Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Κοζάνη: Οι πρώτοι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα – Κινητοποίηση της ΕΛΜΕ!

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Τα ονόματα των πρώτων εκπαιδευτικών τεχνικής εκπαίδευσης οι οποίοι τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης μεταξύ των οποίων και εκείνα των καθηγητών στην Π.Ε. Κοζάνης. Πρόκειται για σαράντα τρεις εκπαιδευτικούς τεχνικής εκπαίδευσης (ειδικοτήτων νοσηλευτικής, μαιευτικής, φυσικοθεραπείας, βρεφονηπιοκόμοι, οδοντιατρικής, αισθητικής και άλλων παρόμοιων ειδικοτήτων), από ειδικότητες των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ Κοζάνης.

Μάλιστα χθες το πρωί στο 2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, από την ΕΛΜΕ Κοζάνης, με κύριο σύνθημα ενάντια στις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών, αλλά και σχολικών φυλάκων.
Εκπαιδευτικοί ένωσαν τις φωνές τους με σχολικούς φύλακες, εκπροσώπους του συλλόγου δημοτικών υπαλλήλων Κοζάνης, του Ν.Τ Κοζάνης της ΑΔΕΔΥ, ενώ στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων βρέθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «Εναλλακτική δράση για τη Δυτική Μακεδονία» στο περιφερειακό συμβούλιο Αντώνης Κύρινας.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Πρωινό Λόγο» ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κοζάνης Ζήσης Νούντας τόνισε πως: περιμέναμε να ανακοινωθούν οι λίστες, μιας και ήδη είχαν ανακοινωθεί τα ονόματα με παράνομο τρόπο, πριν από 15 ημέρες. Βέβαια, τα ονόματα τελικά ήταν περισσότερα μιας και η εξαίρεση των προηγούμενων ημερών των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών, αλλά και των οικονομικών κριτηρίων που θέσπισε το Υπουργείο Παιδείας, δεν εξαιρέθηκαν περισσότερα άτομα».  Ειδικότερα, η ΕΛΜΕ Κοζάνης περίμενε να εξαιρεθούν 19 άτομα από τους 52 εκπαιδευτικούς τεχνικής εκπαίδευσης στον Νομό Κοζάνης. τελικά, εξαιρούνται μόνο 10 εκπαιδευτικοί. «Αυτό είναι το γελοίο της υπόθεσης. Είχαν οικονομικά κριτήρια στις 12.000 ευρώ μεικτό εισόδημα. Αν υπολογιστεί μεικτά ο μισθός ενός πολυτέκνου είναι 14.100 ευρώ. Πράγμα που σημαίνει ότι οι 12.000 οικογενειακό εισόδημα ήταν κάτι ανέφικτο».
Η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών, όπως και των εκπροσώπων των υπολοίπων κλάδων που ήταν στο πλευρό τους, έγινε αυτή τη φορά στο 2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης, σε ένα σχολείο που πλήττεται καίρια, αφού τα 2/3 των δομών του στην ουσία καταργούνται. «Αν εφαρμοστεί το νέο τεχνολογικό λύκειο και καταργώντας τον τομέα της πληροφορικής, πιστεύουμε ότι το σχολείο αυτό σε λιγότερο από ένα χρόνο θα έχει κλείσει», σημείωσε ο κ. Ντούντας, λέγοντας ωστόσο, πως οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται παρά το δύσκολο των ημερών.
Τις δύσκολες ώρες τις οποίες περνάει και το αίσθημα της αδικίας που την πνίγει, μετέφερε μιλώντας στον «Π.Λ.» και η –απολυμένη- σχολική φύλακας του 1ου Λυκείου Κοζάνης Νίκη Λιάκου. Η ίδια επί δεκατρία χρόνια εργαζόταν σε αυτή τη θέση και τώρα μοιάζει σαν να μην μπορεί να το πιστέψει. «Δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω ακόμη. Μας βγάζει εκτός προγράμματος και δεν το περίμενα με τίποτα. Είναι πολύ δύσκολο για όλους τους συναδέλφους. Ξαφνικά βρισκόμαστε μετέωροι». Οι απολυμένοι σχολικοί φύλακες της Κοζάνης ανέρχονται στα 15 άτομα, ενώ μόλις ένας σχολικός φύλακας εξαιρείται.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Κοζάνης Δημήτρης Ντέντης, σημείωσε πως έρχονται άλλες 9.600 απολύσεις τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας πως «οι κύριοι της κυβέρνησης και της τρόικας είναι αδίστακτοι. Θέλουν να χυθεί αίμα. Οι τομείς που έχουν απομείνει για απολύσεις είναι η παιδεία, η υγεία και οι δήμοι. Ε αυτές τις τρεις να αναζητήσουν και τους υπόλοιπους. Ο κόσμος πρέπει να το καταλάβει, να είμαστε έτοιμοι, να μην εφαρμοστεί άλλο αυτή την πολιτική και στη θέση της να μπει μια πολιτική ανάπτυξης».

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ
Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, συσπειρώνουμε τους εκπαιδευτικούς με τους  εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, απαντάμε  στις προσπάθειες εφαρμογής των διαθεσιμοτήτων – απολύσεων και συνεχίζουμε τον αγώνα μας
-    για να μη φύγει κανείς συνάδελφός  μας
-    για να είμαστε όλοι – γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και σχολικοί φύλακες – παρόντες στα σχολεία και τους μεγάλους αγώνες του Σεπτεμβρίου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ξηπνάτε Σώρρας.Δεν υπάρχει άλλο.
ΠΡΟΣ ΠΑΣΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΦΟΡΕΑ


ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΥΨΟΥΣ 600 ΔΙΣ $
ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ

Ο/Η κάτωθι υπογραφών / ουσα……………………………………………………………………………………..
του…………………………………….κάτοικος…………………………………………………………………………οδός
………………………………………………………..επάγγελμα………………………………………………………………..
τήλ/κιν………………………………………………………………. με αριθμό δελτίου ταυτότητας………………..
………………………………………….εκδοθέντος στις…………………………………..από το ΑΤ…………………….


Δηλώνω οτι:
Με την παρούσα εκφράζω την υποστήριξη μου στην προσφορά που έχει κατατεθεί από τον Αρτέμη Σώρρα του Βασιλείου ύψους εξακοσίων δισεκατομμυρίων δολαρίων ($600.000.000.000), που αφορά στην αποπληρωμή του Δημοσίου Χρέους και ζητώ την εξέταση και αποδοχή της πρότασης από το ελληνικό κράτος με σκοπό την έξοδο από την κρίση και την δημιουργία ενός ισχυρού κράτους με ανάπτυξη. Για τον λόγο αυτόν συνυπογράφω την παρούσα.

Τόπος…………………………………………… ημερομηνία………………………………………………………..

Ο Δηλών




(Βεβαίωση γνησίου υπογραφής)

Το Προφίλ μας