Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Μεγάλες αντιδράσεις-Όλο το παρασκήνιο!

του Παν. Πλιάτσιου και της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Αλυσιδωτές είναι και στο Νομό Κοζάνης, αλλά και στην υπόλοιπη Δυτική Μακεδονία μετά την ανακοίνωση, από το Υπουργείο Εσωτερικών, του αριθμού των νέων Δήμων, όπως αυτοί προτείνονται στο σχέδιο «Καλλικράτης»! Η αυτονομία-έκπληξη του Δήμου Βελβεντού φαίνεται πως ήταν η θρυαλλίδα των εξελίξεων, όπως και η επίσης αιφνίδια απόφαση για τον ορισμό της Νεάπολης ως έδρα του Δήμου Βοΐου! (...) Κοινή συνισταμένη των περισσότερων αντιδράσεων φαίνεται πως είναι η διάχυτη αίσθηση περί «άνωθεν» παρεμβάσεων με τους περισσότερους αιρετούς να «δείχνουν» στον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, η επιμονή του οποίου για τη δημιουργία τεσσάρων Δήμων στο Ν Καστοριάς «συμπαρέσυρε» τις εξελίξεις και στο Ν Κοζάνης και σε ολόκληρη τη Δυτ Μακεδονία. Παράπονα, επίσης, υπάρχουν (ειδικά στην Αιανή) από τους κυβερνητικούς βουλευτές της περιοχής, καθώς θεωρείται από τους εκεί κατοίκους πως ενίσχυσαν τον αγώνα του Βελβεντού, σε αντίθεση με το δικό τους αίτημα για τη διατήρηση της αυτονομίας. Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα συνεδριάζει σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων. (...) Η αιρετή περιφέρεια Δυτ Μακεδονίας παραμένει στα γεωγραφικά όρια της σημερινής, ενώ η αποκεντρωμένη κρατική αυτοδιοίκηση που δημιουργείται από τις γεωγραφικές περιοχές Δυτ Μακεδονίας και Ηπείρου θα έχει έδρα τα Ιωάννινα, κάτι που προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Κοζάνης Π Κουκουλόπουλου. 
ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟΝ «Π.Λ.»
Λάζαρος Μαλούτας, δήμαρχος Κοζάνης: «Πάντα μια μεγάλη τομή είναι αναπόφευκτο να επιφέρει και αντιδράσεις. Η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας που επιχειρείται μέσω του προτεινόμενου Ν/ Σ, του Καλλικράτη είναι μια αναγκαία και από πολλά έτη αναμενόμενη αλλαγή. Μια αλλαγή αναγκαία που μπορεί να δώσει μια νέα αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή μας. Φυσικά κάποιες από τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο Νομοσχέδιο δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Εδώ λοιπόν είναι η πρόκληση με τις κατάλληλες προτάσεις να συμβάλλουμε στην βελτίωση του. Ο Δήμος Κοζάνης, διαχρονικά, ήμασταν υπέρ των μεγάλων αυτοδιοικητικών σχημάτων, ήμασταν υπέρ των Δήμων που μπορούν να προγραμματίσουν, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν το αναπτυξιακό έργο τους. Οι Δήμοι μας πρέπει επιτέλους να γίνουν αυτοδιοικούμενοι φορείς και όχι ετεροδιοικούμενοι. Κατανοώ λοιπόν πλήρως τις αντιδράσεις που προέρχονται από ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους. Όμως είμαι βέβαιος πως με την συνένωση, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, θα βγούμε όλοι κερδισμένοι. 
Γρηγόρης Τσιούμαρης (δήμαρχος Πτολεμαϊδας): «Το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων μας εισακούστηκε, καθώς είμαστε μια περιοχή με τόσα αναπτυξιακά και ιστορικά χαρακτηριστικά. Είναι αρκετά ευχάριστο αυτό, αν και θα θέλαμε, ίσως, να είχαμε και περισσότερα…Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια δυσαρέσκεια, καθώς ξεκάθαρα κάποιοι παρενέβησαν με κομματικά κριτήρια. Εμείς, πάντως, ήμασταν προϊδεασμένοι και θα έχουμε μια πορεία αντάξια της Εορδαίας μας…». 
Κώστας Κοσμίδης (δήμαρχος Σιάτιστας): «Πέρα από το αίσθημα αγανάκτησης όλων των δημοτών και των συμβούλων, είναι αλήθεια πως, όταν έγινε γνωστό το σχέδιο, διαπιστώσαμε πως άλλα γνωρίζαμε, άλλα μας είχαν υποσχεθεί και άλλα έγιναν! Με έναν αιφνιδιασμό όρισαν ως έδρα τη Νεάπολη και προσπαθούμε να δούμε με ποια κριτήρια! Τι έχει και…τι δεν έχει η Σιάτιστα! Ιστορία, Οικονομία, Απασχόληση…Είναι ο πιο ιστορικός Δήμος του Νομού, ο τρίτος μεγαλύτερος Δήμος πριν το 1998 και τώρα θέλουν να την κάνουν μια…Δημοτική Κοινότητα; Αυτός είναι ο σεβασμός στο ευλογημένο μέρος της Σιάτιστας;;» 
Μανώλης Στεργίου (δήμαρχος Βελβεντού): «Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το Βελβεντό παραμένει Ανεξάρτητος Δήμος στη χωροταξική κατανομή των νέων Δήμων. Βεβαίως απομένει η ψήφιση του Σχεδίου για την Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης ώστε να γίνει Νόμος του κράτους στα μέσα Μαΐου. Επί δυο χρόνια οι προσπάθειές που καταβάλαμε όλοι μας ως κοινωνία, με επικεφαλής τον Δήμο, ήταν πολλές για να πείσουμε τους θεσμικούς και τους αρμοδίους για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση και τη θέση του Βελβεντού στον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας. Το αίσιο αποτέλεσμα δικαιώνει τον αγώνα που έκανε το Βελβεντό για να τεκμηριώσει και να προβάλλει το δίκαιο αίτημά μας. Θέλω να απευθύνω θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συμπολίτες μου, τους φορείς, τις παραγωγικές τάξεις, την εκπαιδευτική κοινότητα, τους ετεροδημότες, την ομογένεια, τους συνεργάτες μου στο Δήμο (αιρετούς και διοικητικούς) γιατί σε όλους οφείλεται διαχρονικά η υποδειγματική λειτουργία και η εικόνα του Δήμου Βελβεντού. Θέλω να ευχαριστήσω την κοινωνία του Βελβεντού, αλλά και όλους όσους βοήθησαν (και είναι πολλοί) στον μεγάλο αγώνα μας για τη ανάδειξη του αιτήματός μας, το οποίο αναγνώρισαν τόσο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών όσο και η Κυβέρνηση και πήρε το δρόμο της δικαίωσης στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η ιστορική αυτή απόφαση μας θέτει ενώπιον των τεράστιων πλέον ευθυνών μας για μια μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια ώστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του Καλλικράτη, στις προκλήσεις του μέλλοντος για το Βελβεντό, την κοινωνία και την πατρίδα μας».  
 Γιώργος Τζέλλος (δήμαρχος Αιανής): «Με την ανακοίνωση της χωροθέτησης των νέων Δήμων, στα πλαίσια του προγράμματος Καλλικράτης, η κυβέρνηση διέψευσε τις εξαγγελίες της για εφαρμογή ενιαίων & αντικειμενικών κριτηρίων για τη σύσταση τους. Δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις κυριάρχησαν υποκειμενικά κριτήρια. Ο αποκλεισμός του ιστορικού Δ. Αιανής, μοναδικού στη Δυτ Μακεδονία, το αποδεικνύει. Οι Δημότες Αιανής είμαστε θυμωμένοι. Σ΄ όλη την προηγούμενη περίοδο προσπαθήσαμε να πείσουμε με επιχειρήματα για την ορθότητα της ομόφωνης θέσης του δημοτικού μας συμβουλίου να παραμείνουμε Δήμος. Δεν εισακουστήκαμε. Δεν στηριχθήκαμε. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας και θα αγωνιστούμε στις νέες συνθήκες , με την υποστήριξη όλων των δημοτών και των πολυάριθμων φίλων της Αιανής να πείσουμε την κυβέρνηση για το δίκαιο του αιτήματος μας.» 
Δημοσθένης Κοκολιός (δήμαρχος Σερβίων): Το βέβαιο είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπαίνει σε μία μεταβατική περίοδο έντονων διεργασιών το αποτέλεσμα των οποίων δεν μπορεί να προβλεφθεί παρά τις όποιες εκτιμήσεις που θα γίνουν. Σίγουρα ο Καλλικράτης αποτελεί μία τεράστια αλλαγή που ξεπερνά τα όρια μιας απλής Διοικητικής Μεταρρύθμισης για αυτό εξάλλου και ήμασταν καταρχήν σύμφωνοι στην ανάγκη να προχωρήσει στηρίζοντας από την αρχή το πνεύμα και την φιλοσοφία του όπως καταγράφηκε από την τωρινή όσο και από την προηγούμενη κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα όμως θεωρώ ότι η συζήτηση σε κάποιο βαθμό εγκλωβίστηκε και περιορίστηκε στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά των νέων Δήμων ενώ ανάλογη βαρύτητα έπρεπε να δοθεί σε θέματα που σχετίζονται με την λειτουργία των νέων σχηματισμών καθώς παραμένουν ανοιχτά πολλά ζητήματα που αφορούν πτυχές του όλου εγχειρήματος. 
Ζητούμενο παραμένει και θα αποδειχτεί στην πορεία αν θα δημιουργηθούν Δήμοι ισχυροί και αποτελεσματικοί με διασφαλισμένους πόρους και συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Τόσο η ΚΕΔΚΕ αλλά και ειδικότερα οι ΤΕΔΚ όλης της χώρας μεταξύ αυτών και του Ν Κοζάνης κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις και παρατηρήσεις που δεν υιοθετήθηκαν, προς το παρόν πιστεύω, καθώς υπάρχουν τα περιθώρια μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές και τροποποιήσεις. Αυτό εξάλλου θα είναι και το ζητούμενο στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ την επόμενη εβδομάδα. Σε σχέση με το νέο Δήμο που προκύπτει από τη συνένωση των υφιστάμενων σχηματισμών Σερβίων, Καμβουνίων και Λιβαδερού να τονίσω καταρχήν ότι έχουμε να κάνουμε με τοπικές κοινωνίες που ανέκαθεν τις χαρακτήριζε η αγαστή συνεργασία σε όλους τους τομείς με ισχυρούς δεσμούς αλληλεγγύης. Η συνένωση έρχεται να δώσει συνέχεια σε αυτή τη συνεργασία ενισχύοντας την προσπάθεια που γίνεται για αναπτυξιακή πορεία και ένα καλύτερο μέλλον σε διαφορετικές πλέον συνθήκες πάντα όμως με βάση την σχέση που έχουν αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ τους οι πολίτες. Δεν έχουμε παρά να προχωρήσουμε εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες που μας δίνονται αλλά κυρίως προσφέρουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και το έμψυχο δυναμικό της πάνω από όλα. Ανάλογη συνεργασία βέβαια είναι το ζητούμενο και θα επιδιωχθεί και με τους όμορους σχηματισμούς του νομού Κοζάνης αλλά και των γειτονικών νομών της Λάρισας, των Γρεβενών, της Πιερίας. Η εποχή απαιτεί συνεργασίες και συνολική προσπάθεια και ίσως αυτό θα έπρεπε να είναι η βασική αρχή του Καλλικράτη σε όλες τις περιπτώσεις. Θεωρώ ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν ίσχυσε η συγκεκριμένη αρχή και τίθεται πλέον το ερώτημα κατά πόσο μπορούν να αντεπεξέλθουν οι μικροί σχηματισμοί στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει. 
Αχιλλέας Ντοβόλης (δήμαρχος Καμβουνίων): Θεωρώ πως η απόφαση της κυβέρνηση για τον αριθμό των Δήμων στο Ν Κοζάνης δεν είναι θετική, γιατί στη Δυτ Μακεδονία τελικά ορισμένα πράγματα δεν έγιναν όπως τα είχαμε προβλέψει. Νομίζω πως έπρεπε να κατασταλάξουμε στον αριθμό εκείνο που λέγαμε οι περισσότεροι και γράφατε και εσείς, οι δημοσιογράφοι. Κρίνω άδικη την απόφαση και, άλλωστε, και εμείς, σαν Δήμος Καμβουνίων, είχαμε το αίτημα να παραμείνουμε αυτόνομοι. Δεν θα ήθελα, από εκεί και πέρα, να πω ο,τιδήποτε για άλλους συναδέλφους και ειδικά για την Αιανή, η οποία είχε και το επιχείρημα της ιστορικότητας. Όμως, τώρα, άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου και της αδικίας. Όταν διαμελίζεται μια περιοχή δεν είναι ό,τι καλύτερο. Υπάρχει απογοήτευση. Θα κάνουμε Δημοτικό Συμβούλιο και, γιατί όχι, ίσως προτείνουμε να πάμε μαζί με την Κοζάνη και την Αιανή…» 
Μανώλης Γκάσης (δήμαρχος Τσοτυλίου): «Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, η ίδια η κεντρική εξουσία μας πληγώνει και έρχεται να μας θυμίσει ημέρες 1998, με τον τότε «Καποδίστρια». Και κάποιοι αποδεικνύουν πως, ενώ η χώρα μας περνά δύσκολες στιγμές, εκείνοι συνεχίζουν να δεν θέλουν να καταλάβουν! Λειτουργούν μέχρι και σήμερα, με τα ίδια μυαλά…». 
Νίκος Αλμπάνης (δήμαρχος Νεάπολης): «Μαθαίνοντας, το βράδυ της Τετάρτης, για τον νέο χάρτη των Δήμων, ένιωσα ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί μια πρόταση που είχα καταθέσει από το 1997 έγινε πραγματικότητα. Και υλοποιείται η ιδέα για τη δημιουργία ενός ενιαίου Δήμου Βοΐου. Θεωρώ πως η περίπτωση του Βελβεντού ήταν μια έκπληξη, αλλά θα πρέπει να το δούμε θετικά, γιατί όντως είναι από τους πιο ανεπτυγμένους Δήμους. Εμείς από παλαιότερα διεκδικούσαμε ως έδρα τη Νεάπολη και πιστεύω πως επικράτησαν αντικειμενικά κριτήρια. Όπως λέω, εάν ζούσε σήμερα ο Κοπέρνικος, θα έκανε έδρα την Νεάπολη! Έχουμε το συγκριτικό γεωγραφικό πλεονέκτημα, όπως συνέβη και στο παρελθόν, όταν εδώ ήταν το εξεταστικό κέντρο για τους μαθητές, εδώ ο σύνδεσμος ύδρευσης, εδώ η έδρα του τότε επαρχιακού γραφείου…». 
Βασίλης Πάτρας (δήμαρχος Ασκίου): «Εγώ δεν έκανα άλλες δηλώσεις. Εν θερμώ είναι δύσκολο να δώσει απαντήσεις. Είναι μια απόφαση που δεν την περιμέναμε. Θα δούμε τις εξελίξεις και τις αντιδράσεις, για να λάβουμε και αποφάσεις. Δεν είναι σωστή η δημιουργία των πέντε Δήμων, γιατί όσα λέει ο υπουργός, δείχνει πως δεν τα εννοεί. Εγώ ξεκάθαρα είχα πει από την αρχή ότι πρέπει να γίνει ένας Δήμος στο Βόιο, με έδρα τη Σιάτιστα. Την Τρίτη έχουμε συνεδρίαση για να δούμε τι θα αποφασίσουμε…» 
Αθανάσιος Ματιάκης (δήμαρχος Ελίμειας»: Θεωρώ την εξέλιξη θετική, όσον αφορά το νομοσχέδιο «Καλλικράτη» και ως προς το χρόνο που ανακοινώθηκε, αλλά και ως προς τη μείωση του αριθμού των Δήμων, πράγμα το οποίο πιστεύω ότι θα δημιουργήσει ισχυρούς Δήμους, ικανούς να αντεπεξέλθουν στα προβλήματα των δημοτών τους. Ο Δήμος Ελίμειας, έχει σταθερή θέση ως προς τον προσανατολισμό του και αυτός είναι ο Δήμος Κοζάνης. 
Κώστας Σανίδης (δήμαρχος Ελλησπόντου): «Εγώ προσωπικά ήμουν υπέρ της μεταρρύθμισης. Είναι μια μεγάλη πρόκληση για την κοινωνία. Όχι, όμως, με δυο μέτρα και δυο σταθμά! Αν παραμείνει ανεξάρτητος ο Δήμος Βελβεντού, τότε να παραμείνει και ο Ελλήσποντος! Σήμερα έχουμε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. για να πούμε για μια ακόμη φορά πως ζητάμε να μείνουμε ανεξάρτητοι. Την ώρα που εμείς θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ μεγαλύτερες από όλους κινητοποιήσεις, δείχνουμε ανοχή, λόγω και της κατάστασης που βιώνει η χώρα. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται τέσσερις Δήμοι στην Καστοριά! Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού. Εκφράζω την οργή και αγανάκτησή μου…» 
Κυριάκος Μιχαηλίδης (δήμαρχος Υψηλάντη) «Ήμουν και παραμένω υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης, αλλά με τον τρόπο με τον οποίο αυτή εξελίσσεται δεν μας πείθουν πως την κάνουν για το καλό της χώρας…». 
Σάββας Ζαμανίδης (δήμαρχος Αγίας Παρασκευής – πρόεδρος ΤΕΔΚ Νομού Κοζάνης): «Έχω πει πολλές φορές ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η χωροταξία. Δυστυχώς βλέπουμε ότι και το μη οριστικό προσχέδιο που εκδόθηκε έχει πολλά προβλήματα, αυτά που φοβούμασταν ότι θα υπάρχουν σας ζητήματα υπάρχουν. Δηλαδή, από τη μια βλέπουμε να θεσμοθετούνται δυναμικοί πόροι και από την άλλη μεριά η ίδια η κυβέρνηση να λέει ότι θα εξοικονομηθούν χρήματα και αυτό είναι μια αντίφαση που δεν ξέρω πως μπορεί να εξηγηθεί. Εμείς τουλάχιστον θέλουμε μια εξήγηση για να το καταλάβουμε. Πως μπορεί να αυξηθούν οι πόροι στην τοπική αυτοδιοίκηση και να γίνει και οικονομία στον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό είναι τελείως αντιφατικό και οξύμωρο. Το δεύτερο είναι ότι δυστυχώς και όσον αφορά το χωροταξικό εγείρονται ζητήματα τα οποία δείχνουν ότι υπάρχουν σκοπιμότητες και σε αυτές τις σκοπιμότητες πρέπει να απαντήσουμε. Εμείς συνεδριάζουμε αύριο (σ.σ. σήμερα) και νομίζω ότι και από τις πληροφορίες που έχω δεχθεί από όλους σχεδόν τους δημάρχους της περιοχής, θα υπάρξουν αντιδράσεις
Παρασκευή Βρυζίδου (δήμαρχος Μουρικίου): «Όσον αφορά στο Ν Κοζάνης, μας αφήνει έκπληκτους, διότι το αποτέλεσμα ήταν τελείως απρόσμενο με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί για κανόνες και τρόπους με τους οποίους θα γίνονταν οι συνενώσεις. Δεν μπορώ να καταλάβω ποια πράγματα ελήφθησαν υπόψη, αν μιλάμε υπόψη για τον πληθυσμό, τις εισηγήσεις των δημοτικών συμβουλίων…Γενικότερα, δεν είμαστε έτοιμοι για σχόλια γιατί είμαστε σε συσκέψεις και συζητήσεις, αλλά είμαστε άφωνοι. Σε ό,τι αφορά τον ευρύτερο Δήμο Εορδαίας στον οποίο θα ενταχθεί το Μουρίκι, με βάση το γενικότερο (στο Νομό, στη Δυτ Μακεδονία και στην Ελλάδα) δεν νομίζω να έγινε δίκαιη κατανομή». 
Σοφοκλής Σιδηρόπουλος (δήμαρχος Βερμίου): «Νομίζω ότι η κυβέρνηση δεν διδάχθηκε τίποτα από τον προηγούμενο Καποδίστρια. Αυτός δεν είναι διάλογος, είναι διάλογος κωφών. Επιβλήθηκαν όχι τα κριτήρια που είπε ο υπουργός εσωτερικών, που έδωσε στο διάλογο και σε δημόσια διαβούλευση, αλλά οι υψηλά ιστάμενοι κομματικοί παράγοντες, δηλαδή ο πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο Ν Κοζάνης. Χωρίς καν να γίνει διάλογος για το χωροταξικό και να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι απόψεις της αυτοδιοίκησης στα ζητήματα αυτά. Η κυβέρνηση δεν κάνει διάλογο, κάνει αυτό που θέλει. Έχουμε τον διάλογο τον κωφών και ότι λέει σχετικά με δημόσια διαβούλευση όλα είναι μια μεγάλη απάτη. Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η απόφαση και η θέληση του Δημοτικού συμβουλίου Βερμίου, η οποία προτείνει τη συνένωση με τον Δήμο Αγ Παρασκευής και με τοπικά διαμερίσματα όμορων δήμων. Αυτό γιατί δεν ελήφθη σοβαρά υπόψη; Πως βγήκε αυτός ο χάρτης; Η τελική απάντηση θα δοθεί στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές τον Νοέμβριο, η οποία θα είναι μπούμερανγκ για την κυβέρνηση αν δεν αναθεωρήσει τις απόψεις της και δεν βάλει ένα κριτήριο το οποίο θα ισχύει για όλους. Πού κάνει λόγο στην προγραμματική του δέσμευση ο κ. Ραγκούσης για ισχυρούς και βιώσιμους δήμους των 3.000 και 3.500 χιλιάδων κατοίκων; Μπορεί να είναι ισχυρός και βιώσιμος ένας δήμος με 3.000 κατοίκους και πραγματικό πληθυσμό 2.500 κατοίκους; Εμείς είπαμε να γίνει η διοικητική μεταρρύθμιση για να μην είναι επαίτες οι δήμοι και οι δήμαρχοι της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε εισακουστεί ποτέ. Δεν υπάρχει καμία σοβαρότητα και λυπούμαι πολύ που τάχθηκα υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμιση. Μας χρησιμοποίησε όλους η κυβέρνηση. Ας αναλάβουν οι βουλευτές την πολιτική ευθύνη. Ας βγουν να τοποθετηθούν για το νέο χωροταξικό. Συμφωνούν; Το ζήτημα θα φέρει μεγάλες αντιδράσεις στο Νομό». 
Μηνάς Δαλακιούρης (πρόεδρος Κοινότητας Βλάστης): «Το βλέπω γεωγραφικά δυσανάλογο. Πιστεύω ότι (σ.σ. οι μεγάλοι διευρυμένοι δήμοι) δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν σωστά. Το γεγονός ότι οι κοινότητες δεν παραμένουν αυτόνομες, όπως είναι τώρα, μας στεναχωρά πάρα πολύ. Εμείς είχαμε και οικονομική άνεση, με την έννοια ότι με νοικοκυριό και πολύ προσοχή προσπαθούσαμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Εγώ εξάλλου είμαι οπαδός της άποψης μόνος σου χόρεψε και όσο θέλεις πήδα… Σε ό,τι αφορά την κατανομή, φαίνεται πως υπάρχει μια μικρή διάκριση. Μεγάλο ερώτημα για μένα παραμένει το γεγονός ότι βλέπουμε ορεινές κοινότητες νησιωτικές και όχι ηπειρωτικές. Γιατί να μην συμβεί αυτό και σε κοινότητες της ηπειρωτικής; Είμαστε μεμονωμένες κοινότητες, άρα δικαιολογημένα αιτούμαστε και δικαιολογούμε τα προβλήματα που θα υπάρξουν. Εγώ θα ήθελα πολύ να παραμείνουμε κοινότητα, ή έστω μια ή δύο σε κάθε νομό. Θα θέλαμε να έχουν και οι ορεινές κοινότητες την ίδια μεταχείριση με όλους τους άλλους. 
Γιώργος Καρούτας (πρόεδρος Κοινότητας Πενταλόφου): «Νομίζω πως η εξέλιξη στο Δήμο Βοΐου όπως τελικά δείχνουν τα πράγματα, ήταν αναμενόμενη. Το αναμενόμενο δεν ήταν βέβαια η πρωτεύουσα που δείχνει να είναι η Νεάπολη. Αυτό για μας δείχνει καλύτερα από θέμα απόστασης και για τίποτε άλλο. Σαν κοινότητα εμείς είχαμε προτείνει να παραμείνουμε αυτόνομη και να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε τον ορεινό όγκο. Νομίζω πως τώρα στο παιχνίδι μπαίνουν άλλες δυο κοινότητες για την ανάδειξη τη περιοχής (Αυγερινού και Χρυσαυγής), που θα γίνουν το νέο ορεινό τόξο του δήμου στην τουριστική ανάπτυξη. Νομίζω πως δυστυχώς για την κοινότητα Πενταλόφου, οι πόροι θα είναι λιγότεροι. Για το θέμα της εξυπηρέτησης, αν μείνουν τα πράγματα όπως έχουν στο προσχέδιο του Καλλικράτη, νομίζω πως η κοινότητα Πενταλόφου θα έχει προσωπικό δικό της, θα έχει γραμματειακή υποστήριξη. Επίκειται σε εμάς το θέμα των αιρετών προσώπων που θα μετέχουν στο σχήμα της ορεινής κοινότητας ώστε να αναδείξουμε τα προβλήματα αλλά και τα έργα που πρέπει να γίνουν ώστε να πάει μπροστά η περιοχή μας. Η έδρα είναι φυσιολογικό να οριστεί στη Νεάπολη, σαν εξέλιξη ότι υπάρχουν μερικές κοινότητες πιο απομακρυσμένες και πρέπει να είναι πιο κοντά στο κέντρο του Δήμου. Οπότε για τη Σιάτιστα δυστυχώς, μάλλον η κοινότητα Πενταλόφου έδειξε την πρωτεύουσα στην Νεάπολη. Αφού κατεβάσουμε τις σημαίες και καταλάβουμε ότι ζούμε σε μια περιοχή απομακρυσμένη, θα πρέπει να δουλεύουμε όλοι μαζί στο Βόιο, θα πρέπει όλοι οι δήμοι και η κοινότητα να καταθέσουν γραπτώς τα περιουσιακά τους στοιχεία για να ξέρουν όλοι τι χρωστάνε και τι έχουν λαμβάνειν. Να ξέρουμε ποιοι πρέπει να εκτελούν έργα από τις 1η Ιανουαρίου και ποιοι πρέπει να αποπληρώσουν πρώτα τα δικά τους έργα». 
Ευθύμης Δισερής (πρόεδρος Κοινότητας Λιβαδερού): «Εμείς στην Κοινότητα Λιβαδερού είχαμε εκδώσει και ένα ψήφισμα με το οποίο δηλώναμε την αντίθεσή μας στον Καλλικράτη. Μετά την ανακοίνωση του σχεδίου και των τελικών Δήμων βλέπω πως υπάρχει μια μεγάλη αδικία, για μια κοινότητα ζωντανή και απομακρυσμένη με έναν μεγάλο πληθυσμό. Να μην το λαμβάνουν υπόψιν οι όποιες κυβερνήσεις και η προηγούμενη και η σημερινή; Θα έπρεπε να υπάρχει μια ειδική μέριμνα σε τέτοιες κοινότητες και σε τέτοια χωριά. Υπάρχει μεγάλη αδικία για το χωριό μου και θα δούμε πως θα κινηθούμε από δω και πέρα. Θα καλεστεί έκτακτο συμβούλιο θα συζητηθεί το θέμα και θα δούμε πως θα κινηθούμε. Είμαστε, ωστόσο, ομόφωνα κατά της κατάργησης της κοινότητας και θέλουμε να παραμείνουμε ως έχουμε. Θα καταθέσουμε εκ νέου ψήφισμα αντίδρασης και από κει και πέρα θα δούμε πως θα κινηθούμε.

12 σχόλια:

Κυριάκος Τσολακίδης, Δημοτικός Σύμβουλος είπε...

Αχιλλέας Ντοβόλης : «ίσως προτείνουμε να πάμε μαζί με την Κοζάνη και την Αιανή…».
Γιατί τέτοια απαξίωση για τα Σέρβια τι φταίει; Ούτε η κοινότητα Λιβαδερού δεν θέλει να ‘ρθει διοικητικά στα Σέρβια. Γιατί δεν μας θέλει κανείς; Ποιοι μας οδήγησαν σ’ αυτήν την κατάντια;
Γιατί μας θεωρούν όλοι αναξιόπιστους;

Ανώνυμος είπε...

Αλλοι αγωνίζονται να μείνουν μόνοι και εμείς στα Σέρβια στεναχωριόμαστε;
Τα Σέρβια ποτέ δεν πεθαίνουν. Το απέδειξε η ιστορία τους.

Ανώνυμος είπε...

Καλά δέν κατάλαβες ακόμα πως οδηγηθήκαμε εδώ ,μέ τή αλλαζονία καί τήν εσσωστρέφια οριζμένων ανεγκέφαλων πολιτικάντιδων του τόπου μας

Ανώνυμος είπε...

ε, μη πουμε κανενα καλό λογο για τα σερβια.απεθιειας να αναπαραγουμε τη μιζερια. στα σερβια δεν ζουν μονο πολιτιοαντηδες

ai-vreS είπε...

Βλακείες και κατάφορα ψεύδη ΔΕΝ δημοσιεύονται, εκτός αν κάνεις πλάκα, οπότε αλλάζει το θέμα...

Ανώνυμος είπε...

Agapitoi diaxeiristes,
Mipos, leo mipos, stin antigrafi - anadimosieysi tou keimenou kati sas ksefige???

Synexiste tin kali doyleia!!!

ai-vreS είπε...

Θέλεις λίγο να μας εξηγήσεις τι μας ξέφυγε; Παραλείψαμε κάποια κομμάτια, όπως τα ψηφίσματα, γιατί τα δημοσιεύσαμε χθες και κάποιες φράσεις που έδιναν πληροφορίες που ήδη είχαμε δώσει στην ανάρτηση
http://ai-vres.blogspot.com/2010/04/blog-post_8168.html "Αλυσιδωτές αντιδράσεις πυροδότησε ο Καλλικράτης".

Στα σημεία που παραλείπεται κείμενο υπάρχει (...). Τώρα αν κάπου μας ξέφυγε κάτι, να μας συγχωρεί ο συντάκτης.

Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.

Vaso Safi είπε...

...I sosti ypografi ton syntakton tou keimenou, apla kai mono gia logous deontologias kai tipote allo...!

ai-vreS είπε...

Σωστά, ζητούμε συγγνώμη. Δεν έχει ξαναγίνει.

Vaso Safi είπε...

To ksero oti den exei ksanaginei, epeidi sas diavazo...
Den trexei tipota apla eprepe na sas enimeroso!

Pantos, vlepo antidraseis kata kei k apo to Livadero...

ai-vreS είπε...

!!!!!!!!!!! Αυτό κι αν είναι φιλοφρόνηση...

Όσο για το Λιβαδερό, μάλλον έρχονται κινητοποιήσεις κι από 'κει... Θα διαβάζουμε Π.Λ. για ενημέρωση ;-)

Ανώνυμος είπε...

Στην ΤΕΔΚΕ πάλι γελούσαν ορισμένοι δήμαρχοι με την τοποθέτηση Κοκολιού. Εκεί στα Σέρβια έχετε καταλάβει οτι διοικείστε απο εναν ΗΛΙΘΙΟ; Γιατί εαν δεν το έχετε καταλαβεί υπάρχει μεγάλο πρόβλήμα.Ετσι δεν είναι Π.Π;

Το Προφίλ μας