Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

«Φωνές νερού μυριάδες» από την 17η Εφορεία Αρχαιοτήτων στο Βελβεντό

Στις 7, 8, 9 και 10 Οκτωβρίου 2010, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς απευθύνει πρόσκληση σε όλους για μια γιορτή ανοικτών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, εκεί όπου τα μνημεία συμβιώνουν αρμονικά με τη φύση. Το κεντρικό θέμα του εορτασμού για το 2010 έχει τίτλο «Φωνές νερού μυριάδες». Στη διάρκεια του τετραημέρου 150 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μνημεία της επικράτειας και χώροι πολιτισμού θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό με μια σειρά από ποικίλες εκδηλώσεις, περιηγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τη σημασία, την αξία και τα νοήματα του νερού στη ζωή των ανθρώπων από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και στα δημόσια μουσεία όπου θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη. 



Ο τίτλος της δράσης, εμπνευσμένος από την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, αναφέρεται στην ποικιλία τόσο των μορφών του νερού και του υδάτινου τοπίου όσο και της έμπνευσης που αυτά χάρισαν στα ανθρώπινα έργα. Ο λογότυπος αποτελεί μια σύνθεση από απλοποιημένα ιδεογράμματα και σύμβολα αρχαίων γραφών της Μεσογείου που δηλώνουν το νερό, τη γη και τον ήλιο. Δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τους επισκέπτες να εντοπίσουν τα επιλεγμένα έργα στις προθήκες των μουσείων, στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία.
Μια σειρά από εκδηλώσεις έχει προγραμματίσει για το τετραήμερο 7-10 Οκτωβρίου, η 17η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην περιοχή του Βελβεντού.
Στον χώρο της ανασκαφής στο Οικόπεδο Καμκούτη στο Βελβεντό προγραμματίζονται ξεναγήσεις για μαθητές και ευρύ κοινό σε όλη τη διάρκεια του τετραημέρου, κατά τις ώρες 09.00π.μ. έως 14.30μ.μ.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
- Ξενάγηση στο χώρο της ανασκαφής στο οικόπεδο Καμκούτη στο Βελβεντό,
- Διανομή ενημερωτικού τρίπτυχου φυλλαδίου που συντάχθηκε από την υπηρεσία,
- Ομιλία- ενημέρωση για την πορεία της ανασκαφής και τα ευρήματα στο οικόπεδο Καμκούτη, στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού, την Κυριακή 10-10-2010 και ώρα 11π.
Στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο Αιανής η Λ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε όλη τη διάρκεια του τετραημέρου και κατά τις ώρες 09.00 π.μ.-13.00μ.μ. προγραμματίζει για το σχολικό και το ευρύ κοινό θεματική ξενάγηση στην ¸κθεση του Μουσείου και επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης και ειδικότερα στο Κτήριο της Δεξαμενής και το Σπίτι με τις Σκάλες. Επιστρέφοντας στο Μουσείο μέσω της «Υδάτινης οδού», οι επισκέπτες θα περιδιαβούν το ποτάμι του Χάνδακα, παραπόταμο του Αλιάκμονα, και θα έχουν την ευκαιρία να δουν κατάλοιπα αρχαίων αγωγών ύδρευσης. Στο αίθριο του Μουσείου θα γίνει προβολή ταινίας για τον κύκλο του νερού με αναφορά στον Αλιάκμονα, τις λίμνες και τα φράγματα της περιοχής.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ma kala ti vrikan sto oikopedo kamkouti ton tafo tou megalou alexandrou? eleos. pou tairiazei twra i ekdilwsi gia ta arxaia sto velvento? na ginei stin aiani to vlepw sta servia nai alla ekei alla telos pantwn? apo tou xronou gia na doume poses paromies ekdilwseis tha ginoun sto velvento. na provlepsw? kamia. kai ayto epidei 10 politikofagades xanoun to fagopoti kai steroun apo to xwrio tous to na paei mprosta. velvenoi xipniste.

Ανώνυμος είπε...

Και μετά έσκασες απ' τη ζήλια σου 3.03. Η νοοτροπία σου είναι επιεικώς απαράδεκτη, κομπλεξικέ.

Ανώνυμος είπε...

@ 3:03 Καλά σου λέει ο 5:38, με τη λογική σου θα έπρεπε να γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις-ξεναγήσεις ΜΟΝΟ κάτω από τον βράχο της ακρόπολης.

ΥΓ: Μήπως μπερδεύεις την 17η Εφορεία Αρχαιοτήτων με την ΔΟΥ Σερβίων...?

Λ.Σ.

Ανώνυμος είπε...

Τι να δείξετε απο αρχαία στα Σέρβια? Αυτα που έχετε εγκαταλεψει? η το καμμενο το σχολειο σας με τα πλαστικα κουφώματα? η μηπως την Αγια Κυριακη σαν καρναβαλι; η τα σκουπίδια στα κάστρα και τα πεσμενα ντουβαρια της Βασιλικής;
ελατε στο Βελβεντο να δειτε πως ειναι ολα τα μνημεια οι εκκλησιες και οι ανασκαφικοι χωροι. ελατε μαγκες να παρετε μια ιδεα. που μαθατε να κρινετε απ εξω.

102 είπε...

XEXEXEXE POYLAKIA MOY H KATSIKA EDW KAI 8A VLEPETE KAI TA ARXAIA MAS

Ανώνυμος είπε...

ο κουμπαρας σας δικος μας!!

Το Προφίλ μας