Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Παντοπωλείων (και μεγαλείων) δωρεάν οψώνια


Του Β.Π. Καραγιάννη

Μάχαιραν έδωσες μάχαιραν θα λάβεις. Κρίσην έδωσες ομοία θα λάβεις Ελεημοσύνη (κρύφα, όμως, έδωσες ) έλεος στα φανερά θα αξιωθείς. Ευαγγελικές και κοσμικές κοινοτοπίες.
            100 Best Adagio Voices. Επί τούτου ηχογραφηθέντα από τον Θδρ., κατεβασμένα δηλαδή από το διαδίκτυο για τη μέρα που τα τελευταία  χρόνια μας βρίσκει καθ’ οδόν (πάντα ψιλόβρεχε φέτος όχι) προς τη Μονή Ζιδανίου για το Ευχέλαιο της Μ. Τετράδης. Μια μουσική λυπημένης ανάστασης μας περιχωρεί κατά κράτος διάθεση και σώμα.
            Το Μοναστήρι να ‘ναι καλά που λέει ο λαός.
            Γέμισαν με μάρμαρα (Τρανοβάλτου) γύρωθεν το Καθολικό. Πλακάκια εισχωρούν σε κάθε χώρο με χορτάρι στην αυλή. Οικογενειοκρατία ευλογημένη. Η κόρη ηγουμένη, ο πατήρ μοναχός, ή μητέρα διακόνισσα. Μας έκανε η αγάπη της καφέ συν λουκούμι στο κιόσκι. Το καναμπαριό δωρέα κάποιων των Καβαλάρυδων δεινών στην ορθογραφία. Δίπλα ο τάφος του ιερομονάχου Φιλάρετου Μπίστη· στα 62 του την έκανε. Κοιμάται μακάρια η μνήμη του, επ’ ελπίδι Αναστάσεως. Του ρήμαξε ο αμίαντος τα πνευμόνια. Ρημαγμένο και το εργοστάσιο της ΜΑΒΕ περιμένει την κατεδάφισή του. Την περιοχή όλη αγόρασε η άλλοτε κραταιά Ν. Αυτοδιοίκηση αντί του τιμήματος του 1 ευρώ για να την επαναφέρει στα συγκαλά της. Πότε; Ποτέ. Αγριο πράσινο σχεδόν κακό, θεριεύει και πνίγει τον εγκαταλειμένο  οικισμό του εργοστασίου. Αρχισαν κι οι στρώσεις χώματος αποκατάστασης στα διαζώματα του ορυχείου. Μια λίμνη εντελώς διάφανη ανέβρυσε στο πρώην αμιαντοχώμα. Σηκωτό ότι άργησε τον οδήγησαν στο ναό, τον ιερομόναχο Ιλαρίωνα  ν’ αρχίσει, να προλάβουν να τελειώσουν το Ευχέλαιο γιατί ακολουθούσε και η Ακολουθία του Νιπτήρος κ.α (δηλαδή το πλύσιμο των ποδιών των μαθητών από τον Κύριο, το Μυστικό Δείπνο, δηλαδή την παράδοση των ιερών μυστηρίων - της Θείας Ευχαριστίας, τη προδοσία του Ιούδα και του γεγονότος της αλείψεως του Κυρίου με μύρο από μία πόρνη) στις 7. Εβαλε μπρος τις ευχές και τα 7 Ευαγγέλια κι άναβε ένα κερί κάθε που τέλειωνε ένα, καρφωμένα στο πιάτο με το αλεύρι. Μόνον που τον δυσκόλευε κάπως εκείνη η αποστροφή που επαναλαμβάνονταν  συνεχώς: «Πάσα νόσον και πάσαν μ.. ...ασθενεία έλεγε, διάβαζε καταπίνοντας την αμαρτωλή σήμερα, κάθε άλλο στην ουσία της τότε, λογοκρίνοντας τα ιερά γράμματα –ο ενθεόφοβος- με την αθωότητα και την ιερή απλότητα που τον διέκρινε.
            Το μοναστήρι να ‘ναι  καλά. Αλλά ποιό; Μόλις άκουσαν εκεί πως η θεόφτωχή με τα 4-5 ανήλικα και τη χαμοζωή τους στα Κοίλα γέμισαν ένα πόρτ μπαγκάζ αυτοκινήτου με είδη εορταστικής επιβώσης. Ανευ πιστοποιητικών φτώχειας αφού αυτή καταμαρτυρείται τόσον ευλογοφανώς που δεν έχει χρεία άλλων μαρτύρων. Ενα απέραντο, ανοιχτό παντοπωλείον λειτουργεί κάθε ώρα και για κάθε μέρα και για κάθε πείνα αδιακρίτως. Φορές ορισμένοι δεν επαιτούν απλώς απαιτούν κιόλας. Οτι η αγάπη τους μακροθυμεί.
            Κρούετε κι ανοιγήσεται υμίν το λοιπόν. “Αιτείται και δοθήσεται υμίν, ζητείται, και ευρήσεται υμίν. Πάς γαρ ο αιτών λαμβάνει και ο ζητών ευρίσκει και τω κρούοντι ανοιγήσεται”. Οι αναγκεμένοι κάθε περίστασης  το γνωρίζουν. Χτυπούν το κουδούνι. Περιμένουν λίγο, είναι μακριά το αρχονταρίκι. Εντολή της μεγάλης Γερόντισσας που έφυγε και της νυν που ήρθε. Λαμβάνουν. Κάθε μήνα δε στους φυλακισμένους απανταχού, το μικρό χρηματικό βοήθημα ταχυδρομείται. Εν φυλακή ήμην, και ήλθετε προς εμέ. Το πήραν πρέφα οι έγκλειστοι παραβάτες και αιτούνται λυγμικώ  λόγω συνεχώς βοήθεια.
             - Δίνουμε γι’ αυτό και μας δίνει ο Θεός.
            Ως εκ τούτου. Ζήτημα πρώτον.
1. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητος
2. Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας (λογαριασμός ΔΕΗ)
3. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
4. Πρόσφατο εκκαθαριστικό εφορίας ή υπεύθυνη δήλωση περί μη υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης θεωρημένης από την ΔΟΥ
5. Απόφαση Υγειονομικής επιτροπής ή άλλου δημοσίου φορέα εφ’ όσον υπάρχει πρόβλημα υγείας
6. Κάρτα ανεργίας εφόσον πρόκειται για άνεργο
7 Γνωμάτευση Πρωτοβάθμιας επιτροπής περί ποσοστού αναπηρίας εφ’ όσον πρόκειται για ΑΜΕΑ
8. Βεβαίωση από Κοινωνική Πρόνοια
9. Βεβαίωση από τον ιερέα της ενορίας που ανήκει
10. Εντυπο  Ε9...
            Μένεις έκθαμβος με την ακρίβεια και τη λεπτολογία της μητροπολιτικής παντοπωλιακής αγαθοεργίας. Ετσι είναι φυσικά. Εδώ είναι εκκλησία (Ν.Π.Δ.Δ.) δεν είναι παίξε γέλασε. Σαν «γέρασε», ακούστηκε.
            Σκέψου για να πας στον Παράδεισο τι πιστοποιητικά πρέπει να προσκομίσεις αρμοδίως και εις την πύλην του ένθα ο άγιος Πέτρος φυλακτεί.
            Επεσαν, αβλαβώς και θετικά, από τα σύννεφα οι καλοπροαίρετοι. φιλάνθρωποι αριστεροί και αδαείς συμπολίτες (δεν πολυπιστεύουν κιόλας και δεν εκκλησιάζονται) που μάζευαν τα πιστοποιητικά  για να εντάξουν την ταλαίπωρη ύπαρξη στους δικαιούχους του θεσμικού παντοπωλείου, όταν είδαν ιδίοις όμμασι την προσφορά του Μονυδρίου και εντός μισής ώρας, προς την θλιβερή κι άγνωστη.
            Μη γνώτο η δεξιά τι ποιεί η αριστερά. Ε, και;
            Ως εκ τούτου εκ νέου. Ζήτημα 2ον
            Φόρτωναν και ξεφόρτωναν: 8 κιλά πατάτες 5 κιλά λάδι, 7,5 κιλά κρομμύδια, 4  κιλά ζάχαρη από 4 κιλα ρύζι, κριθαράκι φακές, 8 κυτία μαρμελάδες, 20 αυγά, 4 κιλά χαλβά, 10 κιλά μήλα 10 κιλά  πορτοκάλια κ.λπ. Στοπ. Ελεος στο έλεος χωρίς πιστοποιητικά. Για την ανείπωτη φτώχεια ρε ....
            Το μοναστήρι να ‘ναι καλά, της Αναλήψεως δηλαδή.
            Και το παντοπωλείον φυσικά κι αυτοί χριστιανοί είναι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας