοί πατριώτες στην Ελλάδα παριστάνουν πως δεν παρακολουθούν το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Αλλιώς θα ήταν αναγκασμένοι να ξιφουλκήσουν υπέρ της επαναστατικής ιδέας που έριξε το πρακτορείο τονίζοντας ότι με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ήρθε η ώρα για την Ελλάδα να εκβιάσει αυτή τους πιστωτές για κούρεμα του επίσημου χρέους.
Περιέργως ούτε η Αριστερά ούτε η πατριωτική Δεξιά έσπευσαν να σηκώσουν τα λάβαρα και να ανοίξουν νέο κύκλο συζητήσεων περί χρεοκοπίας της χώρας και «τιμωρίας» των δανειστών.
Το διεθνές και εξειδικευμένο στις οικονομικές εξελίξεις πρακτορείο, σχολιάζοντας το θετικό αποτέλεσμα με το πρωτογενές πλεόνασμα των 2,55 δισ. στο επτάμηνο, προέτρεψε την Ελλάδα να σκληρύνει τη στάση της και να επιδείξει πυγμή.

«Χρεοκοπία ή κούρεμα» ήταν το σύνθημα και εξηγούσε ότι με το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα μπορεί να «ζήσει» και μόνη της, χωρίς τη βοήθεια των εταίρων της. Επομένως μπορεί η χώρα να αρνηθεί τώρα την πληρωμή του χρέους και να προχωρήσει σε στάση πληρωμών (χρεοκοπία) εάν οι Γερμανοί και οι άλλοι της Ευρωζώνης επιμείνουν να αρνούνται haircut στα δάνεια που χορήγησαν.
Τέτοιες απλοϊκές σκέψεις είχαν καιρό να ακουστούν στην Ελλάδα. Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τολμά εδώ και καιρό να θέσει τόσο άμεσα το θέμα και αποφεύγει να μιλά για μονομερείς ενέργειες.
Μόνο κάποιοι αφελείς αριστεροί σχολιογράφοι τολμούν σποραδικά να εισηγούνται ακόμη τέτοιες «παλαβές» κινήσεις.
Βέβαια οι Αμερικανοί δεν είναι τόσο αφελείς. Απλώς πιέζουν με κάθε τρόπο τους Ευρωπαίους να βρουν λύσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ρίχνουν διάφορες ιδέες για να ενθαρρύνουν εκβιαστικές κινήσεις από την Αθήνα και κυρίως να φοβίσουν τους Γερμανούς και να υποκύψουν στις πιέσεις.
Τέτοια δημοσιεύματα και φαεινές ιδέες σαφώς και δεν βλάπτουν την Ελλάδα. Αρκεί να μην παρασύρουν θερμοκέφαλους στην Αθήνα -που δεν είναι και λίγοι- και επιχειρήσουν το απονενοημένο διάβημα θεωρώντας ότι ήρθε η ώρα για την επανάσταση.
Οσο για τους Ελληνες δεξιούς και αριστερούς «πατριώτες» δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έλκονται από τέτοιες ιδέες.
Φυσικά και παρακολουθούν το Bloomberg αλλά βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να ακολουθήσουν τη συλλογιστική του. Πρώτον γιατί κινδυνεύουν να χαρακτηρισθούν ότι ακολουθούν την αμερικανική συνταγή για επανάσταση τώρα και δεύτερον θα ήταν αναγκασμένοι να ομολογήσουν και αυτοί ότι αρχίζει να πετυχαίνει το πρόγραμμα στην Ελλάδα και πρώτη ένδειξη είναι το πρωτογενές πλεόνασμα.
Δύσκολοι καιροί για όλους, όταν μάλιστα όλα δεν είναι «μαύρο ή άσπρο» και οι λύσεις δεν είναι τόσο απλοϊκές όπως θέλουν να τις βλέπουν οι Αμερικανοί και τα? Αμερικανάκια.
Γιατί εάν τεθεί από την αδύναμη Ελλάδα με τόσο ωμό τρόπο το δίλημμα «κούρεμα ή χρεοκοπία» το βέβαιο είναι η άμεση χρεοκοπία και βέβαια η αποπληρωμή του χρέους έστω και μέσα στα επόμενα 100 χρόνια όπως συνέβη με τον Διεθνή Οικονομικό Ελεγχο που κράτησε από το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» του Χαρ. Τρικούπη έως το τέλος της δεκαετίας του 1970.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας