Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Θριάμβευσε ο ακραίος τοπικισμός και η ξενοφοβία στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Tου Σπύρου Κουταβά από το www.vetonews.gr
Η στήλη είχε υποδεχθεί με πανηγυρικό τόνο την αρχική άποψη του Γ. Δακή για την φιλοξενία χώρων υποδοχής μεταναστών με ορισμένους όρους προς την πολιτεία που άπτονται της ασφάλειας και της υγιεινής του κέντρου. Στην διαδρομή, ο κ. Δακής αντιλαμβανόμενος ότι το ρεύμα ξενοφοβίας, και ακραίου τοπικισμού έχει κατακυριεύσει τα μέλη της παράταξής του -ακόμη και τους αντιπεριφερειάρχες- αρχίζει να βάζει νερό στο κρασί του, με αποκορύφωμα..
το κλασσικό ''όχι'' που είπε στο Περιφερειακό συμβούλιο για την ίδρυση χώρου φιλοξενίας. 

Ο Γ. Παπαϊορδανίδης φρόντισε με δήλωση του να δώσει γραμμή στην παράταξη του λέγοντας και αυτός όχι στην δημιουργία χώρου φιλοξενίας παράνομων μεταναστών. Όταν δεν θες να ζυμώσεις θα βρείς πλείστες δικαιολογίες . Έτσι ανακάλυψε την αφερεγγυότητα του κράτους και των κυβερνώντων, ότι πολλοί από αυτούς είναι αναξιόπιστοι και ότι χειρίζονται το πρόβλημα με τον πιο επιπόλαιο τρόπο και ότι δεν μπορούμε να τους εμπιστευθούμε. (κλικ εδώ) Μάλιστα σημείωσε ότι διαφωνεί για τα κέντρα φιλοξενίας σε όποιο σημείο της περιφέρειας και εάν εγκατασταθούν.
Από κοντά οι παρατάξεις της αριστεράς που αρνήθηκαν κάθε συζήτηση για ίδρυση και λειτουργία χώρων φιλοξενίας για τους δικούς τους ιδεολογικούς η ψηφοθηρικούς λόγους .
Το ΚΚΕ έγκαιρα με ανακοίνωση του καταδίκασε την ίδρυση και λειτουργία στρατοπέδων για τους μετανάστες ενώ ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ όλο το τελευταίο διάστημα προτίμησε την σιωπή για το θέμα της Νεάπολης και «καλύφθηκε» από την πρόσφατη ανακοίνωση του κόμματος που μιλά για στρατοπεδικές φυλακές των μεταναστών. Οι δε της ΔΗΜΑΡ και αυτοί με όλιγον διαφορετική διατύπωση στοιχήθηκαν πίσω τα άλλα κόμματα της αριστεράς.
Για τις ακροδεξιές φωνές; Ναι, υπάρχουν και αυτές όπου προσπαθούν να καλύψουν σε ένταση τις φωνές της αριστεράς για τα στρατόπεδα. Σε πρόσφατη επίσκεψη μελών της Χρυσής Αυγής στην περιοχή, όχι φυσικά από συμπόνια, δήλωσαν ότι «δεν θα επιτρέψουν η περιοχή να γίνει Καμπούλ». Στις ακραίες κινδυνολογικές κραυγές αρχικά των θεσμικών εκπροσώπων δημάρχων περιφερειακών συμβούλων στοιχήθηκαν τελικά και οι πολίτες των τοπικών μικρών κωμοπόλεων.
Απέναντι σε αυτή την εικόνα μελαγχολίας θλίψης τοπικιστικής μιζέριας, ανθρώπων που δεν μπορούν να δουν πέρα από το στενάχωρο πολιτικό τους μπαλκόνι, υπάρχουν και θεσμικοί που δείχνουν να σκέφτονται να έχουν αντανακλαστικά και να κάνουν το αυτονόητο. Η περίπτωση του Δήμου Δεσκάτης είναι χαρακτηριστική και φανερώνει ότι στις δύσκολες ώρες όπου πρέπει να αντιμετωπισθούν σύνθετα προβλήματα ευτυχώς υπάρχουν αυτοδιοικητικοί που μπαίνουν μπροστά περιμένοντας την πολιτεία να πράξει όσα υπόσχεται. Η Δεσκάτη είπε ναι στην παρουσία χώρου φιλοξενίας μεταναστών.
Η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης δεν είναι υπόθεση των Αθηναίων και της Αθήνας αλλά όλης της χώρας. Δυστυχώς για την περιφέρεια και ακόμη χειρότερα για τους αυτοδιοικητικούς και ''αδιάφορους''  περιφερειακούς συμβούλους θριάμβευσε ο ακραίος τοπικισμός, η ξενοφοβία και η καχυποψία έναντι των προσώπων και εκπροσώπων του κεντρικού Κράτους.

1 σχόλιο:

kostas είπε...

"Έτσι ανακάλυψε την αφερεγγυότητα του κράτους και των κυβερνώντων, ότι πολλοί από αυτούς είναι αναξιόπιστοι και ότι χειρίζονται το πρόβλημα με τον πιο επιπόλαιο τρόπο και ότι δεν μπορούμε να τους εμπιστευθούμε"

θα σταθώ σε αυτό το σημείο,θέλοντας να πω ότι δεν υπάρχει ρατσισμός η ξενοφοβία στο όλον θέμα,αλλά έλλειψη εμπιστοσύνης,σε όλες τις υποσχέσεις,και αυτό γιατί,για παράδειγμα,7 οικισμοί στην περιοχή της Νεάπολης μετά και τον σεισμό του 1995,κρίθηκαν ακατάλληλοι,και ενώ δόθηκε και οριοθετήθηκε, ο χώρος μετεγκατάστασης τους,αυτό δεν έγινε ποτέ,και ακόμα οι άνθρωποι των χωριών αυτόν μένουν σε κοντέινερ.Επίσης,επειδή οι οικισμοί αυτή κρίθηκαν κατεδαφιστέοι,και να θέλει κάποιος να γυρίσει σε ένα από τα χωριά αυτά,δεν του δίνεται η άδεια,όχι σπίτι να χτίσει,αλλά ούτε αποθήκη.
Και τέλος το Φράγμα τις Πραμόριτσας ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1990,και ακόμα το έργο δεν έχει παραδοθεί,δεν πίνουμε δηλαδή από αυτό το νερό, που είναι και ένα έργο πνοής για το Βόιο.
Αυτά για τα περί άκρατου τοπικισμού,ξενοφοβίας κτλ.
Απλά δεν εμπιστευόμαστε πια εδώ στο Βόιο,αυτούς που έρχονται και τάζουν λαγούς με πετραχήλια.

Και αν δεν κάνει κόπο ελάτε να δείτε,για τον "οικισμό" που προανέφερα και το πόσο "όμορφος" είναι. γιατί εμείς εδώ πάνω τα ζούμε αυτά και τα βλέπουμε.

Το Προφίλ μας