Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Φτηνές δικαιολογίες

Του Ι. Κ. Πρετεντέρη
ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ δεν µε εντυπωσιάζει ότι η Ν.∆. αποκήρυξε την καταστροφική απογραφή του 2004. Την είχαν ήδη αποκηρύξει όσοι στοιχειωδώςσκαµπάζουν από οικονοµική πολιτική.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ Ν.Δ. χρειαζόταν απλώς λίγο µυαλό για να το καταλάβει. Και λίγο θάρρος για να το πει. Ευτυχώς, βρήκε και το ένα και το άλλο.


ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ ότι κανείς δεν τόλµησε να υποστηρίξει την ορθότητα της απογραφής. Ακόµη και «οι κύκλοι του Αλογοσκούφη» δεν βγήκαν να πουν ότι η απογραφή ήταν σωστή αλλά εξήγησαν ότι αποτελούσε «κεντρική πολιτική επιλογή της Ν.∆.» κι ότι «την είχε ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση». Ε, και; Βασιλική διαταγή και τα σκυλιά δεµένα;

ΑΠΛΩΣ, φτηνές δικαιολογίες. ΔΙΟΤΙ ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ «κεντρική πολιτική επιλογή» και ξοφλήσαµε; Την κατέβασε ο Μωυσής από το όρος Σινά;Ή µήπως την αποφάσισε το Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ; Τρεις αράδες ήταν όλες κι όλεςστο πρόγραµµα της Ν.∆. και, µάλιστα, τα έλεγαν µπερδεµένα. Αλλά από όλο το πρόγραµµα που δεν εφαρµόστηκε ποτέ, αυτές οι τρεις αράδεςανακηρύσσονται τώρα απαρέγκλιτες!

ΚΑΙ ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ το ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ενωση; Ποιοι το ζήτησαν; Πώς το ζήτησαν; Από ποιους το ζήτησαν; Πώς συνέβη τελικά να ξέρει µόνο ο Αλογοσκούφης ότι το ζητούσαν; ∆ιότι αν η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε πρόβληµα µε τα δηµοσιονοµικά στοιχεία, δεν θα το είχε πει του Αλογοσκούφη για να το βάλει στο προεκλογικό πρόγραµµα της Ν.∆. Θα το είχε ζητήσει από όλα τα κόµµατα, όποιος κι αν κέρδιζε τις εκλογές!

ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ, λοιπόν, ότι αντί να αναµασούν τέτοιες ανοησίες, δεν βγαίνει κανείς να υποστηρίξει την ορθότητα αυτής της περίφηµης «κεντρικής πολιτικής επιλογής». Αντιθέτως, προσπαθούν να µετακοµίσουν την κουβέντα από το «τι έφταιξε» στο «εγώ δεν φταίω».

ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΕΣ αντάξιες της κορυφαίας κουτοπονηριάς που ήταν η απογραφή. Η οποία δεν υπηρετούσε κανένα σοβαρό οικονοµικό σχέδιο ή πολιτική λογική.Επεδίωκε απλώς να κατεβάσει τον πήχυ της σύγκρισης για τη νέα κυβέρνηση. Και να µουντζουρώσει τον αντίπαλο.

ΤΕΛΙΚΑ, βεβαίως, ο µουντζούρης τούς έµεινε στο χέρι. Το 2009 ούτε ένας οικονοµικός δείκτης δεν ήταν καλύτερος από αυτόν που παρέλαβαν το 2004 – ακόµη και µετά την απογραφή! Ούτε ένας, έστω για δείγµα.

ΞΕΧΑΡΒΑΛΩΣΑΝ την οικονοµία κι ευλόγως ο Σαµαράς προσπαθεί να πάρει αποστάσεις από το ναυάγιο. Αλλά αντί να ψάξουν µε ειλικρίνεια να βρουντι έφταιξε, αντί να ερευνήσουν τα λάθη που έγιναν, πετούν ο ένας το µπαλάκι στον άλλον.

ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ το ξεχαρβάλωµα ήταν κι αυτό «κεντρική πολιτική επιλογή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας