Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην έναρξη του Συνεδρίου Νεολαίας του Κινήματος (video)

Το Συνέδριο της Νεολαίας είναι το πιο δυναμικό και ελπιδοφόρο προοίμιο για το Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Το Συνέδριο της ανασύστασης της παράταξης. Το Συνέδριο που εγγυάται την ανάκαμψη της πατρίδας μας.
Η παρουσία σας σήμερα εδώ είναι η απόδειξη μιας αλήθειας που καταγράφηκε και την Κυριακή με την προσέλευση 110.000 πολιτών στις κάλπες για την ανάδειξη των συνέδρων του Συντακτικού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Το ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται, αντιστέκεται, εγγυάται, διαμορφώνει το μέλλον της πατρίδας, το μέλλον της δικής σας γενιάς.
Νέες και νέοι του ΠΑΣΟΚ, η δική σας γενιά είναι μια αδικημένη γενιά. Αλλά δε θ’ αφήσουμε, δε θ’ αφήσετε εσείς οι ίδιοι, να γίνει η δική σας γενιά μια χαμένη γενιά. Αντίθετα, από όσα θ’ αποφασίσετε εδώ στο Συνέδριο της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ αλλά και απ’ όσα θ’ αποφασιστούν τις επόμενες μέρες στο Συνέδριο του Κόμματος, θα προκύψει ο δρόμος μέσα απ’ τον οποίο η δική σας γενιά θα κερδίσει τη μάχη της  Ιστορίας, τη μάχη του μέλλοντός της.
Φίλες και φίλοι, εσείς, οι δικές σας ηλικίες, βιώνετε μια κρίση για την οποία είστε οι μόνοι που δε φταίτε. Όλα όσα ακούτε, όλα όσα βασανίζουν τη χώρα, ταπεινώνουν την Ελλάδα.
Επί τρία χρόνια  τώρα σε σχέση με το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, στην πραγματικότητα ομολογούν μια απλή και τραγική αλήθεια: Πως προηγούμενες γενιές που κυριάρχησαν όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στην οικονομική και την κοινωνική και την επιστημονική ζωή της χώρας, δεν σκέφτηκαν με διορατικότητα και προοπτική και δε σκέφτηκαν με συνείδηση αλληλεγγύης σε σχέση με τις ερχόμενες γενιές, σε σχέση με  τη δική σας γενιά.
Γιατί εμείς οι προηγούμενοι, σας αναγκάσαμε να δανείσετε προκαταβολικά τις μεγαλύτερες γενιές και ηλικίες. Και έτσι τροφοδοτήσατε εσείς υποθηκεύοντας το μέλλον σας, λάθη, σφάλματα, λανθασμένες εκτιμήσεις, την έλλειψη ιστορικής συνείδησης και πολιτικής ευθύνης αλλά και κοινωνικής ευθύνης και ευαισθησίας που είναι τα βαθύτερα έννοια της κρίσης που ταλανίζει τη χώρα.
Εσείς, αυτή τη στιγμή σηκώνετε το βάρος που βεβαίως σας ανήκει και οι μεγαλύτεροι πρέπει να σας δίνουμε, να σας δίνουν όλοι, εξηγήσεις για το σημείο στο οποίο έφτασε η χώρα. Γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να τραβήξουμε μια γραμμή και να διαμορφώσουμε τη νέα αφετηρία και για την παράταξη και για τον τόπο.
Γιατί, να μην το ξεχνάτε ποτέ, το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, όπως πρέπει να συμβαίνει με κάθε πολιτική δύναμη του συνταγματικού τόξου, υπάρχει χάριν της πατρίδας και χάριν των πολιτών. Η ύπαρξή μας δεν είναι αυτοσκοπός, δεν είναι μια οργανωτική άσκηση, δεν είναι ένας μηχανισμός αναπαραγωγής κάποιων κομματικών διαδικασιών και συσχετισμών.
Υπάρχουμε για να υπηρετούμε το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού.
Υπάρχουμε για να διασφαλίζουμε τη λειτουργία της δημοκρατίας.
Υπάρχουμε για να συνθέτουμε την κοινωνία, να την κάνουμε συνεκτική, αλληλέγγυα, ασφαλή. Γιατί μόνο μια τέτοια κοινωνία μπορεί να δημιουργεί και να ευημερεί. 
Συντρόφισσες και σύντροφοι, άκουσα την ωραία εισαγωγική ομιλία του απερχόμενου Γραμματέα και τον ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή που μου επιφύλαξε αλλά και για όλα όσα έκανε ως επικεφαλής της Νεολαίας μας την προηγούμενη περίοδο.
Και στο πρόσωπό του, ευχαριστώ τα μέλη όλων των καταστατικών οργάνων της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΠ,  όλων των ρευμάτων, των αποχρώσεων, γιατί ανεξάρτητα από διαφορές, ανεξάρτητα από διαφωνίες, όλους και όλες σας ενώνει και μας ενώνει η πίστη σ’ έναν κοινό, αξιακό κώδικα που έχει ανυπέρβλητη σημασία.
Και είναι υποχρέωσή μας και κυρίως υποχρέωσή σας, σ’ ένα Συνέδριο όπως αυτό που είναι συνέδριο αλήθειας, ν’ αναζωογονήσουμε πρωτίστως το ιδεολογικό και αξιακό οπλοστάσιο της παράταξής μας.
Φίλες και φίλοι, ανήκετε σε μια παράταξη, ανήκετε σ’ ένα Κίνημα που ανέδειξε την ίδια την έννοια της  Νέας Γενιάς. Το Κίνημα της Νέας Γενιάς δεν υπήρχε πάντοτε ως ένα φυσικό φαινόμενο. Είναι μια πολιτική κατάκτηση σχετικά πρόσφατη, των τελευταίων 30 ετών που οφείλεται στον εμπνευστή και τον εκφραστή του εθνικού, του πολιτικού και του κοινωνικού ριζοσπαστισμού, στον Ανδρέα Παπανδρέου που συνέλαβε τη σημασία και του ηλικιακού ριζοσπαστισμού, τη σημασία της Νέας Γενιάς και άνοιξε διάπλατα το δρόμο σε νέους ανθρώπους, που τους έδωσε τη δυνατότητα ξεπερνώντας κάθε έννοια πολιτικής επετηρίδας, ν’ αναλάβουν κρίσιμους ρόλους, να έρθουν στο επίκεντρο του δημόσιου βίου και της πολιτικής τιμής.
Αρκεί οι κάποτε νέοι να καταλάβουν ότι τώρα πρέπει να  δώσουν τη θέση τους στους ΝΕΟΥΣ νέους, τους πραγματικούς νέους.
Χαίρομαι γιατί η απόφασή μου να οργανωθεί δυο μέρες πριν το συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το Συνέδριο αλήθειας και αυτογνωσίας της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, αποδίδει καρπούς.
Και ξέρω ότι και οι παράλληλες διαδικασίες που εφαρμόσαμε την Κυριακή για την ανάδειξη των συνέδρων και στο Κίνημα και στη Νεολαία, δημιούργησαν ένα ρεύμα συμμετοχής και συνέβαλλαν στο πολιτικό γεγονός αυτής της συμμετοχής που αποστόμωσε πάρα πολλούς και απέδειξε αυτό που είπα μιλώντας σοβαρά και όχι αστεία στη Γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου όταν είπα πως «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι και δε θα γίνει ποτέ ουρά κανενός, γιατί είναι η γάτα. Η γάτα η οποία πιάνει ποντίκια, είναι εφτάψυχη, είναι αυτή που θα καθοδηγήσει τις εξελίξεις».
Χρειαζόμαστε και θα φτιάξετε με τις αποφάσεις του Συνεδρίου, μια αυτόνομη υποδειγματική Οργάνωση Νέων. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι παρ’ ό,τι είστε νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ, είστε πρωτίστως νέοι. Και πρέπει να φέρεστε ως νέοι. Ώριμοι, σκεπτόμενοι, πολιτικοποιημένοι.
Αλλά λέει ένας ποιητής που εκτιμώ πολύ, ο Τίτος Πατρίκιος, ένα τρίστιχο που θέλω να σας το αφιερώσω: «Όχι από τώρα, είναι πολύ νωρίς για μια γεροντική σοφία».
Γι’ αυτό ν’ αντισταθείτε σε κάθε τι που σας κάνει πρόωρα μεγάλους, γέροντες. Δε χρειάζεται να επιδεικνύει κανείς ηλικιακό ή πολιτικό μικρομεγαλισμό. Είμαστε αυτοί που  είμαστε, είστε αυτοί που είστε. Έχετε τη δύναμη της γενιάς σας και των ικανοτήτων σας. Δε σας χρειάζεται τίποτε άλλο και κυρίως δε σας χρειάζεται καμιά μιζέρια και καμία μηχανιστική θεώρηση των πραγμάτων.
Πρέπει να δείξετε με τη συμπεριφορά σας και τις αποφάσεις σας  τι σημαίνει «είμαι νέος, πολίτης, σοσιαλιστής, δημοκράτης». Πρέπει να υπερασπισθείτε τα θεμελιώδη, τη δημοκρατία, την πολιτική, το κοινωνικό κράτος, τις μεγάλες κατακτήσεις της ευρωπαϊκής ηπείρου και των Ευρωπαίων Δημοκρατών και Σοσιαλιστών του 20ού αιώνα. Γιατί αυτά κινδυνεύουν.
Η Οργάνωσή μας, η Οργάνωσή σας, πρέπει να είναι υποδειγματική από πλευράς δημοκρατικού ήθους και πρωτοπόρα από πλευράς αγωνιστικότητας και συμμετοχής. Γιατί το ύψιστο επίπεδο κοινωνικού εθελοντισμού, είναι ο πολιτικός εθελοντισμός και ακτιβισμός.
Και να είστε υπερήφανοι γιατί δεν εκπροσωπείτε την πολιτική ή την εξουσία, αλλά εκφράζετε τη ζωντανή Κοινωνία των Πολιτών. Και μέσα στην Κοινωνία των Πολιτών, εκεί που σπουδάζετε, εκεί που ζείτε, εκεί που εργάζεστε, εκεί που αγωνίζεστε οι άνεργοι να βρείτε δουλειά, εκφράζετε με τη συμμετοχή σας στη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ το πιο υψηλό και ενσυνείδητο επίπεδο κοινωνικού εθελοντισμού και ακτιβισμού.
Γι’ αυτό πρέπει η νέα οργανωτική διάταξη της Νεολαίας μας να είναι απολύτως συνδεδεμένη με όλα τα δίκτυα της κοινωνίας και με όλες τις μορφές κοινωνικού εθελοντισμού και κοινωνικής δράσης.
Δε θα εγκαταλείψουμε το πεδίο του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της καθημερινής προσφοράς στους ναζιστές, τους φασίστες και τους εχθρού της δημοκρατίας, σ’ αυτούς που οργανώνουν όχι το κρυφό σχολειό, αλλά το παιδομάζωμα στο όνομα των ιδεών του αυταρχισμού και στ’ όνομα της νοσταλγίας αυτού που κατέστρεψε την Ευρώπη στα μέσα του 20ού αιώνα.
Φίλες και φίλοι, δεν υπάρχει καλύτερο ιστορικό και πολιτικό γήπεδο από την Ευρώπη. δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο αναφοράς. Δεν υπάρχει πιο προοδευτική περιοχή στον κόσμο. Δεν υπάρχει ήπειρος με μεγαλύτερες ευαισθησίες και μεγαλύτερες κατακτήσεις.
Ό,τι και νά’ναι η Ευρώπη, θα είναι πάντα μια σοσιαλδημοκρατική, σε τελευταία ανάλυση, ήπειρος. Στην Ευρώπη έχουν ανθίσει οι μεγάλες ιδέες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, της αναδιανομής, του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους.
Όμως είναι αλήθεια πως η Ευρώπη τα τελευταία 20 και παραπάνω χρόνια, κυριαρχείται από μια καταθλιπτική ομοιομορφία, πολιτικά συντηρητική και οικονομικά νεοφιλελεύθερη. Έχασε τη μάχη των ιδεών, το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κίνημα, όπως κι αν λέγονται τα επιμέρους κόμματα: σοσιαλιστικά, δημοκρατικά, εργατικά,  σοσιαλδημοκρατικά.
Χάσαμε ως Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, τη μάχη των ιδεών και της πρωτοπορίας στις αρχές του ’90 όταν στην πραγματικότητα αποδεχθήκαμε ν’ ακυρωθούν οι κεϋνσιανές πολιτικές.  Και όταν αποδεχθήκαμε ως μόνη και βασική αξία τη σταθερότητα των τιμών χωρίς ν’ αποδίδουμε ήδη σημασία στον άλλο μεγάλο στόχο που είναι η πλήρης απασχόληση, η δημιουργία πλούτου μέσα από τη δουλειά των ανθρώπων με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη.
Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία να παρακολουθούμε και να ερμηνεύουμε σωστά τις εξελίξεις. Ρώτησα χθες την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πώς ερμηνεύει και αντιλαμβάνεται τις εξελίξεις στην Ιταλία. Ως προοδευτικές ή ως συντηρητικές; Είναι κάτι που θα ταρακουνήσει τη συντηρητική Ευρώπη της κας Μέρκελ ή είναι κάτι που τελικά θα κάνει ακόμη πιο ισχυρές, επίμονες και πειστικές τις αγορές;
Γιατί δεν έχουμε να παλέψουμε μόνο στο πεδίο των ιδεών και των πολιτικών και  εκλογικών συσχετισμών, έχουμε να δώσουμε το δύσκολο και επικίνδυνο ασύμμετρο πόλεμο ανάμεσα στα κράτη και άρα τα δημοκρατικά συστήματα διακυβέρνησης απ’ τη μια μεριά και τις αγορές, τους ανεξέλεγκτους μηχανισμούς της παγκόσμιας οικονομίας από την άλλη μεριά.
Γιατί δυστυχώς μέσα απ’ το δανεισμό και μέσα από το χρέος, τα κράτη, όλα τα κράτη, και τα πιο ισχυρά κράτη, υποκλίνονται στις αγορές. Εμείς ξέρουμε ποιες είναι οι αδελφικές ομόλογες δυνάμεις μας στην Ιταλία. Θα χαιρόμασταν με μια καθαρή νίκη της Κεντροαριστεράς, του Μπερσάνι και με το σχηματισμό μιας προοδευτικής κυβέρνησης.
Τα άλλα ελληνικά πολιτικά κόμματα και πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος λέει διάφορα ακατάληπτα επί του θέματος, για ποιους χάρηκε και για ποιους λυπήθηκε; Χάρηκαν που δεν έχουμε μια κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς; Λυπήθηκαν ή χάρηκαν με το φαινόμενο Γκρίλο; Τι έχουν να πουν με αυτή  την απρόβλεπτη και εντυπωσιακή βεβαίως επιστροφή του κ. Μπερλουσκόνι;
Τα λόγια «στο περίπου» είναι εύκολα, οι αναλύσεις όταν πρέπει να είναι ακριβείς, είναι εξαιρετικά δύσκολες. Το να τοποθετείσαι πολιτικά μέσα από μια ανάλυση που καταλήγει σε συμπεράσματα κρίσιμα για το μέλλον των ανθρώπων, είναι πολύ  απαιτητική δουλειά. Πολύ πιο απαιτητική  από τη συνωμοσιολογία, από τη σκευωρία, από τη συκοφαντία, πολύ πιο εύκολη από κάθε είδους λαϊκισμό.
Αλήθεια λοιπόν. Αλλά να ξέρετε ότι οι αλήθειες είναι πολλές. Οι αλήθειες διαψεύδονται. Οι αλήθειες συγκρούονται. Η αλήθεια προϋποθέτει πριν απ’ όλα υποκειμενικές προϋποθέσεις ειλικρίνειας. Μπορεί ο καθένας και η καθεμιά από σας να διαβεβαιώσει ότι είναι ειλικρινής και ν’ αφηγηθεί τη δική του αλήθεια. Και η Νεολαία του ΠΑΣΟΚ να  πει τη δική της αλήθεια, τη δική της εκδοχή και την ιστορία.
Αλλά να ξέρετε επίσης, ότι αυτοί που σας ακούν, ζητούν ολοένα και περισσότερες ποσότητες αλήθειας, έτοιμοι δυστυχώς πολλές φορές να επιλέξουν το εύκολο ψέμα. Η μάχη της αλήθειας και η μάχη της ειλικρίνειας, που περιλαμβάνει και την εσωτερική μάχη της αυτοκριτικής για όσα έγιναν και για όσα παρελήφθησαν -θα τα πούμε αυτά στο  Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ μεθαύριο- είναι μια μάχη δύσκολη. Είναι μια μάχη πολιτικής ηθικής και ταυτόχρονα πολιτικής στρατηγικής.
Πρέπει να σηκώσετε ψηλά τον αστερισμό των ιδεών μας λοιπόν. Ευρωπαίος Σοσιαλιστής σημαίνει δημοκράτης, σημαίνει άνθρωπος ανεκτικός, οπαδός της πολυφωνίας, άνθρωπος προοδευτικός σε όλες του τις αντιλήψεις, ανοιχτός στα νέα ρεύματα σκέψης, φιλοπρόοδος, ευαίσθητος, που πιστεύει στην ανάγκη να παράγεται κοινωνικός πλούτος και ν’ αναδιανέμεται για να διασφαλίζεται η κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Ευρωπαίος Δημοκράτης του 21ου αιώνα είναι αυτός που πιστεύει στην οικολογική ευαισθησία, στην ποιότητα, στην ανταγωνιστικότητα με ευρωπαϊκούς και όχι τριτοκοσμικούς όρους.
Ποιες ιδέες είναι πιο γοητευτικές; Υπάρχουν στο παγκόσμιο φόρουμ ιδεών πιο δελεαστικές, πιο γόνιμες ιδέες; Μήπως έχει κλονισθεί η ιδεολογική μας αυτοπεποίθηση; Θέλω να την αναστηλώσουμε την αυτοπεποίθηση αυτή. Εσείς, οι νέοι άνθρωποι, πρέπει να πιστεύετε στην αξία των ιδεών μας.
Τι είναι αυτό που μπορεί ν’ απαντήσει σε όσα λένε; Οι εκδοχές του πολιτικού συντηρητισμού; Οι οπισθοφυλακές του υπαρκτού σοσιαλισμού; Η πίστη στη βία; Μορφές τρομοκρατίας; Η ακραία ανυπακοή; Η ανομία; Ο ναζισμός; Η υποταγή στο Φύρερ; Ο αυταρχικός κοινοτισμός των σεκτών; Η σύγκρουση με τον ορθό λόγο και η συνωμοσιολογία για τους πάντες και τα πάντα; Ή μήπως ο δήθεν ριζοσπαστισμός με τη γροθιά που κρύβει από κάτω την εκδοχή ενός βαθύτατου κρατισμού, ενός ακραίου συντεχνιασμού που θέλει ν’ αφήσει τα πάντα όπως ήταν και όπως μας οδήγησαν στην κρίση και στην απόγνωση;
Συντρόφισσες και σύντροφοι, το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 3 χρόνια με λάθη, παραλείψεις, αλλά και βαθύ αίσθημα ευθύνης, αναγκάστηκε να συγκρουστεί με τον εαυτό  του και να τον ξεπεράσει στο όνομα του εθνικού συμφέροντος. Σας λέω ως ένα δείγμα  των όσων θα πούμε στο Συνέδριο του Κινήματος, πως μπορούσαν να έχουν γίνει και διαφορετικά, αρκετά χρήσιμα πράγματα.
Αλλά όλα πρέπει να γίνονται στην ώρα τους και στη στιγμή τους. Γιατί αν χάθηκε η στιγμή,  θέλει κόπο πολύ για να ξαναβρείς  αυτό που έχασες. Κουβαλάμε τα βάρη του κυβερνητισμού, κουβαλάμε τα βάρη δικών μας ανθρώπων που προσέβαλλαν την παράταξη με τις  προσωπικές, αδιανόητες και παράνομες συμπεριφορές τους.
Όμως, για τους ανθρώπους της ηλικίας σας και τους  νεότερους, το ΠΑΣΟΚ είναι ταυτισμένο με την δυστυχία, με τη διαχείριση, με τα προβλήματα στο χώρο της εργασίας των νέων και στο χώρο της εκπαίδευσης. Δε θυμούνται οι νέοι τι συνέβαινε στη χώρα μας πριν από 30 ή 40 χρόνια. Όλα αυτά ανήκουν κάπου στο χώρο της Ιστορίας, της προϊστορίας, της μυθολογίας.  Δεν υπάρχει καθαρή εικόνα. Αναμιγνύονται οι εντυπώσεις.
Και δε μπορείς να πείσεις κανέναν τι γινόταν στο ένδοξο παρελθόν. Πείθεις όμως όταν μιλάς τη γλώσσα του μέλλοντος με ειλικρίνεια, τη γλώσσα της αλήθειας, της δικής μας αλήθειας που πρέπει να τη λέμε πάντα. 
Όταν εσύ αναπτύσσεις επιχειρήματα, επικαλείσαι αριθμούς και ο άλλος σου δείχνει μια πολύτεκνη οικογένεια με άνεργους γονείς που βυθίζονται στην απόλυτη φτώχια, που έχει κι ένα ανάπηρο παιδί, που δε μπορεί να πληρώσει το ενοίκιο κι έχει πρόβλημα στέγης, τι μπορείς ν’ απαντήσεις; Σε αποστομώνει η πραγματικότητα.
Η πραγματικότητα της ανεργίας των νέων στο 60%. Η πραγματικά της μιζέριας του κόσμου. Πρέπει όμως να βρούμε τη δύναμη να τους πούμε ότι όταν οι επιλογές ιστορικά είναι τόσο στενές όσο ήταν οι δικές μας ανάμεσα σε μια κακή και μια καταστροφική λύση, είναι μεγάλο επίτευγμα να οργανώσεις την κακή επιλογή ώστε να περιορίσεις τη βλάβη και ν’ αποφύγεις την καταστροφική επιλογή.
Γιατί τότε δε θα μιλούσαμε για ανεργία, αλλά για πλήρη εξαέρωση της ελληνικής οικονομίας, δε θα μιλούσαμε για περιορισμό μισθών και συντάξεων, αλλά για ταμειακή αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων. Δε θα μιλούσαμε για μείωση της  αξίας των ακίνητων περιουσιών και για αύξηση της φορολογίας, αλλά για εκμηδένιση όλων των περιουσιών και για αδυναμία λειτουργίας του κράτους, για μια ζούγκλα που δε θα είχε νόημα να μαζεύει κανείς φόρους  γιατί δε θα μπορούσε το κράτος να προσφέρει βασικές υπηρεσίες στους πολίτες.
Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία να μιλήσουμε ξανά για πράγματα που υποβαθμίσαμε στο δημόσιο λόγο τα τελευταία τρία χρόνια. Για εξωτερική πολιτική, για εθνική ασφάλεια, για το σύγχρονο πατριωτισμό, για την ανάγκη να κρατήσουμε το έθνος μας ενωμένο και δυνατό. Να συμβάλλουμε ώστε οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί να γίνουν πραγματικά προοδευτικοί.
Και βέβαια, πρέπει να μιλήσουμε  όσο γίνεται πιο συγκεκριμένα και πρακτικά στους νέους ανθρώπους για τα προβλήματά τους. Να πείσουμε το νέο ότι δεν είναι ένας υποψήφιος άνεργος μισθωτός. Ούτε υποψήφιος μετανάστης.
Γι’ αυτό έχουν πολύ μεγάλη σημασία οι θέσεις και οι προτάσεις μας  για ένα μεγάλο επιθετικό πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας και ενίσχυσης της απασχόλησης. Ζητάμε να μεταφερθούν το λιγότερο πόροι 1 δισ. ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για να χρηματοδοτήσουμε ένα Πρόγραμμα όχι για 10, 20 ή 150.000 εργαζομένους και ανέργους όπως είναι τα τρέχοντα προγράμματα σήμερα, όλα μαζί για 150.000 άτομα, αλλά το λιγότερο για 700.000 άτομα. 500.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν και 200.000 προσωρινές θέσεις  απασχόλησης στον κοινωνικό τομέα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε επιχειρήσεις που μπορούν να ενταχθούν σε παρόμοια προγράμματα.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία να μη νιώθει ο νέος άνεργος όπως και κάθε άνεργος, εγκαταλελειμμένος, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είναι αστείο να εξαρτάς αυτά τα θεμελιώδη δικαιώματα από τυπικές προϋποθέσεις ενσήμων.
Πρέπει να πούμε στο νέο επιστήμονα, στο φοιτητή στο σπουδαστή που νιώθει βαθιά ανασφάλεια ότι κρατάει στα χέρια του το πιο ισχυρό κεφάλαιο: το κεφάλαιο της γνώσης. Και πρέπει να επενδύσει σε αυτό το διανοητικό κεφάλαιο.
Εσείς, οι νέοι είστε οι φορείς της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας. Εσείς, είστε που θα ανανεώσετε τον ελληνικό πρωτογενή τομέα που περιέχει τεράστια κοιτάσματα ευκαιριών και απασχόλησης.
Όλα όσα έχουμε πει για τη νεανική επιχειρηματικότητα, για τη στήριξη καινοτόμων προτάσεων, για μικρές ενισχύσεις μικρά δάνεια που επιτρέπουν το ξεκίνημα νέων ανθρώπων μέσα στην παραγωγή, έχουν τεράστια σημασία για εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους στη χώρα μας.
Χτες μίλησα στη Βουλή για τις δυνατότητες ενός νέου αγροτικού τομέα και για το τι σημαίνει αγροτική επιχειρηματικότητα, αλλά κυρίως ποιο μπορεί να είναι το όραμα του νέου αγρότη με ποιότητα ζωής, υψηλού επιπέδου καθημερινότητα και αξιοπρέπεια και ταυτόχρονα διασφαλισμένο εισόδημα, που δεν μπορεί να βρει  μέσα στις σημερινές συνθήκες στις πόλεις μας.
Και για όσους είναι αυτή τη στιγμή αυτή τη φάση της ζωής τους στη Δευτεροβάθμια ή Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή στο μεταίχμιο ανάμεσα στο Λύκειο, το Πανεπιστήμιο ή τα ΤΕΙ, έχει σημασία να τους εξηγήσουμε τις προτάσεις μας για το νέο Λύκειο, για το Τεχνολογικό Λύκειο. Τις προτάσεις μόνο που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ με μια ολοκληρωμένη αντίληψη για το μοντέλο οργάνωσης του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.
Και βεβαίως έτσι θα φτάσουμε στο αξιόπιστο Δημόσιο Πανεπιστήμιο, στο αξιόπιστο Δημόσιο Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, που συνδέεται με την αγορά εργασίας και προσφέρει στον πτυχιούχο ή τον απόφοιτό του διανοητικό κεφάλαιο και κλειδί απασχόλησης.
Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επιβάλλει τις απόψεις του και να ανακόψει εσφαλμένους χειρισμούς και πρόχειρες επιλογές.
Η πίστη μου στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο ανανεώνεται από το γεγονός πως το Δημόσιο Πανεπιστήμιο κλονίζεται επί χρόνια. Γιατί το Πανεπιστήμιο, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ως Ιδρύματα εκπαιδευτικά αλλά και ερευνητικά ταυτόχρονα, ως ιδεολογικοί μηχανισμοί της πολιτείας, ως μηχανισμοί που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κοινωνική ένταξη και αναπαραγωγή, πρέπει να είναι πάντα ανοιχτά πάντα προοδευτικά. Δημόσια και δωρεάν παιδεία, είναι πάντα το όραμά μας.
Υπάρχουν όμως και άλλα θέματα. Η Νεολαία του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μουντή, κοινότοπη, κλασική, με ξύλινο λόγο. Ο πολιτισμός για μας έχει τεράστια σημασία, η δημιουργία, το να παρακολουθούμε τα ρεύματα ιδεών, τα ρεύματα στην τέχνη. Έχει πολύ μεγάλη σημασία ο νέος δημοκράτης σοσιαλιστής, ο νέος προοδευτικός πολίτης που οραματίζεται και κατακτά το μέλλον του, να έχει άποψη για τη λογοτεχνία, για τις εικαστικές τέχνες, για το θέατρο, τον κινηματογράφο, για το τι συμβαίνει στη μουσική, στο χορό, στις τέχνες του διαδικτύου.
Έχει σημασία να δράτε ενεργητικά, μέσα στην κοινωνική δικτύωση. Ο χώρος του διαδικτύου είναι ένας άλλος τεράστιος και πολλές φορές σκοτεινός δημόσιος χώρος, ένας παγκόσμιος κοινωνικός χώρος, που μπορεί να σε οδηγήσει στη μοναξιά, στην απομόνωση, σε ύπουλες μορφές βίας του διαδικτύου. Αλλά εσείς πρέπει να ζείτε τη χαρά της κοινωνικής δικτύωσης και της απεριόριστης πληροφορίας που πρέπει να μπορούμε να τη συνθέτουμε σε γνώση. Γιατί ο πληθωρισμός της πληροφορίας τελικά σου αποκλίνει την ικανότητα αξιολόγησης και σύνθεσης. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να αντισταθούμε στις συνωμοσίες του διαδικτύου, στα σκουπίδια που το κατακλύζουν. Να αναδείξουμε την κριτική σκέψη, την ικανότητα επιλογής, τις αισθητικές προδιαγραφές και απαιτήσεις.
Και βέβαια εσείς, οι νέοι άνθρωποι, πρέπει να φύγετε από τη μιζέρια και τα στερεότυπα των προσωπικών σχέσεων. Πρέπει και στο επίπεδο της προσωπικής συμπεριφοράς  να είστε πιο ανοιχτοί.
Σας απασχολεί η πολιτική, η δημοκρατία, το πρόβλημα της ανεργίας, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Δεν σας απασχολεί ο έρωτας; Ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνονται οι σχέσεις σας; Σας απασχολεί η μιζέρια της οικογένειας ή μια οικογένεια που μπορεί να είναι ευτυχισμένη επειδή τη συγκροτούν άνθρωποι ισορροπημένοι, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει πλέγματα και καταστάσεις που αναπαράγονται γιατί τα ανθρωπολογικά προβλήματα και τα ψυχολογικά προβλήματα είναι δυστυχώς πολύ πιο ισχυρά και πολύ πιο αγχωτικά, από τα ιδεολογικά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα.
Αφήστε τον εαυτό σας να σκεφτεί, αφήστε τον εαυτό σας να στοχαστεί, να νιώσει, να δράσει μέσα στην κοινωνία. Απολαύστε αυτή τη δύναμη της νιότης σας. Μην την υποτάσσετε στις σκοπιμότητες κανενός είδους. Γιατί μόνο έτσι η ελληνική κοινωνία του 21ου αιώνα θα γίνει μια κοινωνία κανονική, μια κοινωνία που ξεπερνά αγκυλώσεις που την καθηλώνουν σε κάθε είδους συμπεριφορά, τελικά πολιτικής και παραγωγικής συμπεριφοράς.
Μιλήστε για το μεγάλο άγχος των νέων παιδιών των αγοριών, το στρατό. Για το πώς μπορούμε να αλλάξουμε τις συνθήκες. Έκανα μεγάλη προσπάθεια ως Υπουργός Άμυνας στο πεδίο αυτό. Χρειαζόμαστε μια γόνιμη και ουσιαστική θητεία, με νόημα, που προσφέρει χρήσιμες εμπειρίες και κυρίως πρόσθετα εργασιακά προσόντα.
Συντρόφισσες και σύντροφοι της νέας γενιάς, εσείς πρέπει να διεκδικήσετε την πολιτική που θέλετε, την Ελλάδα που θέλετε, την Ευρώπη που θέλετε. Αλλά να τη διεκδικήσετε ως πρωταγωνιστές και όχι ως παρίες ή ως φτωχοί συγγενείς.
Εσείς είστε νέοι πολίτες, νέοι πρωτοπόροι πολίτες και πρέπει να νικήσετε στη μάχη αυτή με τη δύναμη των ιδεών και τη δύναμη της καθημερινής σας δράσης.
Το ΠΑΣΟΚ και η οργάνωση των νέων του σας δίνει το Φόρουμ, την πλατφόρμα, τη βάση εκκίνησης. Πάρτε την υπόθεση του μέλλοντος στα χέρια σας. Κερδίστε τα όνειρά σας, αυτό θα πει συνέδριο αλήθειας, με έμπνευση και προοπτική.
Πάρτε λοιπόν την υπόθεση της παράταξης, την υπόθεση της πατρίδας, την υπόθεση του μέλλοντος στα δικά σας χέρια και σηκώσετε το δικό σας Ήλιο. Τον Ήλιο που μπορεί να ζεστάνει την καρδιά σας και να εμπνεύσει το μυαλό σας.
Γεια σας. Καλή επιτυχία.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας