Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

«ΚΙ ΟΙ ΘΙΟΙ...ΣΙΟΥΡΤ΄ΣΑΝ» του Γ. Χ. Παφίλη, από Παρασκευή 8 – Σάββατο 16 Μαρτίου, στην αίθουσα «Φίλιππος», 9 μ.μ.

Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης παρουσιάζει στα πλαίσια της Αποκριάς 2013 τη θεατρική σάτιρα του Γιώργου Χ. Παφίλη   “ΚΙ ΟΙ ΘΙΟΙ…ΣΙΟΥΡΤ’ΣΑΝ”. Το έργο βασίζεται στα μύθια και στην αλήθεια.
Ο συγγραφέας επηρεασμένος από το πάντρεμα και την καταγωγή της αποκριάς με τη σάτιρα και ότι οι ρίζες της έρχονται από πολύ μακριά , από το παρελθόν και τη μακραίωνη ιστορία μας και λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι ελάχιστα έχουν αλλάξει ή και έχουν χαθεί από όσα οι αρχαίοι μας πρόγονοι, οι Έλληνες, γιόρταζαν με πανηγύρια, τρελές διασκεδάσεις και μεταμφιέσεις, και που όλα τους στο βάθος είχαν λατρευτικό χαρακτήρα η δε ρίζα τους έρχεται από τα Κρόνια τα Διονύσια και τα Λουπερκάλια, τότε στις μέρες μας οι ίδιες γιορτές και λατρευτικές γιορτές, καλά κρατούν.

Ειδικά στην Κοζάνη η γιορτή της Αποκριάς είναι μεγάλη υπόθεση. Γι αυτό κι ο συγγραφέας μαζί με το ΔΗΠΕΘΕ, ανοίγει το κεφάλαιο του μύθου και της αλήθειας!
Δύσκολο μεν αλλά ευχάριστο. Νοερά, ο θεατής θα πετάξει στις χιονισμένες κορφές του Ολύμπου για να συναντήσει πρόσωπα λατρεμένα , τους αρχαίους Θεούς μας οι οποίοι θα κάνουν την παραχώρηση και θάρθουν μαζί μας για φέτος να το ρίξουμε όλοι έξω, να ξεφαντώσουμε να χορέψουμε γύρω από την φωτιά, την «πνευματική πυρά» που με περίσσιο θάρρος ο Προμηθέας κλέβοντάς την μαζί με τη σοφία της Αθηνάς , τη χάρισε στους ανθρώπους και “εγένετο φως”!
Η απομυθοποίηση και η μετενσάρκωση τους σε γήινα πλάσματα γνωστά και οικεία αγαπητά και γνώριμα με τα πάθη τους και τις αδυναμίες τους, ίσως δεν γίνει εύκολα αποδεκτό… 'Ομως ας είναι καλά η «σιουρδαμάρα» των Κοζανιτών, η ζωντάνια , το κέφι , και το γλωσσικό ιδίωμα που σαν όχημα, θα τους μεταφέρει ίσια με την θεατρική σκηνή να γίνουν ένα με τους ανθρώπους , να μας παρασύρουν σε έναν τρελό ρυθμό και να μας αναγκάσουν να πούμε:
            ΚΙ ΟΙ ΘΙΟΙ…ΣΙΟΥΡΤ’ΣΑΝ!!!
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΈΣ:
Σκηνοθεσία: Γιώργος Χ. Παφίλης
Σκηνογραφία: Αντώνης Χαλκιάς
Μουσική: Δημήτρης Δημόπουλος
Κοστούμια: Δώρα Γαζή
Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Μπαντιάνης
Φωτισμοί: Τάσος Διδασκάλου, Σάκης Παπαδόπουλος
Κατασκευή σκηνικών: Νίκος Λαβαντσιώτης, Τάκης Συνδουκάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Βούλα Κιομπέλη
 
 
Τούς ρόλους ερμηνεύουν: Μακης Δαβιδοπουλος, Κικη Ευσταθιάδου-Μαλάμη, Αγγέλα Δημου-Ρούση, Λόλα Δραμαλη, ηΝούλα Αλευρά -Μακρόγλου, Θάνος Μαλούτας, Τίμος Πεγιάδης, Γιάννης Παπαθύμιος , Βαγγέλης Μαλούτας , Φώτης Μαρκόπουλος, Νικος Καριντζιάς,   Τζένη Αλεξανδρίδου-Μόσχου, Νέστορας Συνδουκάς , Ντίνα Ραπτη-Σιαμπανοπούλου και Γιώργος Παπαμάρκος.
 
Τιμή εισιτηρίου
Γενική είσοδος: 8 €
Για τους «Φίλους του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ»: 6 €
Για Συλλόγους: 6 €
 
Προπώληση εισιτηρίων στην Αίθουσα «Φίλιππος» από Δευτέρα 4 Μαρτίου, 12 – 2 μ.μ. και 6 -8 μ.μ.
Τις ημέρες των παραστάσεων το ταμείο θα ανοίγει 8 μ.μ.
 
Ισχύουν εισιτήρια του Ο.Γ.Α.
 
Πληροφορίες στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, στην «Αίθουσα Τέχνης», και στο τηλ. 24610-24062

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας