Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Αντιδράσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Οι σκέψεις του Οικονομικών για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, έχει προκαλέσει ήδη μεγάλη αντίδραση στον κόσμο και ειδικότερα στην περιοχή της Κοζάνης, που βλέπει τον φετινό χειμώνα να είναι πιο «θερμός» από ποτέ, αφού οι τιμές σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες έχουν χτυπήσει «κόκκινο». Ειδικότερα, αν το μέτρο εφαρμοστεί, η επιβάρυνση του πετρελαίου θέρμανσης, που θα προκύψει μετά από εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, θα είναι ύψους 750 ευρώ ανά 1.000 λίτρα.  Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να συνοδεύσει τη ρύθμιση με την καταβολή επιδόματος θέρμανσης με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. 

Αν τελικά εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο αυτό θα ισχύσει από εφέτος και κατά συνέπεια στις 15 Οκτωβρίου που έχει οριστεί ως ημερομηνία έναρξης της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με χαμηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (21 ευρώ το χιλιόλιτρο) θα συνεχίσει να ισχύει ο υψηλός ΕΦΚ που εφαρμόζεται σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης και ανέρχεται σε 412 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Με τις σημερινές τιμές, από τα 52-53 λεπτά το λίτρο που έκανε πέρυσι στην αρχή της περιόδου το πετρέλαιο θέρμανσης, θα έφτανε να πωλείται προς 1,29 ευρώ/ λίτρο. Έτσι, μια οικογένεια που καταναλώνει για τις ανάγκες της, για παράδειγμα, 1.000 λίτρα τον χειμώνα, θα χρειαστεί φέτος να πληρώσει 1.290 ευρώ έναντι 530 ευρώ πέρυσι. Η διαφορά είναι 760 ευρώ, σχεδόν το μηνιάτικο ενός χαμηλόμισθου.
Μιλώντας στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος Βενζινοπωλών Κοζάνης Γιώργος Χατζηκυπραίου, εξέφρασε τις έντονες αντιδράσεις του σε αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας μάλιστα πως ειδικά στην περιοχή θα προκληθεί πολύ σημαντικό πρόβλημα, αφού τα χρήματα που δαπανώνται κάθε χειμώνα για θέρμανση είναι ούτως ή άλλως πολλά. Όπως επεσήμανε:  «Για την περιοχή μας ιδιαίτερα το πετρέλαιο θέρμανσης είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τον κοινωνικό ιστό της πόλης. Εάν δεν προσεχθεί αυτός ο παράγοντας θα υπάρξει πρόβλημα μέσα στην πόλη.
Δεν είναι θέμα ότι εμείς έχουμε τηλεθέρμανση, αφού ακόμα και αυτή λειτουργεί με πετρέλαιο θερμάνσεως (για να θερμανθεί το νερό στο λέβητα χρειάζεται πετρέλαιο). Δεν θα υποφέρει μόνο η επαρχία που θα έχει καλοριφέρ. Και η Κοζάνη λοιπόν θα έχει πρόβλημα.
Εξάλλου και η τιμή της τηλεθέρμανσης διαμορφώνεται με βάση το πετρέλαιο». Εκτίμηση του ίδιου είναι ότι οι τιμές θα φτάσουν σε απροσπέλαστα ύψη και αυτό «δεν μπορεί να γίνει».

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξέγερση τώρα κατά του μνημονίου και των εδώ συνεργατών τους.
Δεν θα πεθάνουν οι Έλληνες για να βραβεύουν οι τραπεζίτες τον mind the GAP.

Ανώνυμος είπε...

AN TO KANOYN KI AFTO TOTE DE MENEI TIPOTA ALLO APO TO NA PAROUME MAGKOYRES KAI FTYARIA KAI NA TOYS KYNHGHSOUME...SAN POLY AERA PHRAN....
TI MAS LENE DEN PTOXEYSAME ?
MAS DOYLEVOUNE ? ANTE ME TOUS PALIOMPATAKTSHDES...NA PAROYN TA LEFTA APO TO MANTELH KAI TON TSOXATZOPOYLO KI APO OLOYS TOYS POLITIKOYS POY RHMAKSAN ETOYTO TON TOPO..

Ανώνυμος είπε...

έτσι οπως πάμε σε λίγο θα καταθέτουμε όλο το μισθό μας στην κυβερνηση και εμεις θα ζουμε σε σκηνες και θα βοσκαμε στην υπαιθρο
Η θέρμανση είναι είδος πρώτης ανάγκης και όχι πολυτελείας για να το φορολογήσουν έτσι
Να αντιδρασουμε οπως μπορούμε

Ανώνυμος είπε...

Vre tous sosialistes!!!!
Ola sto lao.
ta bari.

Ανώνυμος είπε...

kinisi apelpisias tis kyvernisis. prospathoun apo kapou na piastoun.i xreokopia pro twn pylwn!!!

Το Προφίλ μας