Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Τι προβλέπει ο νέος Επενδυτικός Νόμος


Φοροαπαλλαγές, ευνοϊκά δάνεια και ενισχύσεις κεφαλαίου αποτελούν πλέον τους βασικούς άξονες για την άσκηση αναπτυξιακής πολιτικής, με βάση το νέο επενδυτικό νόμο, ο οποίος θα εφαρμοστεί αμέσως. Η πρώτη πρόσκληση θα έχει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Απριλίου του 2011.
Στα πιο δυναμικά επενδυτικά σχέδια που έχουν ξεκάθαρες προοπτικές κερδοφορίας και μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, εστιάζει ο νέος Επενδυτικός Νόμος. Κύριο μέσο ενίσχυσης αποτελούν:
  • Φοροαπαλλαγές στα κέρδη προ φόρων
  • μέχρι 100% του ανωτάτου ύψους ενίσχυσης, επί 6 χρόνια για υφιστάμενες επιχειρήσεις, επί 8 χρόνια για νέες επιχειρήσεις
  • Στοχευμένες επιχορηγήσεις κεφαλαίου
  • Επιδοτήσεις σε leasing
  • Xαμηλότοκα δάνεια σε επενδυτές μέσω ΕΤΕΑΝ

Παρουσιάζοντας το νόμο στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι «Πρόκειται για ένα νόμο-τομή, που δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση έναν ακόμη μηχανισμό ευκαιριακών επιδοτήσεων, όπως αυτούς που είδαμε να εφαρμόζονται στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Ενσωματώνει τις αρχές, τις αξίες, το ήθος και το σχέδιο, με το οποίο οφείλουμε να πορευτούμε από εδώ και πέρα προκειμένου να απαντήσουμε στην κρίση, και να βάλουμε τις βάσεις για μια διαφορετική Ελλάδα».
Η χώρα χωρίζεται σε 3 ζώνες και οι επιχειρήσεις σε 3 κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθός τους. Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50%του συνολικού κόστους ενός επενδυτικού σχεδίου.
Κάθε Δεκέμβριο το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης θα ανακοινώνει τις συνολικές ενισχύσεις για το επόμενο έτος και την κατανομή τους .Οι φοροαπαλλαγές θα είναι τριπλάσιες από το άθροισμα επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων. Τα επενδυτικά σχέδια κατηγοριοποιούνται και κατατάσσονται σε 2 διαφορετικά καθεστώτα.
Στο γενικό καθεστώς εντάσσονται:
  • Επενδύσεις με τεκμηριωμένη προοπτική κερδοφορίας
  • Καινοτόμες και τεχνολογικά προηγμένες επενδύσεις
  • Επενδύσεις που προωθούν την πράσινη ανάπτυξη και την περιφερειακή συνοχή
Στο Ειδικό Καθεστώς εντάσσονται οι επενδύσεις:
  • Νεανική Επιχειρηματικότητα
  • Μεγάλα επενδυτικά σχέδια
  • Επενδύσεις σε εκσυγχρονισμό
  • Επενδύσεις συνέργειας και δικτύωσης
Αιτήσεις ένταξης στον Επενδυτικό Νόμο θα μπορούν να υποβάλλονται δυο φορές το χρόνο τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο
Ακόμη, προβλέπεται η ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, που θα υποστηρίζει το σύνολο των διαδικασιών αξιολόγησης, βαθμολόγησης και παρακολούθησης της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων καθώς και η λειτουργία γνωμοδοτικών επιτροπών που θα ελέγχουν την κρίση των αξιολογητών. Συνεπώς το έργο των επιτροπών δεν θα επιδέχεται παρερμηνείες, καθώς τα μετρήσιμα κριτήρια δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας. Επιπλέον, προβλέπεται έλεγχος τόσο των αξιολογητών, όσο και των μελών των γνωμοδοτικών επιτροπών από ειδικούς ελεγκτές, πόθεν έσχες για όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία και δικαίωμα ένστασης του επενδυτή, στην περίπτωση που θεωρεί πως η αξιολόγηση του σχεδίου του δεν είναι αντικειμενική.
ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ – ΝΕΤ 105,8 – ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας