Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Γ. Αμανατίδης: Εργαλεία σωστής τοπικής διακυβέρνησης, οι Αναπτυξιακές

από το site xronos.gr της Θράκης
Συνέντευξη με τον Γιώργο Αμανατίδη γενικό διευθυντή Αναπτυξιακής Εταιρίας Κοζάνης 

Τοπική ανάπτυξη επιτυγχάνεται μόνο με ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς που τολμούν 

Διανύουμε περίοδο σημαντικών εξελίξεων, σχεδιασμού νέων πολιτικών, νέου αυτοδιοικητικού τοπίου, προκλήσεων που έχουν σχέση με το ρόλο των περιφερειακών και τοπικών αρχών στην αναπτυξιακή διαδικασία, καθώς και με το νέο ρόλο των αστικών κέντρων στην ανάπτυξη της αγροτικής ενδοχώρας.
Η αναγκαιότητα βελτίωσης των υπηρεσιών προς τους πολίτες, από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση, αναδεικνύει και φωτίζει το δρόμο για μια άλλου είδους δράση, που θα έχει στο επίκεντρο το «αποτέλεσμα». Οι αναπτυξιακές εταιρίες αναλαμβάνουν δυναμικό ρόλο δράσης με στόχο μια κοινωνία με ευημερία, συνοχή, εργασία.

Με δομές στήριξης, μηχανισμούς που κινητοποιούν τους πολίτες σε μια «ανθρωποκεντρική» και ταυτόχρονα «περιβαλλοντοκεντρική» κατεύθυνση με Αναπτυξιακές Ανώνυμες Εταιρείες της Αυτοδιοίκησης, η συμβολή των οποίων ήταν καθοριστική στον μετασχηματισμό της ελληνικής περιφέρειας και στη βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξής της. Οι Αναπτυξιακές Εταιρείες της Αυτοδιοίκησης (Α’ και Β’ βαθμού) λειτουργούν «δίπλα και μαζί με τους θεσμικούς φορείς» και παίζουν το ρόλο «επιταχυντή» της αναπτυξιακής διαδικασίας. Αποτελούν το σημείο σύγκλισης των αναπτυξιακών θεσμών και «μέσω αυτών βελτιώνουν την ικανότητά τους».
Φέτος στην έκθεση Θράκη 2010 Αναπτυξιακές με την HEL.A.D.A. την Ελληνική Ένωση Αναπτυξιακών Εταιριών είχαν μια αξιοπρεπή παρουσία στην έκθεση Θράκη 2010. Συναντήσαμε τον γενικό διευθυντή της Αναπτυξιακής Κοζανης Γιώργο Αμανατίδη και μιλήσαμε μαζί του για το νέο ρόλο που καλούνται να υπηρετήσουν οι αναπτυξιακές εταιρίες βοηθώντας στην διαφανή λειτουργία του κράτους αλλά κυρίως χωρίς να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.

Οι Αναπτυξιακές ως επιταχυντές τοπικής ανάπτυξης

Κύριε Αμανατίδη βρεθήκατε στην έκθεση «Θράκη» με περίπτερο από την δυτική Μακεδονία, από την Κοζάνη στην Κομοτηνή. Πείτε μου το σκεπτικό της συμμετοχής σας, την προοπτική των αναπτυξιακών εταιριών και τις σχέσεις σας με την αναπτυξιακή Ροδόπης.

-Η σχέση μας με την αναπτυξιακή Ροδόπης είναι σχέση θα έλεγα «αδελφική», συνεργαζόμαστε πάρα πολύ καλά, γιατί για να υπάρξει συνεργασία θα πρέπει να υπάρχει μια αμφίδρομη γνώση και ειλικρινής σχέση. Αυτό συμβαίνει και με την αναπτυξιακή Ροδόπης, ανταλλάσσουμε τεχνογνωσία, διαχέουμε την γνώση που υπάρχει στη μια περιοχή ώστε να γίνει κτήμα και της άλλης περιοχής και γενικότερα αυτή μας την δράση την ονομάζουμε «δράση δημιουργικής αλληλεγγύης», υπάρχει όχι μόνο μεταξύ της αναπτυξιακής Ροδόπης και της ΑΝΚΟ στην Κοζάνη, αλλά αυτή η δράση απλώνεται και σε όλη την χώρα όπου έχουμε οργανώσει το Ελληνικό δίκτυο των αναπτυξιακών εταιριών προκειμένου να είμαστε εξίσου χρήσιμοι σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Αυτή την εποχή υπάρχει κάποιος στρατηγικός σχεδιασμός ή είστε σε αναμονή;
-Ο στρατηγικός σχεδιασμός που εμείς ως αναπτυξιακές εταιρίες έχουμε κατ’ αρχήν θέτει μια προϋπόθεση. Αυτή είναι ένα επικοινωνιακό κομμάτι, ότι πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας ότι οι αναπτυξιακές εταιρίες είναι μηχανισμοί προώθησης της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης. Είναι όπως τους λέμε «τοπικοί επιταχυντές» για τα ζητήματα της ανάπτυξης σε μια περιοχή. Είναι υπομόχλια που σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος κατά το μερίδιο που τους αναλογεί στα θέματα προώθησης της περιφερειακής ανάπτυξης και αυτό που επίσης μας ενδιαφέρει είναι ότι ακόμα και στους πολιτικούς εκπροσώπους να γίνει κατανοητό ότι είναι διαφορετικοί αυτοί οι μηχανισμοί από την γνώση και μια άποψη που υπάρχει περί των δημοτικών επιχειρήσεων. Οι δημοτικές επιχειρήσεις είναι μονοπρόσωπες επιχειρήσεις, έχουν κοινωφελή χαρακτήρα και έχουν συγκεκριμένο έργο για λογαριασμό του δήμου.

Εμείς είμαστε ανώνυμες εταιρίες, δεν επιχορηγούμαστε από το κράτος και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ούτε καν από τους μετόχους μας που είναι οι δήμοι, οι νομαρχίες και τα λοιπά. Είμαστε όμως δίπλα τους. Λειτουργούμε με κριτήρια ιδιωτικοοικονομικά, η δράση μας παρόλα αυτά έχει δημόσιο χαρακτήρα, γιατί οι μέτοχοι μας και οι πελάτες μας είναι στην ουσία οι δημοσίου χαρακτήρα φορείς και κρινόμαστε καθημερινά από το έργο μας. Έτσι επί της ουσίας στηρίζουμε τους νέους θεσμούς και για εμάς ο Καλλικράτης είναι μια πρόκληση για το επόμενο διάστημα γιατί πέρα από την νομοθετική πρωτοβουλία που έχει ολοκληρωθεί θα πρέπει να δούμε πως αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία θα μπορεί να γίνει το συντομότερο δυνατό πράξη. Τέτοιοι μηχανισμοί χρειάζονται προκειμένου να λειτουργούν ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της οικονομίας, να παίρνουν ότι καλό έχουν αυτοί οι δύο τομείς, αυτό είναι οι αναπτυξιακές εταιρίες και να λειτουργούν με κριτήρια ιδιωτικοοικονομικά.
Όσον αφορά τον Καλλικράτη. Ποιος θα είναι ο συμβουλευτικός σας ρόλος και πως θα λειτουργήσετε σαν καταλύτες για να περπατήσει αυτός ο θεσμός;
-Καταρχήν οι νέοι δήμοι, οι οποίοι δημιουργούνται πλέον θα πρέπει να έχουν ένα στρατηγικό σχεδιασμό που πρέπει να ξεκινήσει από τώρα, όχι από 1-1-2011. Οφείλουν να έχουν επιχειρησιακά σχέδια ανάπτυξης των νέων δήμων έτσι ώστε να υπάρχει μια στοχοθέτηση, μια στρατηγική, ένα όραμα και τα έργα που θα υποβάλλονται στο ΕΣΠΑ να έχουν μια σκόπευση και να εξυπηρετούν την αναπτυξιακή πλέον στρατηγική του νέου ενιαίου δήμου και επίσης θα πρέπει η συμβολή μας να είναι μεγάλη και στην εσωτερική οργάνωση των νέων δήμων αλλά και τον αναπτυξιακό σχεδιασμός από τώρα εντός των ορίων των νέων δήμων. Ταυτόχρονα για να λειτουργήσει η διαδικασία της ανάπτυξης θα πρέπει να επιταχυνθούν ορισμένα πράγματα. Εμείς έχουμε έρθει ήδη σε επαφή με την ΕΤΑ (Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) προκειμένου να συνάψουμε μια στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία επί των βασικών αξόνων, έτσι ώστε η ΕΕΤΑ ως ένας κεντρικού χαρακτήρα φορέας να δημιουργεί πρότυπα διαδικασίες και με την δική μας συνδρομή άμεσα και μέσα από το δίκτυο των αναπτυξιακών εταιριών σε κάθε περιφέρεια και σε κάθε ένα νομό. Να μπορούν αυτές οι πολιτικές να εφαρμόζονται πολύ γρήγορα στο σύνολο της χώρας έτσι ώστε η αυτοδιοίκηση να ακολουθήσει την νέα εποχή με την ίδια ταχύτητα σε όλη την χώρα. Αυτή είναι μια στόχευση που έχουμε βάλει, νομίζουμε ότι για να πετύχει θέλει αγώνα καθημερινό και επιβάλλεται να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των μετόχων μας, με τους μηχανισμούς που άλλωστε είναι δικοί τους, είμαστε παιδιά τους. Νομίζω ότι μέσα από μια τέτοια διαδικασία και με την ετήσια παρακολούθηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων των νέων δήμων, θα μπορέσουν πραγματικά οι νέοι δήμοι να μπουν σε μια λογική επαγγελματικής δράσης με πολιτικές επιλογές που έχουν τεχνοκρατική τεκμηρίωση, με τεχνοκράτες που σκέφτονται και πολιτικά, έτσι ώστε να παντρέψουμε τις δυνατότητες και τα συμφέροντα όλων για να πάμε όλοι μαζί μπροστά.

Να ευχηθούμε πράγματι να πορευτείτε σε αυτή την διαδρομή όσο πιο ομαλά γίνεται και να ευχηθούμε ο πήχης να ανεβαίνει ψηλά και για τους αυτοδιοικητικούς, γιατί μάλλον αυτό απαιτεί ο Καλλικράτης.
-Πρέπει όλοι μαζί και εμείς και είναι και έγνοια μας αυτό. Ένας στόχος για να πάει μπροστά καταρχήν θέλει πολιτικούς εκφραστές του τόπου που να έχουν όραμα, μια εταιρία όσες προσπάθειες και αν κάνει η Αναπτυξιακή Ροδόπης που κάνει προσπάθειες, αν δεν συμπορευτεί με ένα όραμα των φορέων της περιοχής δεν θα μπορέσει να παράγει έργο οπότε μια πιθανή εσωτερική οργάνωση μιας τέτοιας εταιρίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα εφόσον το υπόβαθρο δεν θα βοηθήσει σε αυτό. Άρα είμαστε υποχρεωμένοι και πρέπει να συμπορευτούμε για ένα καλύτερο μέλλον και το καλό είναι ότι εμείς ως Ελληνικές Αναπτυξιακές Εταιρίες έχουμε παρουσία σε κάθε νομό και η γνώση του ενός σιγά-σιγά γίνεται γνώση του άλλου, άρα όπου υπάρχουν εγγενείς δυσκολίες μπορούμε να βοηθήσουμε να γίνουν καλύτερες αυτές οι επιχειρήσεις, προκειμένου να γίνουν και χρησιμότερες. Άρα ο θεσμός στο σύνολό του να ανέβει ένα σκαλοπάτι πιο πάνω.
Σας ευχαριστώ θερμά».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αναπτυξιακής Εταιρίας Κοζάνης

δηλ. ΑΝΚΟ???

το «αποτέλεσμα»

να είμαστε εξίσου χρήσιμοι σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Γιατί??? δεν είμαστε χρήσιμοι???

ΣΑΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ(εννοώ).

Το θέμα είναι απο το 1985 ποιά η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ της ΑΝΚΟ???

Ας μου εξηγήσει ΚΑΠΟΙΟΣ, να λυθεί η απορία μου.

Απο το 1985 για ΠΟΙΑ????
ΑΝΑΠΤΥΞΗ και ανάδειξη της Δυτικής Μακεδονίας σε περιοχή υγιούς-ασφαλούς διαβίωσης και αειφόρου-βιώσιμης ανάπτυξης, με κοινωνική συνοχή????
ΜΙΛΑΜΕ???

Το Προφίλ μας