Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Το Μάρτιο πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία για τη παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων

Σε δύο ομάδες θα παραχωρηθούν τα 22 από τα 37 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.
Στο τέλος Μάρτιου θα προκηρυχτούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαγωνισμοί.
Εκτός από την παραχώρηση των 22 περιφερειακών αεροδρομίων, η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα διαπραγματευτούν με τη γερμανική Hochtief, προκειμένου να επεκταθεί η σύμβαση παραχώρησης για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το ελληνικό Δημόσιο σχεδιάζει να προχωρήσει στην αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου με τη Hochtief, που λήγει το 2026, αλλά και να μειώσει το ποσοστό του στην εταιρεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Ενώ την ίδια στιγμή η Hocthief αναζητά αγοραστή για τη συμμετοχή της σε συνολικά 6 αεροδρόμια μαζί και αυτό της Αθήνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μία ομάδα θα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια της Βόρειας Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων και η άλλη ομάδα τα αεροδρόμια του Αιγαίου και της Κρήτης. Τα 22 αεροδρόμια που παραχωρούνται είναι αυτά της Ρόδου, της Θεσσαλονίκης, της Κω, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Ζακύνθου, της Σαντορίνης, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Σάμου, της Κεφαλονιάς, του Ακτίου, της Καβάλας, της Σκιάθου, της Αλεξανδρούπολης, της Χίου, της Καρπάθου, της Καλαμάτας, της Λήμνου, των Ιωαννίνων, της Νέας Αγχιάλου και του Αράξου.
Παράλληλα αποφασίστηκε το αεροδρόμιο του Καστελίου να μην ενταχθεί σε κάποια από τις δυο ομάδες, αλλά να προκηρυχτεί με ξεχωριστή σύμβαση παραχώρησης.
Η παραχώρηση των αεροδρομίων θα γίνει για τουλάχιστον 30-35 χρόνια, ενώ θα καθοριστεί αρχικό εφάπαξ τίμημα και ετήσιες πληρωμές αναλόγως των κερδών. Οι παραχωρησιούχοι θα αναλάβουν επίσης και τις επενδύσεις σε υποδομές στα αεροδρόμια που αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 200 και 220 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία. Για το Καστέλι, θα απαιτηθεί ελάχιστη επένδυση 600 εκατ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα 15 αεροδρόμια που δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, θα τα αναλάβει η δημόσια Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αεροδρομίων, με προοπτική να εκχωρήσει το management σε ιδιώτη.
Το ΤΑΙΠΕΔ επίσης ενέκρινε την έναρξη της διαδικασίας παραχώρησης του παραθαλάσσιου ακινήτου έκτασης 261 στρεμμάτων στον Αγιο Ιωάννη Σιθωνίας στη Χαλκιδική. Εντός της επόμενης εβδομάδας προκηρύσσεται ο διαγωνισμός.
Από τα 261 στρέμματα της συνολικής έκτασης αξιοποιήσιμα είναι τα 200. Έχει παραλιακό μέτωπο μήκους 2 χλμ. και στόχος είναι να αξιοποιηθεί είτε για την κατασκευή μεγάλης τουριστικής μονάδας είτε για παραθεριστική κατοικία ή και τα δύο μαζί.
Εκτός από την έκταση στον Αγιο Ιωάννη, ο νέος γύρος διαγωνισμών για παραχώρηση ακινήτων προβλέπει επίσης την αξιοποίηση του κάμπινγκ και του Ξενία Παλιουρίου. Η επιφάνεια του οικοπέδου φτάνει σχεδόν τα 211 στρέμματα και περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του Ξενία και τις εγκαταστάσεις του κάμπινγκ.
Το τρίτο παραθαλάσσιο ακίνητο που θα διατεθεί με διαγωνισμό από το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στην Ερμιόνη, στην περιοχή Σαμπάριζα επιφανείας 166 στρεμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας