Με έναν αυστηρό νέο νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα,
φιλοδοξεί η Κυβέρνηση να περιορίσει τη διαφθορά στο Δημόσιο Τομέα.
Αναλυτικά οι σχεδιαζόμενες αλλαγές Βαθιά τομή επιφέρει στο πειθαρχικό
δίκαιο των δημόσιων υπαλλήλων το σχέδιο αναμόρφωσης που καταρτίζει η
ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να μπει τέλος στην
ατιμωρησία των επίορκων κρατικών λειτουργών.
Κύριο χαρακτηριστικό του νέου πειθαρχικού κώδικα θα είναι η απομάκρυνση, για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, των συνδικαλιστών από τα πειθαρχικά συμβούλια, κάτι το οποίο θα εξαλείψει τα γνωστά φαινόμενα «συναδελφικής αλληλεγγύης» στην εξέταση υποθέσεων διαφθοράς και πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων των υπαλλήλων.
Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική αλλαγή στο πειθαρχικό δίκαιο, θα είναι ο χρόνος περαίωσης των ΕΔΕ, καθώς αυτός μειώνεται στον ένα μήνα, ενώ οι υπάλληλοι που παραπέμπονται για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της υπεξαίρεσης τίθενται αυτοδικαίως σε αργία ως την έκδοση της δικαστικής απόφασης και ταυτόχρονα χάνουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν στο μέλλον θέση προϊσταμένου.
Σύμφωνα με το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο, που παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά το «Εθνος της Κυριακής»:
1 Αλλάζουν εκ βάθρων τα Πειθαρχικά Συμβούλια. Εκδιώκονται οι συνδικαλιστές από αυτά και τη θέση τους παίρνουν δικαστές. Συστήνονται 5μελή πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια, αποκλειστικά για πειθαρχικές υποθέσεις χωρίς τη συμμετοχή των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων. Οι συνδικαλιστές που συμμετέχουν σε αυτά μέχρι σήμερα έχουν «κατηγορηθεί» για μεροληψία υπέρ των συναδέλφων τους. Οι δημόσιοι λειτουργοί πλέον θα λογοδοτούν στην κοινωνία και όχι στους συναδέλφους τους.
2 Από 30.000-100.000 ευρώ θα κοστίζει στον επίορκο υπάλληλο η διαφθορά. Οι πειθαρχικές κυρώσεις θα συνοδεύονται από «βαριές οικονομικές καμπάνες», με αποτέλεσμα και τα χέρια των παρανομούντων να απομακρύνονται από το μέλι... αλλά και τα ταμεία του κράτους να γεμίζουν από όσους δεν ιδρώνει το αυτί τους παρά τις τιμωρίες. Μάλιστα, όταν επιβάλλεται οριστική παύση για οικονομικά θέματα ή για ανάρμοστη συμπεριφορά, προβλέπεται επιπλέον χρηματική ποινή 10.000-100.000 ευρώ.
3 Οσοι παραπέμπονται για δωροδοκία και υπεξαίρεση, μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης θα παύουν να εργάζονται. Η πειθαρχική ποινή στις περιπτώσεις που αυτή επιβλήθηκε σε υπάλληλο που βρίσκεται στο κατώφλι της συνταξιοδότησης μετατρέπεται σε οικονομική, όταν αυτός περάσει στη συνταξιοδότηση. Με λίγα λόγια, η τιμωρία θα επιβληθεί βγει ή δεν βγει κάποιος στη σύνταξη.
4 Αυστηροποιούνται οι πειθαρχικές ποινές και επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι 12 μισθούς, υποβιβασμός έως 2 βαθμούς και παύση εργασίας για έναν ολόκληρο χρόνο με πλήρη στέρηση αποδοχών σε όσους έχουν βρεθεί να παρανομούν.
5 Μπαίνει τέλος στην παραγραφή των αδικημάτων, αφού διπλασιάζεται ο χρόνος που κάποιο παράπτωμα «πάει στον κάλαθο των αχρήστων» και από 5 χρόνια, που είναι σήμερα, γίνεται 10. Επίσης ο χρόνος θα μετρά από την ώρα που υπέπεσε στην αντίληψη της αρμόδιας υπηρεσίας η διαφθορά κι όχι από την ώρα που αυτή τελέστηκε.
Το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο αλλάζει ριζικά το περιβάλλον της δημόσιας διοίκησης, που χρόνια ταλανίζεται, όπως αποδεικνύουν και οι ετήσιες εκθέσεις του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή, από εκατοντάδες επίορκους υπαλλήλους με παραβατική συμπεριφορά. Κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερες από 2.500 υποθέσεις για παραπτώματα στις δημόσιες υπηρεσίες, παράνομο πλουτισμό, μίζες και λαδώματα και κατάχρηση εξουσίας. Η μεγάλη πληγή της δημόσιας διοίκησης ήταν πάντοτε ότι αυτοί οι υπάλληλοι έπεφταν «στα μαλακά», καθώς κρίνονται από συναδέλφους τους. Το σύνηθες είναι να μην τιμωρείται κανείς, με αποτέλεσμα την τρομερή διόγκωση της διαφθοράς. Είναι γνωστό ότι εξαιτίας ολίγων επίορκων λειτουργών υπηρεσίες όπως εφορίες, πολεοδομίες, νομαρχίες έχουν χαρακτηριστεί κατά καιρούς από τους ελεγκτές ως «εκτροφεία διαφθοράς»...
Με το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο η κυβέρνηση επιδιώκει, σύμφωνα με τους συντάκτες του νομοσχεδίου-τομή για τη δημόσια διοίκηση, «να βάλει τέλος σε έναν ανύπαρκτο πειθαρχικό έλεγχο, αλλά και στη χειραγώγηση των δημοσίων υπαλλήλων από τις άνομες συναλλαγές που έχουν διαλύσει το Δημόσιο».
Το νέο πειθαρχικό δίκαιο
Τι αλλάζει
1. Ανεξάρτητα πειθαρχικά συμβούλια με πλειοψηφία δικαστών, χωρίς τους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων: Συστήνονται 5μελή πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια, αποκλειστικά για πειθαρχικές υποθέσεις χωρίς τη συμμετοχή (Πρόεδρος δικαστής, 2 μέλη, είτε του Νομικού συμβουλίου του Κράτους είτε εν ενεργεία δικαστές, και 2 μέλη διευθυντές από άλλα υπουργεία κατόπιν κληρώσεως με ετήσια θητεία).
2. Περάτωση όλων των ΕΔΕ σε 1 μήνα: Τίθεται προθεσμία ενός μηνός για την υποβολή προκαταρκτικής εξέτασης, προθεσμία 1 μηνός για την ΕΔΕ με μέγιστη, μετά από αιτιολογημένη αίτηση, δυνατότητα παράτασης μόνο για ένα μήνα.
3. Αυτοδίκαιη αργία για όσους παραπέμπονται για δωροδοκία και υπεξαίρεση: Αυτοδίκαιη αργία για τους υπαλλήλους που παραπέμπονται για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, και μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης.
4. Κυρώσεις στους προϊσταμένους για μη επιβολή προβλεπόμενων πειθαρχικών μέτρων: Αναστολή άσκησης καθηκόντων του υπαλλήλου με απόφαση του προϊσταμένου της οικείας αρχής όταν διακυβεύεται το δημόσιο συμφέρον. Η παράλειψη επιβολής του μέτρου αυτού από τον οικείο προϊστάμενο αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.
5. Οικονομικές κυρώσεις ακόμη και μετά τη συνταξιοδότηση: Για τους υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται πριν την καταδίκη, επιβάλλεται πειθαρχική ποινή η οποία μετατρέπεται σε επιβολή οικονομικής κύρωσης, διότι η πειθαρχική ποινή δεν έχει πλέον νόημα.
6. Αυστηροποίηση πειθαρχικών ποινών: Αυστηροποιούνται οι πειθαρχικές ποινές, πρόστιμο μέχρι 12 μήνες, υποβιβασμός έως 2 βαθμούς, προσωρινή παύση έως 12 μήνες με πλήρη στέρηση αποδοχών.
7. Δυνατότητα επιβολής ταυτόχρονα και πειθαρχικών και οικονομικών κυρώσεων: Επιπλέον της πειθαρχικής ποινής μπορεί να επιβάλλεται και οικονομική κύρωση από 3.000-30.000 €.
8. Η οριστική παύση συνδυάζεται με οικονομικές κυρώσεις: Οταν επιβάλλεται οριστική παύση για οικονομικά θέματα ή ανάρμοστη συμπεριφορά προβλέπεται κύρωση από 10.000-100.000 €.
9. Αύξηση χρόνου παραγραφής: Αυξάνεται ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων σε 5 και για σοβαρά παραπτώματα σε 10 χρόνια.
10. Η παραγραφή ξεκινά μετά τη γνώση της πράξης: Για την παραγραφή των αδικημάτων με οικονομικό περιεχόμενο ορίζεται έναρξη αυτής από τη γνώση της τέλεσης της πράξης από την υπηρεσία.
11. Συγκεκριμενοποίηση των πειθαρχικών αδικημάτων: Ρητή και συγκεκριμένη απαρίθμηση πειθαρχικών αδικημάτων και πρόβλεψη ειδικού παραπτώματος για απόκτηση οικονομικού οφέλους.
12. Αύξηση ορίων των ποινών από προϊσταμένους: Αυξάνονται τα όρια των πειθαρχικών ποινών που επιβάλλουν οι πειθαρχικοί προϊστάμενοι ως μονομελή όργανα.
13. Στέρηση δικαιώματος προαγωγής: Καθιέρωση για πρώτη φορά της στέρησης δικαιώματος συμμετοχής για επιλογή προϊσταμένου από 1-5 έτη - αφαίρεση καθηκόντων προϊσταμένου.
14. Πειθαρχικό αδίκημα η παραβίαση της Δι@ύγειας: Η μη ανάρτηση ή μη έγκαιρη ανάρτηση όλων των πράξεων στη Δι@ύγεια συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τον υπάλληλο που έχει την ευθύνη για την ανάρτηση και συνεπάγεται τη στέρηση του δικαιώματος προαγωγής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου