Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Γαλλία: Απεργία και διαδηλώσεις για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση...

Γενική απεργία πραγματοποιούν σήμερα τα συνδικάτα στη Γαλλία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άνοδο του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 έτη, με τους συνδικαλιστές να προβλέπουν ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές θα κατέβουν στους δρόμους.
Χιλιάδες εργαζόμενοι στους...  σιδηροδρόμους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς απείχαν από τα καθήκοντά τους σήμερα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις, ενώ οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες δημόσιας διοίκησης, καθώς και κάποιοι ιδιωτικοί υπάλληλοι αναμένεται να συμμετάσχουν κι αυτοί στην απεργία.
Μόνο το ένα τρίτο με ένα δεύτερο από τα προγραμματισμένα δρομολόγια της υπερταχείας TGV και ένα στα τέσσερα δρομολόγια των τρένων αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα, ανακοίνωσε η κρατική εταιρία σιδηροδρόμων SNCF.


Σχόλιο ai-vreS: συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες...

Επιπλέον, θα επηρεαστούν σημαντικά τα δρομολόγια του μετρό και των λεωφορείων στο Παρίσι και σε άλλες 65 πόλεις.  Η απεργία θα επηρεάσει επίσης την δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, ενώ αναμένεται ότι θα μειωθεί και η εναέρια κυκλοφορία προς και από τα γαλλικά αεροδρόμια.
Περίπου 200 διαδηλώσεις έχουν διοργανωθεί ανά τη Γαλλία σε μία «αναμέτρηση» που φέρνει αντιμέτωπους τα ισχυρά συνδικάτα με τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση παρουσίασε το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, λέγοντας ότι χωρίς ριζικές αλλαγές το σύστημα θα συσσωρεύει ετήσιο έλλειμμα 100 δις. ευρώ μέχρι το 2050.

Κομβικής σημασίας στο σχέδιο είναι η πρόταση για αύξηση του κατώτατου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 από 60 το 2018 - παραμένει βέβαια χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο που ισχύει σε πολλές γειτονικές χώρες της Γαλλίας, αλλά ωστόσο σπάει ένα ταμπού σε μία χώρα που θεωρεί την συνταξιοδότηση στα 60 ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Τα συνδικάτα δηλώνουν ότι η σημερινή απεργία είναι απλά μία πρόγευση των διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, όταν το σχέδιο μεταρρύθμισης θα πάει στο κοινοβούλιο προς ψήφιση.

Ο Σαρκοζί έχει δεσμευτεί να συνεχίσει το διάλογο με τα συνδικάτα και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο πιθανών τροποποιήσεων, αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υποχωρήσει στην αύξηση του ορίου ηλικίας.

Ο επικεφαλής του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT, o Φρανσουά Σερέκ, δήλωσε σήμερα στο RTL ότι ελπίζει να βγουν στους δρόμους ένα εκατομμύριο διαδηλωτές και πλέον.

«Πολλοί άνθρωποι θα διαμαρτυρηθούν για πρώτη φορά εδώ και καιρό», σχολίασε.

Δημοσκόπηση της εταιρίας BVA έδειξε ότι δύο στους τρεις Γάλλους στηρίζουν τη διαμαρτυρία των συνδικάτων, αλλά σύμφωνα με άλλη έρευνα που διενεργήθηκε από την Ifop για λογαριασμό της Le Figaro και δημοσιεύεται στο σημερινό της φύλλο εμφανίζει το 58% να στηρίζει την ιδέα της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
Πηγή: Naftemporiki.gr, εμείς το πήραμε από το nonews-news.blogspot.com

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σε εμάς η ηγεσία της πουλημένης ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πότε θα παραιτηθούν για να γίνει καμία σοβαρή κίνηση?

Το Προφίλ μας