Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Γκαλά όπερας στα Σέρβια Από τον Μορφωτικό Όμιλο

Εκδήλωση μουσική πραγματοποίησε ο Μορφωτικός Όμιλος Σερβίων «Τα Κάστρα» την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου. Γκαλά όπερας με τους: Κασσάνδρα Δημοπούλου, Φίλιππο Μοδινό και Σταύρο Γιαννούλη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Δημοτικού Ωδείου Σερβίων και την τίμησαν ο εφημέριος π. Κων. Θεοχάρης, ο Δήμαρχος κ. Βασίλειος Κωνσταντόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Λαζαριώτης, o Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος Σερβίων, κ. Αθανάσιος Τσιρέκας και πάρα πολλοί πολίτες.
Η Πρόεδρος του Μ.Ο.Σ. προλογίζοντας ευχαρίστησε την διακεκριμένη μέτζοσοπράνο, συμπατριώτισσα Κασσάνδρα Δημοπούλου με τους συνεργάτες της καλλιτέχνες και αναφέρθηκε στα μελλοντικά σχέδιά τους  σχετικά με τα Σέρβια.
«Η εταιρία Skull of Yorick Production, της οποίας η Κασσάνδρα και ο Φίλιππος Μοδινός είναι ιδρυτικά μέλη το καλοκαίρι του 2013 ξεκινά ένα νέο θεσμό στα Σέρβια, τα “Θεοδώρεια”. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ τεχνών με κύριο άξονα το τραγούδι, το οποίο θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις, όπως: διεθνή σεμινάρια κλασικής μουσικής, παραστάσεις όπερας και συναυλίες κλασικής μουσικής, εκθέσεις, πολυθεάματα, κ.ά. με επίκεντρο τα Σέρβια και τη γύρω περιοχή. Η εταιρία θα συνεργαστεί με τοπικούς φορείς και συλλόγους, ώστε να επιτευχθεί η εδραίωση ενός σοβαρού καλλιτεχνικού θεσμού που θα προσδώσει κύρος, πνευματική και τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή.»
Η παρούσα εκδήλωση αφιερώθηκε στον παππού της Κασσάνδρας, Θεόδωρο Ματάνα, ο οποίος, όπως λέει η ίδια,  με πολλή αγάπη της ενέπνευσε αγάπη για το τραγούδι και τον τόπο τους.
Κατόπιν η Πρόεδρος παρουσίασε τους καλλιτέχνες

Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ το γένος Ματάνα, από τα Σέρβια, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ήδη από πολύ νεαρή ηλικία διακρίθηκε για το ταλέντο της στη μουσική. Το 1994 πήρε δίπλωμα βιολοντσέλλου από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης με “Άριστα Παμψηφεί”. Το 1996 κέρδισε Διεθνή Υποτροφία από το Associated Board (ασοσιέιτιντ μπόουρντ) of the Royal Schools of Music για σπουδές βιολοντσέλου στο Royal College of Music στο Λονδίνο. Σπούδασε κλασικό τραγούδι και βιολοντσέλο στη Γερμανία, και αποφοίτησε το 2003 με Δίπλωμα Μονωδίας (Εξειδίκευση στην Όπερα). Έχει εμφανιστεί σε πρωταγωνιστικούς ρόλους διεθνώς, μεταξύ άλλων στο Εθνικό Θέατρο του Λουξεμβούργου, την Όπερα της Στουτγάρδης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και Αθηνών, στη Μαδρίτη, στην Καλαβρία, κ.ά.
Για το ντεπούτο της στην Ελλάδα στο ΜΜΘ στον ρόλο της Κλεοπάτρας (στην όπερα του G.F. Handel "Ιούλιος Καίσαρας") απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από τον ελληνικό και διεθνή τύπο και βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών ως "καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη καλλιτέχνης" (2009). Το αγγλικό περιοδικό "Opera Now" την κατέταξε στους νέους ανερχόμενους λυρικούς τραγουδιστές διεθνώς.
Εκτός από τις μουσικές της σπουδές, έχει ασχοληθεί εντατικά και με τον μοντέρνο χορό και έχει συμμετάσχει σε μουσικοθεατρικές παραγωγές με καταξιωμένους καλλιτέχνες στον χώρο του θεάτρου και του χορού. Έχει δημιουργήσει ήδη ένα δικό της μουσικοθεατρικό κομμάτι, το "Cello Stuecke" (“Κομμάτια τσέλου”) και το 2011 ήτανε  υποψήφια “Γυναίκα της χρονιάς” από το περιοδικό “Life & Style”, στην κατηγορία “Διεθνής Ελληνίδα”.
Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΟΔΙΝΟΣ, γεννήθηκε στη Βρέμη (Γερμανία). Σπούδασε τραγούδι, πιάνο και διεύθυνση ορχήστρας/ χορωδίας στο Λονδίνο.
Έχει κάνει εμφανίσεις στην Ελλάδα, Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία. Έχει τραγουδήσει πολλούς ρόλους και έχει πρωταγωνιστήσει σε διεθνή θέατρα, όπως την Εθνική Λυρική Σκηνή, και σε πολυάριθμα φεστιβάλ και ανοιχτά θέατρα στην Ελλάδα. 
Ως μαέστρος έχει διευθύνει όπερες,  έχει εμφανιστεί ως συνοδός- πιανίστας αλλά και ως σολίστας σε οργανώσεις. Εκτός όπερας έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο (“Μαίρη Πόππινς”), την Θεατρική Διαδρομή (“Αι δύο ορφαναί”), και έχει υπάρξει και σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της παγκόσμιας επαναφοράς του έργου Cardenioτου Σαίξπηρ στο King's College London. 
Το 2011 κέρδισε την υποτροφία του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσσης και την υποτροφία Αθηνά Καρρά για την Ελληνική Eταιρία Wagner, που συμπεριλαμβάνει την συμμετοχή του στον διεθνή διαγωνισμό Richard Wagner στην Karlsruhe της Γερμανίας (2012).
Έχει υπάρξει καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Casa dei Mezzo στον Μακρύγυαλο Κρήτης. 
Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Δημοτικό Ωδείο Νεαπόλεως με τον βαθύφωνο της Λυρικής Σκηνής Αχιλλέα Τσάνταλο, από τον οποίο πήρε το δίπλωμα της Μονωδίας και της Μελοδραματικής με άριστα 10 μετ' επαίνου. Κατέχει επίσης το πτυχίο Αρμονίας με άριστα 10 από τον καθηγητή Δέλιο Θανάση. Το 2007 συμμετείχε ως σολίστ σε συναυλία, και εργάστηκε ως χορωδός αλλά και αναπληρωματικός σολίστ στην παράσταση “AIDA” της όπερας Θεσσαλονίκης. Την περίοδο 2009- 2010 δούλεψε ως καλλιτεχνικό προσωπικό για λογαριασμό του Δημοτικού Ωδείου Νεαπόλεως.
Έχει συμμετάσχει ως σολίστ σε συναυλίες με φιλανθρωπικό σκοπό. Για δυο συνεχόμενες χρονιές (2011, 2012) έλαβε μέρος στην εβδομάδα Νέων Καλλιτεχνών Θεσσαλονίκης με προσωπικά κοντσέρτα.
Ήταν προγραμματισμένο να έρθει και ο Απόστολος Ζωΐδης αλλά μια αδιαθεσία τον εμπόδισε.

Το πρόγραμμα, όπως διαμορφώθηκε, μετά την απουσία του Ζωΐδη, ήταν ως εξής:
G. Bizet: “Habanera” από την όπερα “Κάρμεν” (Κασσάνδρα Δημοπούλου)
G. Donizetti: “Una furtiva lagrima” από την όπερα “Το ελιξίριο του έρωτα” (Σταύρος Γιαννούλης)
G. Verdi: “La donna e mobile” από την όπερα “Ριγκολέτο” (Φίλιππος Μοδινός)
G. Bizet: “ Seguidille” από την όπερα “Κάρμεν” (Κασσάνδρα Δημοπούλου)
G. Puccini: “Non piangere Liu” από την όπερα “Tουραντότ” (Σταύρος Γιαννούλης)
G. Rossini: “Una voce poco fa” από την όπερα “Ο κουρέας της Σεβίλλης” (Κασσάνδρα Δημοπούλου)
A. Lara: “Granada” (Φίλιππος Μοδινός)
F. Cilea: “E' la solita storia” από την όπερα “Αρλεζιάνα” (Σταύρος Γιαννούλης)
Saint-Saens: “Mon coeur s'ouvre a ta voix” από την όπερα “Σαμψών και Δαλιδά”
(Κασσάνδρα Δημοπούλου, Σταύρος Γιαννούλης)
R. Leoncavallo: “Recitar!...Ridi Pagliaccio” από την όπερα “Οι Παλιάτσοι” (Σταύρος Γιαννούλης)
Ε. Di Capua: “ O sole mio” (Φίλιππος Μοδινός)
F. Schubert: Serenade (“Staendchen”) (Κασσάνδρα Δημοπούλου)
Κασσάνδρα Δημοπούλου/ μέτζοσοπράνο, Σταύρος Γιαννούλης/ τενόρος, Φίλιππος Μοδινός/ πιάνο,
τενόρος.
Στο πιάνο συνόδευε ο Φίλιππος Μοδινός, ο οποίος και τραγούδησε, για να καλύψει το κενό του απόντος Ζωΐδη. Όλοι μάγεψαν με το τραγούδι, με τις φωνές και την τέχνη τους. Το κοινό ενθουσιάστηκε, σαγηνεύθηκε και σ’ όλους φάνηκε λίγο, ζητούσαν και άλλο πρόγραμμα.
Στο τέλος η Κασσάνδρα τραγούδησε εκτός προγράμματος τη Σερενάτα του Schubert, που, όπως είπε, την τραγουδούσε ο παππούς της.
Η εκδήλωση έκλεισε μέσα σε πολλά χειροκροτήματα και «συγχαρητήρια» για όλους τους Καλλιτέχνες. Μία εκδήλωση για την οποία θα μιλούν για μέρες στα Σέρβια.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μία εκδήλωση για την οποία θα μιλούν για μέρες στα Σέρβια.
OI ΨΩΝΑΡΕΣ ΤΟΥ ΜΟΣ ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΝΙΑΖΕΙ

Ανώνυμος είπε...

Το σχόλιό σου 1:43 δηλαδή για όλη αυτή την (πολύ ωράια) εκδήλωση είναι αυτή η ΞΙΝΙΛΑ?

Το Προφίλ μας