Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Ερευνα ΑΠΘ: Μολυσμένος αέρας σε Ποντοκώμη, Μαυροδένδρι Κοζάνης λόγω σταθμών ΔΕΗ

από τον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ
Σημαντικές υπερβάσεις των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους στην Ποντοκώμη και το Μαυροδένδρι της Δημοτικής Ενότητας Δημητρίου Υψηλάντη στην Κοζάνη διαπίστωσαν ερευνητές του Εργαστηρίου Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) που πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζονται απόψε στην Ποντοκώμη, υπερβάσεις των ορίων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σημειώθηκαν το 2009 στο 29% των ημερών του χρόνου στην Ποντοκώμη, τη στιγμή που η σχετική νομοθεσία ορίζει ότι τα όρια αυτά δεν πρέπει να ξεπερνώνται για ποσοστό μεγαλύτερο του 10% των ημερών ετησίως. Το αντίστοιχο ποσοστό για το 2010 μειώθηκε στο 20%.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή του Μαυροδενδρίου, δεν υπήρξαν μετρήσεις για ένα πλήρες έτος ωστόσο από τα υπάρχοντα στοιχεία προκύπτουν ελαφρώς μικρότερες συγκεντρώσεις από εκείνες της Ποντοκώμης. Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος,
Αναπληρωτής καθηγητής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Δημήτρης Μελάς, μεγαλύτερος αριθμός υπερβάσεων των ορίων για την ατμοσφαιρική ρύπανση σημειώνεται στην Πτολεμαϊδα ενώ επίσης υψηλά ποσοστά καταγράφονται και στην περιοχή της Φλώρινας. Εξηγώντας τα παραπάνω στοιχεία, επισημαίνει ότι η ρύπανση οφείλεται κατά 55 με
60% στη δραστηριότητα της ΔΕΗ στην περιοχή και συγκεκριμένα στη λειτουργία των ορυχείων και των ατμοηλεκτρικών σταθμών (ΑΗΣ). Τονίζει μάλιστα ότι το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα μεγάλο και αν δεν υπήρχαν αυτοί οι παράγοντες επιβάρυνσης, η ευρύτερη περιοχή θα είχε ίδια ποσοστά ρύπανσης με άλλες «καθαρές» πόλεις της Ελλάδας.

Το φαινόμενο του καπνισμού
Ωστόσο, ο κ. Μελάς εφιστά την προσοχή σε ένα ιδιαίτερο φαινόμενο που ονομάζεται καπνισμός και παρατηρείται τις πρώτες πρωινές ώρες όταν συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες νέφους στην ατμόσφαιρα. «Το νέφος που σκεπάζει την περιοχή δημιουργείται το πρωί γιατί τότε αλλάζουν
οι συνθήκες της ατμόσφαιρας. Ενώ τις βραδινές ώρες η ατμόσφαιρα είναι ευσταθής και οι ρύποι πέφτουν κατακόρυφα στο έδαφος, το πρωί η αστάθεια της ατμόσφαιρας παρεμποδίζει τις κατακόρυφες κινήσεις και έτσι διατηρεί στον αέρα τους ρύπους. Το φαινόμενο αποκλιμακώνεται αργότερα όσο περνά η ώρα και οι περιβαλλοντικές συνθήκες βελτιώνονται» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Το στοιχείο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μελά, μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε να γίνουν συστάσεις προς τους υπεύθυνους λειτουργίας των ΑΗΣ, προκειμένου να ρυθμίζουν τη λειτουργία τους με τέτοιο τρόπο ώστε η παραγωγή τους να μειώνεται την ώρα κορύφωσης του φαινομένου και να αυξάνεται στη συνέχεια. Παράλληλα, μπορούν να δοθούν οδηγίες στους πολίτες που ανήκουν στις κατηγορίες των ευαίσθητων και ευπαθών ομάδων προκειμένου να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους την ώρα του φαινομένου του καπνισμού.
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ. Μελάς, η τελευταία αυτή οδηγία θα πρέπει να δοθεί αφού εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες παρεμβάσεων προς τη ΔΕΗ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση της ρύπανσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας