Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Οι Μωμόγεροι (Κοτσαμάνια) του Ροδίτη στο Βελβεντό (Photos)

Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτη στις 28-12-2012 και ώρα 19.30, συμμετείχε με το τμήμα των Μωμόγερων, στη συνάντηση των Χορευτικών του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού. Αναβίωσε το θεατρικό δρώμενο των Μωμόγερων ή Κοτσαμάνια ένα από τα ομορφότερα ποντιακά έθιμα που σχετίζονται με το νέο έτος.

Την παράσταση έκλεψε ο μικρός μωμόγερος Άνθιμος Κεχαγιάς ετών 6 με την άψογη συμμετοχή και εμφάνισή του. Νωρίτερα οι Μωμόγεροι του Ροδίτη περιδιαβήκανε χορεύοντας τους κεντρικούς δρόμους και την πλατεία του Βελβεντού με τη συνοδεία λύρας και νταουλιού.


Οι Μωμόγεροι αποτελούν εξέλιξη πανάρχαιων δρώμενων που αφορούσαν την γονιμότητα της γης και λάμβαναν χώρα κατά το Χειμερινό Ηλιοστάσιο.Το έθιμο αν και αμιγώς Ελληνικό τελούνταν κάθε χρόνο ευλαβικά μέχρι και το 1922 στον Εύξεινο Πόντο. Tο μετέφεραν οι πρόσφυγες πρώτης γενιάς στην Ελλάδα, το συνέχισαν οι εδώ απόγονοι τους κι έτσι κρατήθηκε ζωντανή μια πανάρχαια τελετουργία, μέχρι τις ημέρες μας.














11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στο σύλλογο του Ροδίτη που διατηρεί τις παραδόσεις του.

Ανώνυμος είπε...

Ποιες παραδόσεις??!!..Μήπως εννοείτε αλλοιώσεις?!..
Αυτοί προέρχονται απ’τη Μικρά Ασία (Καπαδόκες)!!!...
Τι δουλειά έχουν με τον Πόντο που βρίσκεται μακριά από αυτούς γύρω στα εξακόσια χιλιόμετρα(600) !!..
Δεν αμφισβητούμε την Ελλην καταγωγή τους!!.
Αυτοί αμφισβητούν το είναι τους!!
Μέχρι πριν δέκα χρόνια, όλοι αυτοί χόρευαν-τραγουδούσαν-νταλκαδιάζονταν με τα τούρκικα –(όχι ότι είναι κακό)-τώρα το γύρισαν από καρσιλαμά στο τίκ??..
Σαν δεν ντρέπονται!!!.. να αποποιούνται την καταγωγή τους!!!.
Εμείς τους δεχτήκαμε ως έχουν, Μικρασιάτες !
Αυτοί γιατί ντρέπονται??!..

Ανώνυμος είπε...

Κάνεις μεγάλο λάθος 1:37. Οι περισότεροι από τους κατοίκους του Ροδίτη και των γύρω χωριών είναι απόγονοι Ελλήνων κατοίκων από την Έρπαα, την Κάβζα, την Σαμψούντα, την Αμισό καθώς και από άλλες περιοχές του δυτικού Πόντου.Αυτοί οι κάτοικοι μιλούσαν την τουρκική γιατί ζούσαν κάτω από την καταπίεση της τουρκικής πλειονότητας. Για ποιό λόγο λοιπόν να ντρέπονται για την ποντιακή τους καταγωγή; Άνοιξε και κανένα βιβλίο...ή μάλλον κανένα χάρτη για να ξεστραβοθής.

Ανώνυμος είπε...

O 1:37 αντιλαμβάνεται την Μ. Ασία ως μια απέραντη Καππαδοκία. Αντιλαμβάνεται ότι όσοι μιλούν την τουρκική είναι και Καππαδόκες. Λίγη σοβαρότητα επιτέλους.

Ανώνυμος είπε...

και ξαφνικά ξύπνησαν οι Ροδίτες και είπαν, εμείς είμασταν πόντιοι!!..
Όσο για την τουρκική γλώσσα δεν λέει κανείς τίποτα, ίσα-ίσα είναι κι αυτή ένας κώδικας επικοινωνίας!. Αλλά, ε, όχι και φοβισμένοι μόνο στους Ροδίτες ήταν αυτός ο φόβος?!!..
Οι πόντιοι μπορούσαν και μιλούσαν, πολλοί μικρασιάτες μιλούσαν Ελληνικά, Σμύρνη,Αττάλεια,Αιβαλιώτες,από την Πέργαμο, Προύσσα από τον Μαρμαρά, κλπ...όπως και οι κωνσταντινουπολίτες, και πάρα πολλοί Καπαδόκες,-και λόγω των ημερών μην ξεχνάμε και τον Αη Βασίλη από την Καισαρεία-,... Απλά, μαζί με τους Ελληνόφωνες, πρόσφυγες έγιναν και πολλοί φίλοι των Ελλήνων και ίσως και Τούρκοι συγγενείς Ελλήνων!!
που πολλούς από αυτούς μετονομάστηκα στο Ροδίτη σε "πόντιους"!!..
Έπειτα ο Πόντος βρίσκεται στο Ανατολικό άκρο της Τουρκίας βόρεια της ανατολίας και συνορεύεται με το Αζερμπαϊτζάν , βόρεια βρέχεται από τη μαύρη θάλασσα, και συνορεύεται με τη Γεωργία.Βασικά είναι στα παραλιακά βουνά της Τουρκίας, Δεν φτάνει -ο πόντος- ούτε στην περιφέρεια της Άγκυρας! αυτά από γεωγραφία, και μή βαφτίζεται όλους τους πρόσφυγες πόντιους!!. Δεν είναι και η πιό έξυπνη ράτσα, ώστε όλοι να θέλετε να γίνετε πόντιοι.....

Ξενοφών Βαΐζογλου είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΟΥ ΡΟΔΙΤΗ
Πρέπει να τους ανγωρίσουμε πως είναι ένας από τους καλυτέρους Συλλόγους της Περιοχής με ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ δραστηριότητα.
ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ανιστόρητε 1;46. Φυσικά και δεν φτάνουν τα όρια του Πόντου στην περιφέρεια της Άγκυρας. Ο Πόντος όμως δεν περιορίζεται στα παράλια της Μαύρης θάλασσας.Ο Πόντος στα ανατολικά οριζόταν από την Κολχίδα (σήμερα Α. συνορεύει με την Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαιτζαν και Ιράν)στα δυτικά από την Παφλαγονία και στα νότια από την Καππαδοκία. Δηλαδή οι νοτιότερες πόλεις του Πόντου είναι η Τοκάτη και η Νικόπολη. Σταμάτα λοιπόν να παριστάνεις τον γεωγράφο γιατί εκτός από ανιστόρητος είσε και ΑΓΕΩΓΡΑΦΗΤΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

χε χε χε χε...και τα αρκούδια ξέρουν να χορεύουν, άρα ο γύφτος αποτελεί ένα μεγάλο και ωραίο σύλλογο!!..

Ανώνυμος είπε...

"χε χε χε χε...και τα αρκούδια ξέρουν να χορεύουν, άρα ο γύφτος αποτελεί ένα μεγάλο και ωραίο σύλλογο!!.."
Ξέχασα να σου πω ότι στην αρχαία Ελλάδα ως αγεωγράφητους κατανοούσαν ανθρώπους σαν και εσένα.

Ανώνυμος είπε...

Τι λέτε βρε παιδιά!.. ο Πόντος..φτάνει νότια της Καππαδοκίας??!!..
δηλ στα σύνορα με τη Συρία??!!..
Αυτό μόνο ένας πόντιος μπορεί να το πεί!!!.
καλά σας γράφουνε οι παραπάνω!!
άκου νότια της Καπαδοκίας..
Ο Πόντος ξεκινά από τη παραλιακή Σινώπη μέχρι τη Γεωργία, και από τη θάλασσα 25 χιλιόμετρα μέσα προς τη στεριά!!. Αυτά!!..
και μη βγάζετε όλο τον κόσμο αγεωγράφητους, ούτε η Μακεδονία είναι Πελοπόνησος.. έτσι και η Ανατολία δεν είναι Πόντος!.
Άκου νότια της Καππαδοκίας..σιγά-σιγά θα μας πείτε κι ότι το Ισραήλ είναι Πόντος! --Αυτά λέει κανείς που δεν ξέρει την καταγωγή του και προσπαθεί να βρεί ..γεννιά!--
Ο έπαρχος του Ισραήλ στα χρόνια του Χρηστού ήταν πόντιος, γι αυτό και έπλενε τα χέρια του!!.
Άς τα πλύνω και γω σαν πόντιος! και δεν δέχομαι τους Ροδίτες-Μεσιανιώτες- Λευκαριώτες-Ιμεριώτες σαν πόντιους, μας χαλούν το Ποντιακό ταπεραμέντο!!!..

Ανώνυμος είπε...

γερος μπουρτζοβλαχος πρεπει να εισαι εσυ ο τελευταιος..και οχι μονο αγεωγραφητος αλλα και αδαης!

Το Προφίλ μας