Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Καινοτομία στη νανοτεχνολογία με έδρα τη Θεσσαλονίκη

Οι καλές ειδήσεις γίνονται όλο και λιγότερες, γι αυτό πρέπει να διαδίδονται,  γράφει η Στελίνα Μαργαριτίδου
Ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης από την ΕΕ καλύπτει το 100% της δημιουργίας ενός εργαστηρίου Οργανικών Ηλεκτρονικών στο ήδη υπάρχον Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Τμήματος Φυσικής .
Το επόμενο διάστημα στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ και συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του καθηγητή Στέργιου Λογοθετίδη, θα συγκεντρωθούν οι καλύτεροι στο είδος τους ερευνητές της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να αναπτύξουν έναν κόμβο δημιουργίας Οργανικών Ηλεκτρονικών.


Το πρόγραμμα συνολικού ύψους 2.240.221 περιλαμβάνει τις εξής φάσεις όπως εξηγεί ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης:
-Αγορά υποδομής για τον εμπλουτισμό του Εργαστηρίου


-Την παραμονή ερευνητών από εργαστήρια της Ευρώπης για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 4 έως 18 μήνες, ώστε να ολοκληρωθεί η επιστημονική κάλυψη του εργαστηρίου στο ΑΠΘ.
-Την μετακίνηση μέσω του προγράμματος ερευνητών από το Εργαστήριο του ΑΠΘ σε αντίστοιχα εργαστήρια της Ευρώπης.
-Τη δημιουργία επιστημονικών συνεδρίων για τα επόμενα τρία χρόνια με σκοπό τη διάχυση της τεχνογνωσίας αλά ακι την αναζήτηση νέων επιχειρηματικών δράσεων.
-Τη στενή συνεργασία με φορείς όπως την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας , το ΕΚΕΤΑ, τμήματα του ΑΠΘ προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι εφαρμογές της τεχνολογίας των Οργανικών Ηλεκτρονικών.
Τι είναι τα Οργανικά ΗλεκτρονικάΤα οργανικά ηλεκτρονικά που ως πρώτη ύλη έχουν τον άνθρακα αποτελούν αυτή τη στιγμή την πιο σύγχρονη απάντηση της τεχνολογίας για φτηνές πηγές ενέργειας . Από αυτά κατασκευάζονται νέου τύπου φωτοβολταϊκά , κυκλώματα, εφαρμογές φωτισμού για κάθε χρήση και χώρο αλλά και βιοαισθητήρες.
Με τις νέες αυτές εφαρμογές με απλά λόγια μπορεί να μεταφερθεί μια πηγή ενέργειας πάνω σε μια επιφάνεια ζελατίνας και να ενσωματωθεί στα υφάσματα, σε οθόνες, σε δομικά υλικά.
Στελίνα Μαργαριτίδου
ellispoint

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας