Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Ερώτηση του Γ. Βλατή προς τους Υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και ΥΠΕΚΑ, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου


Θέμα: Πρόβλημα Εγγραφής Αποφοίτων Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας – Πρώην Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων στα ΜΕΚ και ΜΕΕΠ

Το 1999 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δημιούργησε στην Κοζάνη ένα νέο Τμήμα Πολυτεχνικής Σχολής, το Τμήμα Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων.


Το 2004  το Τμήμα εντάχθηκε στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Το 2009 το Τμήμα μετονομάστηκε σε Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (Π.Δ. 47/27-4-2009, ΦΕΚ 61Α), αφού είχαν αποφοιτήσει το 2004 οι πρώτοι απόφοιτοι των εισακτέων με την αρχική ονομασία των Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων.  

Βάσει του Προεδρικού Διατάγματος, και συγκεκριμένα σύμφωνα με το Άρθρο 1, παράγραφος 1 «Το Τμήμα Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων… μετονομάζεται σε Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, χωρίς μεταβολή του γνωστικού αντικειμένου» και σύμφωνα με το Άρθρο 1, παράγραφος 4 «Το πτυχίο, το οποίο χορηγείται από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, είναι ισότιμο και αντίστοιχο ως προς όλες τις συνέπειες με το χορηγούμενο από το υφιστάμενο κατά τη δημοσίευση του παρόντος Τμήμα Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων». Κατά συνέπεια, οι απόφοιτοι του Τμήματος αυτού (πριν την ονομασία) έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους νέους αποφοίτους (μετά την ονομασία). Συγκεκριμένα η μετονομασία πραγματοποιήθηκε ώστε το ΤΕΕ να μπορεί να δώσει τα αναλογούντα επαγγελματικά δικαιώματα, καθώς δεν





μπορούσε να δημιουργηθεί νέος κλάδος επαγγελματικών δικαιωμάτων. Υπάρχει και η αντίστοιχη βεβαίωση του ΤΕΕ που αναφέρει όλα τα προηγούμενα.

Παρ’ όλα αυτά, οι απόφοιτοι μέχρι το 2009 δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών (ΜΕΚ) και αντίστοιχα στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ), επειδή στην άδεια άσκησης επαγγέλματος του Τ.Ε.Ε. αναγράφεται ο τίτλος: Μηχανικός Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων. Σύμφωνα με το Τ.Ε.Ε. ο τίτλος είναι μοναδικός και δεν αλλάζει.

Η Δ/νση Μητρώων και Τεχνικών Επαγγελμάτων (ΥΠΕΧΩΔΕ – Διεύθυνση Δ15 Τμήμα ΄Β Ιπποκράτους 196), που είναι το υπεύθυνο τμήμα για τη διαδικασία στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών (ΜΕΚ) και αντίστοιχα στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ), δεν προχωράει σε εγγραφή νέων μελών, επειδή το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, βάσει του οποίου γίνονται οι εγγραφές, είναι προγενέστερο της ίδρυσης του τμήματος Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων. Ως συνέπεια, το αρμόδιο τμήμα δεν έχει τη νομιμότητα της εγγραφής αποφοίτων του προαναφερόμενου τμήματος πριν τη μετονομασία.

Ακόμη και σήμερα υπάρχει εκκρεμότητα αιτημάτων από τις αρχές του 2010, από απόφοιτους του πρώην τμήματος Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων στη Δ/νση Μητρώων και Τεχνικών Επαγγελμάτων λόγω της αναγραφής στην άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του τίτλου του Μηχανικού Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων. Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό για τους διπλωματούχους του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:
  1. Τί προτίθεστε να κάνετε για την επίλυση του θέματος αυτού έτσι ώστε να αρθεί αυτή η άδικη και άνιση μεταχείριση;


Ο ερωτών Βουλευτής


Ιωάννης Ν. Βλατής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας