Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΜΑΥΡΟΠΗΓΗ: Ρωμαϊκό νεκροταφείο έφερε στο φως σωστική ανασκαφή

της Ρόης Βασβατέκη από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Μία νέα νεκρόπολη, της ρωμαϊκής περιόδου αυτή τη φορά, φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη Μαυροπηγή, Τοπική Κοινότητα του Δήμου Εορδαίας, καθώς ξεκίνησε προ 15νθημέρου περίπου για φέτος η σωστική αρχαιολογική ανασκαφή που πραγματοποιείται στη θέση  “Δάσος” της Μαυροπηγής, με χρηματοδότηση  της ΔΕΗ, αφού στην περιοχή αυτή πρόκειται να επεκταθεί το ορυχείο της ΔΕΗ στη Μαυροπηγή.

Μιλώντας στον «Π» η προϊσταμένη της Λ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Χριστίνα Ζιώτα, ανέφερε ότι η σωστική ανασκαφή στη θέση “Δάσος” της Μαυροπηγής έφερε στο φως λακκοειδείς τάφους, και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ευρήματα πρόκειται για ρωμαϊκό νεκροταφείο. «Προς το παρόν οι τάφοι δείχνουν ρωμαϊκής εποχής», είπε, χωρίς όμως να αποκλείσει το ενδεχόμενο να εντοπιστούν και τάφοι άλλης, προγενέστερης περιόδου. Τα κτερίσματα που βρέθηκαν στους τάφους που ανασκάφηκαν μέχρι στιγμής, είναι κυρίως πήλινα αγγεία, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν ανασκαφεί ιδιαίτερα πλούσιοι τάφοι.
Η κ. Ζιώτα σημείωσε ότι το νεκροταφείο αυτό εντοπίστηκε από πέρσι αλλά η αρχαιολογική υπηρεσία δεν προλάβαινε να το ανασκάψει και ξεκίνησε μόλις στα μέσα Ιουλίου η ανασκαφή στη Μαυροπηγή, καθώς άργησε να εγκριθεί η πρόσληψη επιστημονικού και εργατικού προσωπικού για την εκτέλεση του αρχαιολογικού έργου µε τίτλο «Σωστικές ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους εντός ορίων Λιγνιτωρυχείων Τοπικών Κοινοτήτων Μαυροπηγής και Κοµάνου, του Δήμου Εορδαίας, Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης», αφού η προκήρυξη δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουνίου 2013.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 256 άτμα που προσλήφθηκαν για τη διενέργεια των σωστικών αρχαιολογικών ανασκαφών η συντριπτική πλειοψηφία εργάζεται στις ανασκαφές στη Μαυροπηγή. Καθώς, όπως σημείωσε η προϊσταμένη της αρχαιολογικής υπηρεσίας, παράλληλα ελέγχεται και δεύτερος χώρος στη Μαυροπηγή, στη θέση “Μικρό Λιβάδι” όπου υπάρχουν ενδείξεις για αρχαιολογικά ευρήματα της εποχής του χαλκού.
Υπενθυμίζεται ότι μια σημαντική νεκρόπολη των υστεροαρχαϊκών χρόνων (τέλος του 6ου και αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.) έφερε στο φως τον Οκτώβριο του 2011 η σωστική αρχαιολογική ανασκαφή στη θέση «Λιβάδι» της Μαυροπηγής, που πραγματοποιήθηκε επίσης με χρηματοδότηση  της ΔΕΗ. Επρόκειτο για ένα αρχαίο νεκροταφείο στο οποίο είχαν ενταφιαστεί μαζί άνθρωποι και οικόσιτα ζώα.
Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις της τότε προϊσταμένης της Λ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Δρ. Γεωργίας Καραμήτρου, επρόκειτο για «μοναδικό εύρημα», καθώς βρέθηκε μεγάλης έκτασης ενταφιασμός ανθρώπων με τα ζώα τους. Είχαν βρεθεί συγκεκριμένα ταφές ανθρώπων οι οποίοι είχαν ενταφιαστεί μαζί με τα ζώα τους, καθώς βρέθηκαν οι σκελετοί 7 αλόγων, μεταξύ των οποίων ένα ιππάριο (πουλαράκι), δύο ταφές βοοειδών, 5 ταφές σκύλων, ακόμα και τα οστά από ένα γουρουνάκι. Τα κτερίσματα των τάφων (αγγεία) προέρχονταν από τοπικό εργαστήρι, ενώ τα μεταλλικά (χάλκινα) κοσμήματα και ελάχιστα όπλα, χάλκινες αιχμές δοράτων, μαχαίρια, συναντά κανείς σε όλο τον βορειοελλαδικό χώρο. Επίσης, σε τρεις γυναικείες ταφές είχαν βρεθεί περόνες, πόρπες, βραχιόλια στους βραχίονες, ακόμα και στα κάτω άκρα (αστραγάλους) και μία με δαχτυλίδι στο μεγάλο δάχτυλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας