Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Αιανή: Σημαντικές ζημιές από το σεισμό-Ποιες είναι οι τελικές εκτιμήσεις!

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Ολοκληρώθηκε χθες ο δευτεροβάθμιος έλεγχος των κλιμακίων στην σεισμόπληκτη Αιανή, αλλά και στις γύρω περιοχές, που επλήγησαν από τους σεισμούς της 2ης και 3ης Ιουλίου, μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το αρμόδιο για τους ελέγχους Τ.Α.Σ. Κοζάνης απέστειλε στο ΥΠΕΚΑ όλα τα στοιχεία, από τα οποία προκύπτουν δεκάδες κτίσματα ακατάλληλα προς χρησιμοποίηση στην περιοχή. Ζητούμενο, τώρα, είναι να αξιοποιήσει το υπουργείο άμεσα τα στοιχεία και να δοθούν στους κατοίκους (που τόσον καιρό φιλοξενούνται σε σπίτια γνωστών, συγγενών και φίλων), οι απαραίτητες αποζημιώσεις και να κινηθεί η διαδικασία αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Π.Λ.» ο Δημήτριος Πίτσης, προϊστάμενος του Τ.Α.Σ. Κοζάνης (Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων), ολοκληρώθηκε χθες το πρωί ο δευτεροβάθμιος έλεγχος σε όλη τη σεισμόπληκτη περιοχή, τόσο στην Αιανή και τα γύρω χωριά (π.χ. Ρύμνιο), αλλά και σε χωριά της Ελίμειας (Καισαρειά κ.α.), όπως και στην περιοχή των Σερβίων. Πρόκειται για διάσπαρτα κτίσματα, είτε για οικίες, είτε για αποθήκες, αλλά και στάβλους, όπως και για εκκλησίες και εκκλησιαστικά μνημεία.
Σύμφωνα με τα επίσημα, στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Τ.Α.Σ Κοζάνης, από τους σεισμούς της 2 και της 3 Ιουλίου προέκυψαν 15 κτίσματα χαρακτηρισμένα ως «πράσινα», 36 «κίτρινα» και 4 «κόκκινα». Όπως ορίζει η νομοθεσία, η ένδειξη «κίτρινο» σημαίνει πως το κτίσμα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται  μέχρι να γίνουν οι επισκευές, ενώ το «κόκκινο» δηλώνει επικινδυνότητα. Ειδικότερα, η καταγραφή και οι έλεγχοι της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής έδειξε έναν ακατάλληλο στάβλο, μια αποθήκη στην οποία είχε καταρρεύσει μέρος της σκεπής και της τοιχοποιίας, αλλά και δύο κατοικίες. Να σημειωθεί πως μεταξύ των κτισμάτων που υπέστησαν ζημιές είναι και 3 εκκλησίες της Λ΄ ΕΠΚΑ, όπως και Βυζαντινά κτίσματα τα οποία υπάγονται στην 17η εφορία βυζαντινών αρχαιοτήτων, τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλα.
Με την ολοκλήρωση του δευτεροβάθμιου ελέγχου, το Τ.Α.Σ. Κοζάνης στέλνει όλα τα απαραίτητα έγγραφα στο ΥΠΕΚΑ και εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται η οριοθέτηση της σεισμόπληκτης περιοχής. Τότε αναμένονται και οι αποφάσεις του υπουργείου για τις περαιτέρω ενέργειες και την καταβολή των αποζημιώσεων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αιανής Γιώργος Φτάκας. «Έγιναν πολλές ζημιές, κυρίως σε τοιχοποιίες, ενώ ο πρόσφατος μετασεισμός των 3.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ανησύχησε ακόμη περισσότερο τους κατοίκους και ενέτεινε στην εξάπλωση των ζημιών, στα κτίσματα που είχαν ήδη πρόβλημα. Αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να μπορέσει να δοθεί και το σχετικό επίδομα στα μη κατοικήσιμα, από την Πρόνοια».
Μάλιστα, ο πρόσφατος μετασεισμός ανησύχησε τους κατοίκους, που είχαν σε κάποιες περιπτώσεις τις σχισμές στους τοίχους να ανοίγουν ακόμη περισσότερο. Να σημειωθεί πως οι κάτοικοι ανησυχούν ιδιαίτερα και για τα βυζαντινά μνημεία τα οποία επλήγησαν από τον σεισμό, ζητώντας όπου χρειάζονται να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες υποστυλώσεις.

1 σχόλιο:

ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΣ είπε...

Επειδή όπως αναφέρθηκε στο άρθρο,τα κτίσματα ειδικά στην περιοχή των Σερβίων, είναι διάσπαρτα, μήπως πρέπει και ο Δήμος να ενδιαφερθεί,πάντα στο μέτρο του δυνατού και να παρακολουθήσει την όλη πορεία της οριοθέτητησης;

Το Προφίλ μας