Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΚΟΖΑΝΗ Ιστορίες για «Απελευθέρωση»

από τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Τιμά τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Κοζάνης αλλά και κάθε αγώνα για απελευθέρωση. Το Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου, που διοργανώνει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗΠΕΘΕ) Κοζάνης, έφθασε, σε πείσμα της ρευστότητας των καιρών, στον τέταρτο χρόνο του. Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 30 Απριλίου.

Με συνέπεια κι επιμονή, και µε πολύτιμη συμπαράσταση εθελοντισμού, όπως σημειώνουν εκ του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης η πρόεδρός του Κούλα Καλογερίδου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Γιάννης Καραχισαρίδης, το Φεστιβάλ ανοίγει και φέτος την αυλαία του και ανιχνεύει μια πανάρχαια τέχνη, αυτήν της αφήγησης. Κόντρα στην κρίση «επιμένουμε», λέει στη «Μ» και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δρ. Στέλιος Πελασγός.
«Η τέχνη μας είναι ταπεινή, δεν κοστίζει πολλά, πολλοί άνθρωποι έκαναν θυσίες για να κρατηθεί αυτό το φεστιβάλ. Και κρατιέται, γιατί ο λόγος είναι ανάγκη, ο πολιτισμός είναι ανάγκη», τονίζει ο κ. Πελασγός, ο αφηγητής, παιδαγωγός, συγγραφέας και ερευνητής, που ξεκίνησε την αναβίωση της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης στην Ελλάδα. Άλλωστε, όπως παρατηρεί, «το κοινό ζητάει πια μια άποψη, ζητάει να καταλάβει πώς και γιατί φτάσαμε σήμερα εδώ, όχι μόνο οικονομικά. Ο καθένας από το δικό του δρόμο έχουμε φτάσει σ’ ένα σημείο απολογισμού». Φέτος κάνει και η Κοζάνη έναν απολογισμό. «Σκέφτεται ότι είναι μόλις 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της. Όταν ακούν στην Ευρώπη, όπου ταξιδεύω, την ιστορία του ελληνικού έθνους και συνειδητοποιούν ότι κάποια μέρη της Ελλάδας είναι μόλις 100 χρόνια ελεύθερα, καταλαβαίνουν ότι είμαστε μια πολύ αρχαία και συγχρόνως μια πολύ πολύ νέα πολιτεία. Και αυτό είναι μειονέκτημα αλλά και πλεονέκτημα. Εμείς πατάμε στο πλεονέκτημα. Και γι’ αυτό λέμε τις ιστορίες μας με αθωότητα».

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
Με τίτλο «Απελευθέρωση», το Φεστιβάλ τιμά φέτος όχι μόνον την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Κοζάνης, αλλά και κάθε αγώνα για απελευθέρωση. Και, όπως πάντα, συνεργάζεται με μια οργάνωση που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Φέτος είναι το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης, το οποίο μάχεται ενάντια στο τράφικιν και την κακοποίηση των γυναικών. "Η απελευθέρωση των γυναικών παραμένει ακόμη ένα ζητούμενο. Δεν είναι μια κερδισμένη μάχη. Ό,τι κι αν λέμε. Και θα πούμε τέτοιες ιστορίες», σημειώνει ο κ. Πελασγός.
Στην Κοζάνη θα ζωντανέψουν ιστορίες και για άλλους αγώνες, όπως αυτές που θα αφηγηθεί για την Πολωνία, χώρα που συμμετέχει για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ, η αφηγήτρια και μουσικός Μάγδα Γκόρσκα. «Η Πολωνία είναι μια χώρα η οποία κατέρρευσε, πόνεσε, μάτωσε, ξανασηκώθηκε, σκλαβώθηκε, ξανακατέρρευσε, ξανασηκώθηκε. Το πείσμα των Πολωνών να ξανασηκωθούν από τα χτυπήματα είναι κάτι που μπορούμε να το παρομοιάσουμε με το πείσμα των Ελλήνων», λέει ο κ. Πελασγός. Προϊδεάζει επίσης και για ένα «εκρηκτικό πολιτιστικό μείγμα», αναφερόμενος στην επί σκηνής σύμπραξη της κ. Γκόρσκα με τον Σερζ Τομά, μουσικό και αφηγητή από τη Γουαδελούπη, ο οποίος θα δώσει το «παρών» στην Κοζάνη. Το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει επίσης αφηγητές και μουσικούς από τη Γαλλία, και φυσικά από την Ελλάδα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις αφήγησης με μουσική, αφηγήσεις για παιδιά, το λεωφορείο των αφηγητών αλλά και εργαστήρια για όσους θέλουν να εμβαθύνουν στην αρχαία αυτή τέχνη.
«Μέσα στις παραδοσιακές ιστορίες, μέσα στα παραμύθια και τους θρύλους υπάρχει ο περήφανος φτωχός. Και αυτός ο περήφανος φτωχός ήταν ο  Έλληνας στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του. Την περηφάνια δεν πρέπει να τη χάσουμε. Και νομίζω ότι οι ιστορίες, που μιλούν φέτος για την απελευθέρωση, θα μας στηρίξουν να σηκώσουμε το κεφάλι λίγο πιο ψηλά», καταλήγει ο κ. Πελασγός.
Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στο Θέατρο Οχληρών, το Θεατροδρόμιο, τη Χαρτοθήκη, το Δημοτικό Ωδείο, στο Σιδηροδρομικό Σταθμό κ.α.

* Πληροφορίες
Η γενική είσοδος για κάθε παράσταση είναι 5 ευρώ.
Κάρτα για όλες τις παραστάσεις: 20 ευρώ.
Η τιμή συμμετοχής για το κάθε σεμινάριο είναι 15 ευρώ. Για όποιον παρακολουθήσει και τα δύο σεμινάρια είναι 25 ευρώ.
Απαραίτητη η κράτηση θέσης για τα σεμινάρια/ εργαστήρια και το λεωφορείο των παραμυθιών, όπου οι θέσεις είναι περιορισμένες.
Πληροφορίες για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην ιστοσελίδα του δήμου Κοζάνης: www.kozanh.gr και στην ιστοσελίδα www.storytelling.gr. Τηλ. κράτησης θέσεων 24610-24062, εσωτ. 1 (κ. Σιμάρα Τασούλα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας