Tου Φίλιππου Σαχινίδη*
Η διατήρηση της ύφεσης για έκτη συνεχόμενη χρονιά, σε συνδυασμό με την εκτίναξη της ανεργίας σε πρωτοφανή για την μεταπολεμική περίοδο επίπεδα, έχουν καταστήσει την δημόσια συζήτηση για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, περισσότερο επίκαιρη και αναγκαία, από κάθε άλλη φορά.
Τα ερωτήματα στα οποία καλούμαστε να απαντήσουμε, είναι:
Η διατήρηση της ύφεσης για έκτη συνεχόμενη χρονιά, σε συνδυασμό με την εκτίναξη της ανεργίας σε πρωτοφανή για την μεταπολεμική περίοδο επίπεδα, έχουν καταστήσει την δημόσια συζήτηση για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, περισσότερο επίκαιρη και αναγκαία, από κάθε άλλη φορά.
Τα ερωτήματα στα οποία καλούμαστε να απαντήσουμε, είναι:
α) Ποιο είναι το επιθυμητό Παραγωγικό Πρότυπο για την Χώρα, ώστε να εξασφαλίσει μια ικανοποιητική θέση στον Παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας. Θέση που θα επιτρέπει να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και να διασφαλίζονται τα εισοδήματα των πολιτών.
β) Με ποιες πολιτικές και ποια εργαλεία, θα διευκολύνουμε την οικοδόμηση του νέου Παραγωγικού Προτύπου.
Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι, η Ελλάδα πρέπει να μετασχηματίσει την οικονομία της.Να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική και εξωστρεφής. Αυτός ο μετασχηματισμός, θα επιτρέψει στην Ελληνική Οικονομία να βγει από την ύφεση και να επιστρέψει σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι μια πρόταση πολιτικής, που απορρέει από την διαπίστωση ότι, η ανάπτυξη των προηγούμενων χρόνων τελικά, δεν ήταν διατηρήσιμη. Στηρίζονταν στην αύξηση της δημόσιας και ιδιωτικής κατανάλωσης, που χρηματοδοτούνταν από την αύξηση του δανεισμού του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Η πρόταση αυτή, μας οδηγεί στο επόμενο ερώτημα που τέθηκε.
Με ποιες πολιτικές και ποια εργαλεία πολιτικής θα γίνει αυτός ο μετασχηματισμός;
Διότι, ακόμη και σήμερα και παρά την υποχώρηση της οικονομίας, κεφάλαια και ανθρώπινο δυναμικό είναι παγιδευμένα στο μη ανταγωνιστικό τμήμα της οικονομίας. Αν καθυστερήσει η απελευθέρωση τους, θα καθυστερήσει και ο μετασχηματισμός της οικονομίας, με αποτέλεσμα να παραταθεί περισσότερο η ύφεση και να χαθούν ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας.
Επομένως, την ώρα που η Χώρα εφαρμόζει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που ενισχύει την ύφεση, οφειλει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα Εθνικής Ανασυγκρότησης που θα περιλαμβάνει, μείγμα από κίνητρα και αντικίνητρα, ώστε να συρρικνωθεί το μη ανταγωνιστικό και εσωστρεφές τμήμα της οικονομίας και να διογκωθεί το ανταγωνιστικό και εξωστρεφές της.
Όλες οι μελέτες, που έχουν γίνει αναφορικά με τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, επισημαίνουν τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα, στον πρωτογενή τομέα, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν από την αξιοποίηση των ευκαιριών στον τομεα αυτο.
Η Ελλάδα σήμερα είναι ελλειμματική σε πολλά προϊόντα και το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων είναι ελλειμματικό. Άρα, ένας στόχος που μπορεί να τεθεί, είναι αρχικά να μειωθεί το έλλειμμα αυτό και σταδιακά να γίνει πλεονασματικό.
Για την επίτευξη του εγχειρήματος χρειάζεται ένας νέος σχεδιασμός της αγροτικής παραγωγής, που θα ενισχύει τις παραγωγικές δυνατότητες των αγροτών.
Αναφέρω ενδεικτικά κατευθύνσεις στις οποίες πρέπει να δοθεί προτεραιότητα:
Κίνητρα για δημιουργία ομάδων παραγωγών.
Λειτουργία νέων και υγιών οικονομικά Αγροτικών Συνεταιρισμών (όπως και σε άλλες Μεσογειακές Χώρες - Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία), στα πρότυπα συγχρόνων επιχειρήσεων που θα ελέγχουν, προβάλλουν και θα προωθούν τα αγροτικά προϊόντα, από το στάδιο της παραγωγής μέχρι τα σημεία πώλησης τους, στον εγχώριο καταναλωτή και - κυρίως - στο Εξωτερικό.
Ενίσχυση των Αγροτικών Συνεταιριστικών Ομάδων που διαθέτουν επιχειρησιακό σχέδιο, από την παραγωγή του προϊόντος μέχρι την τυποποίηση και την προώθησή του και στο Εξωτερικό.
Συμβουλευτική υποστήριξη των αγροτών από ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι θα συμβάλλουν, ώστε να υιοθετηθούν οι ορθές (βιολογικές, περιβαλλοντικες κλπ) παραγωγικές διαδικασίες, αλλά και κυρίως, η οργάνωσή τους με στόχο τη μείωση του κοστους παραγωγης (υπερβολικό σήμερα, για τον Έλληνα παραγωγο).
Βελτίωση, διασφάλιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.
Σήμανση συσκευασιών για την πιστοποίηση των Ελληνικών προϊόντων και τηνκατοχύρωση της εμπορικής τους ταυτότητας. Έμφαση στα brand name των αγροτικών προϊόντων.
Ενημέρωση των αγροτών για νέους τύπους καλλιεργειών, αλλά και για τις τάσεις που επικρατούν στις Διεθνείς αγορές.
Παραχώρηση προς εκμετάλλευση αξιοποιήσιμης Δημόσιας Γης, με ευνοϊκούς όρους προς αγρότες που αδυνατούν να αποκτήσουν δική τους έκταση προς καλλιέργεια.
Δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων, που θα παρέχουν τα αναγκαία κεφάλαια σε νέους αγρότες.
Όλα τα παραπάνω (εκπαίδευση, οργάνωση, προώθηση Εξαγωγών κλπ), προυποθετουν κινητοποιηση ολων των δυναμεων, από το Υπουργειο Αγροτικης Αναπτυξης μεχρι και τον τελευταιο παραγωγο. Ετσι, θα παρακολουθειται στενα η υλοποιηση των διαρθρωτικων παρεμβασεων και θα αντιμετωπιζονται αμεσα τα οποια προβληματα ανακυπτουν. Δεν δικαιουται κανεις να εφησυχαζει σε αυτές τις κρισιμες στιγμες ουτε να κινειται με τη λογικη του παρελθοντος.
Η ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας αποτελεί στρατηγική επιλογή, αλλά και μονόδρομο για τη Χώρα. Αυτή είναι η πρόκληση και στην πρόκληση αυτή το ΠΑΣΟΚ, ανταποκρίνεται με το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της οικονομίας, στο οποίο ο πρωτογενής τομέας διαδραματίζει κομβικό ρόλο.
* Ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης, είναι Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Λαρισας, Εισηγητής Οικονομικών ΠΑΣΟΚ πηγή :thessaliki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου