Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Η Αθήνα υποδέχεται την ελίτ της παγκόσμιας φιλοσοφίας

Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Αναμένονται πάνω από 2.000 σύνεδροι από 105 χώρες, ανάμεσά τους ο Εκο και ο Χάμπερμας.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας φιλοξενεί για πρώτη φορά η χώρα μας. Από τις 4 έως και τις 10 Αυγούστου αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα πάνω από 2.000 σύνεδροι από 105 χώρες, για να παραστούν στις εργασίες. Ανάμεσά τους θα είναι και κορυφαίες προσωπικότητες, όπως ο Ουμπέρτο Εκο και ο Γιούργκεν Χάμπερμας
. Το θέμα του «Η φιλοσοφία ως έρευνα αλλά και τρόπος ζωής» είναι καίριο, διότι αναδεικνύει τα ηθικά προβλήματα που έχουν προκύψει στην εποχή της κρίσης.
Το συνέδριο περιλαμβάνει 75 ειδικές θεματικές ενότητες και οι ολομέλειές του, όπως και τα συμπόσια, θα καλυφθούν από διερμηνεία σε επτά διαφορετικές γλώσσες. Κάποιες από αυτές θα πραγματοποιηθούν στην Πνύκα, στο Λύκειο του Αριστοτέλη, στην Ακαδημία Πλάτωνος και στην Αγία Φωτεινή Ιλισσού, όπου έλαβε χώρα ο διάλογος του Πλάτωνος «Φαίδρος».
Η έναρξη του συνεδρίου θα συνοδευτεί από συναυλία στο Ηρώδειο με έργα κλασικής μουσικής, που έχουν ελληνικό θέμα, αλλά και με έργα του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη. Για τη λήξη των εργασιών έχει προγραμματιστεί ειδική εκδήλωση. Αξίζει να αναφερθεί ότι θα υπάρχουν και παράλληλες δράσεις. Στο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής έχει προγραμματιστεί έκθεση εικαστικών με τη συμβολή των φοιτητών της ΑΣΚΤ.
Το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια, τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και οργανώνεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Φιλοσοφικών Εταιρειών (FISP) και την Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία, με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Αθηναίων, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης και τη στήριξη των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας