Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Αιανή Κοζάνης: «δεν συναινούμε σε δήμο-μαμούθ»

Τη διαφωνία τους στις προτάσεις τόσο του ΙΤΑ όσο και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκφράζουν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αιανής, με αφορμή τον «Καλλικράτη». 
Η πρώτη προτείνει τέσσερις δήμους στο νομό Κοζάνης, την κατάργηση του δήμου Αιανής και τη μεταφορά του στο δήμο Κοζάνης. 
Η δεύτερη προτείνει την κατάργησή του και τη μεταφορά του ή στο δήμο Σερβίων ή στο δήμο Κοζάνης. 
«Δεν είναι δυνατόν να συναινέσουμε να δημιουργηθεί ένας δήμος- «μαμούθ», απέραντης έκτασης, που εξ’ αντικειμένου δεν θα μπορεί να λειτουργήσει , θα είναι απομακρυσμένος από τους πολίτες και τα προβλήματά τους» επισημαίνει ο δήμαρχος Αιανής Γιώργος Τζέλλος. 
«Παραμένουμε δήμος με έδρα την Αιανή, ανοικτοί σε διεύρυνση με γειτονικούς δήμους και τοπικά διαμερίσματα άλλων δήμων για τη δημιουργία, τηρουμένων των αναλογιών, ενός ισχυρού, νοικοκυρεμένου και βιώσιμου δήμου, ικανού να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους δημότες και στους επισκέπτες του, αλλά και να υλοποιεί στόχους που θα θέτει η πολιτεία» προσθέτει. Με βάση τα παραπάνω, η δημοτική αρχή προτείνει το σχεδιασμό ενός διευρυμένου ΟΤΑ, με βάση τον σημερινό δήμο Αιανής, που θα περιλαμβάνει μεγάλο μέρος της ευρύτερης περιοχής της ιστορικής Ελίμειας. 
Πηγή: aftodioikisi.gr

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΩΡΑΙΑ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΕΙΤΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟ ΜΑΜΟΥΘ, ΕΛΑΤΕ ΣΤΟΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΔΗΜΟ, ΒΕΛΒΕΝΤΟ, ΣΕΡΒΙΑ, ΑΙΑΝΗ.

Ανώνυμος είπε...

Η δημιουργία του Παραλίμνιου Δήμου της λίμνης Πολυφύτου, είναι εφικτόν όραμα και πρός τούτον θα πρέπει να δοθεί έμφασις απο τους διοικούντες!
Αιανή και Βελβεντός, αντιδρώντες οριζοντίως και καθέτως πρός τον Καλλικράτην, αδυνατούν να συναινέσουν πρός μίαν λύσιν του ευρύτερου Δήμου με εδραν τα Σέρβια...
Η Αιανή ας συλλογισθεί, αφού δεν προτιμούν την Κοζάνη, ας...προσεγγίσουν τα Σέρβια και ο μέγας Παραλίμνιος Δήμος να γίνει πραγματικότητα...
Τότε και μόνον, επίκαιρον ζήτημα, που θα τεθεί είναι το θέμα της...ΕΔΡΑΣ του μέγιστου αυτού Δήμου...

Ανώνυμος είπε...

Αμ, καλά τα λες εσύ, αλλά οι διοικούντες μπορούν να δουν το κοινό καλό;

Ανώνυμος είπε...

Αυτή είναι η σωστή λογική. Η Αιανή ανήκει στους παραλίμνιους και όχι στους Σταθμούς και τα Ορυχεία. Έτσι ο Δήμος θα αποκτήσει πραγματική διάσταση που του αρμόζει ως παραλίμνιος.

Ανώνυμος είπε...

An den symfonoyn diamerismata opws akoyme, as steiloyn aytoys sthn Kozanh kai oi loipoi na erthoun sto Dimo Paralimniwn, tous perimenoume.

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΙΟΙ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΚΑΛΑ Η ΑΙΑΝΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΠΩΣ Η ΠΡΕΜΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΑΙΑΝΗΣ Η ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ Ή΄ΛΙΜΝΗΣ Η΄ ΑΛΛΟ (ΠΡΟΛΑΒΑΤΕ ΤΟΝ ΒΑΠΤΙΣΑΤΕ ΣΕΡΒΙΩΝ) ΕΙΝΑΙ Η ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ; ΕΔΡΑ ΛΟΙΠΟΝ Η ΑΙΑΝΗ ΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Το πλήρες κείμενο της ενημερωτικής επιστολής του Δημάρχου Αιανής

ΠΗΓΗ: aiani.gr

Επιστολή Ενημέρωσης *
Αγαπητοί Δημότες ,

Σας είναι γνωστές οι εξελίξεις γύρω από τα θέματα της διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας μας στα πλαίσια του προγράμματος «Καλλικράτης» και ειδικά της διοικητικής μεταρρύθμισης των Ο.Τ.Α. & των συνενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων. Είμαστε υπέρ του «Καλλικράτη», εφόσον τελικά θα στοχεύει σε ένα καλύτερο κράτος, στην υπηρεσία των Ελλήνων πολιτών. Είμαστε σύμφωνοι με τη θέληση της πολιτείας να δρομολογήσει τις παραπάνω εξελίξεις, αρκεί αυτές να αφορούν σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της διοίκησης και ειδικά στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση με ουσιαστική αποκέντρωση και πόρους και να είναι αποτέλεσμα σοβαρής μελέτης και διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες, που πρέπει να ερωτηθούν και να αποφασίσουν για το μέλλον τους.
Ακόμα σας είναι γνωστές και οι προτάσεις των μελετών του Ι.Τ.Α. της ΚΕΔΚΕ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Διαφωνούμε και με τις δυο. Η πρώτη προτείνει τέσσερις Δήμους στο Νομό Κοζάνης, την κατάργηση του Δήμου Αιανής και τη μεταφορά μας στο Δήμο Κοζάνης. Η δεύτερη προτείνει την κατάργηση μας και τη μεταφορά μας ή στο Δήμο Σερβίων ή στο Δήμο Κοζάνης .
Με τους γειτονικούς αυτούς Δήμους δεν έχουμε καμιά διαφορά, συνεργαζόμαστε και διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις. Ωστόσο δεν είναι δυνατόν να συναινέσουμε να δημιουργηθεί ένας Δήμος «μαμούθ», απέραντης έκτασης, που εξ αντικειμένου δεν θα μπορεί να λειτουργήσει , θα είναι απομακρυσμένος από τους πολίτες και τα προβλήματα τους . Έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για το αν από μια τέτοια εξέλιξη θα ωφεληθεί η περιοχή μας και θα προωθηθεί η ανάπτυξη της.
Στα πλαίσια λοιπόν της επικείμενης διοικητικής μεταρρύθμισης των Ο.Τ.Α. και όσον αφορά στους δήμους που σχεδιάζονται για το νομό Κοζάνης, έχουμε προτείνει να συμπεριληφθεί και να προστεθεί και ο Δήμος Αιανής, για λόγους ιστορικότητας της Αιανής, αλλά και της ύπαρξης σημαντικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων ικανών να στηρίξουν την μελλοντική ανάπτυξη του Δήμου μας.
Την Αιανή, που έχει μια μοναδικότητα στον ευρύτερο χώρο της Δυτικής Μακεδονίας και ότι αυτή σημαίνει για την ιστορία μας , οφείλουμε να τη «δούμε» όλοι και από αυτή τη σκοπιά και όχι στενά με πληθυσμιακά και παρεμφερή κριτήρια.
Η ομόφωνη απόφαση μας (214/21-12-2009) είναι: « Παραμένουμε Δήμος με έδρα την Αιανή, ανοικτοί σε διεύρυνση με γειτονικούς δήμους και τοπικά διαμερίσματα άλλων δήμων για τη δημιουργία, τηρουμένων των αναλογιών,
ενός ισχυρού, νοικοκυρεμένου και βιώσιμου Δήμου, ικανού να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους δημότες και στους επισκέπτες του, αλλά και να υλοποιεί στόχους που θα θέτει η πολιτεία».
Με βάση τα παραπάνω, προτείνουμε και θα επιμείνουμε στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης, στο σχεδιασμό ενός διευρυμένου Δήμου, με βάση τον σημερινό Δήμο Αιανής, που θα περιλαμβάνει μεγάλο μέρος της ευρύτερης περιοχής της ιστορικής Ελίμειας.
Καλούμε τους δημότες Αιανής να στηρίξουν τη θέση μας αυτή, για ένα καλύτερο μέλλον του τόπου μας.

Αιανή 18 02 2010

Ο Δήμαρχος

Γιώργος Τζέλλος

* Η επιστολή εγκρίθηκε από Δ.Σ. ομόφωνα με την απόφαση 05 στις 17 02 2010

Ανώνυμος είπε...

Εάν η Αιανή υπαχθεί Διοικητικώς πρός την πλευράν Σερβίων (απίθανον), το θέμα της Εδρας θα το κυριότερον και θα δημιουργηθεί εκρηκτική κατάστασις.Οι οριζοντίως και καθέτως αντιδρώντες Αιανή και Βελβεντός, θα απαιτήσουν η ΕΔΡΑ να είναι αλλού - πέραν των Σερβίων - και ενδεχομένως να προτείνουν την...Νεράιδαν!!!
Το θέμα της ΕΔΡΑΣ θα δημιουργήσει τοπικάς έριδας και θα είναι το επίκαιρον πρόβλημα, πρό συγκροτήσεως του νέου-μέγιστου Δήμου...

Ανώνυμος είπε...

O ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΗΜΟΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΩΝ 6 ΕΚ ΕΥΡΟ. ΘΑ ΠΡΟΚΟΨΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. ΕΙΔΑΤΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΝΑΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ. ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ...

Ανώνυμος είπε...

Εάν τελικά γίνει ή συνένωση όλων των Παραλίμνιων Δήμων ποιές θα είναι οι προτάσεις των βουλευτών για όνομα και έδρα των συνενούμενων Δήμων;
Βάσει του προσχεδίου του Καλικράτη θα βαδίζουν οι νέοι Δήμοι με ξεχωριστή ταχύτητα ο καθ΄ένας γιατί θα παρακραόύνται απο την ΣΑΤΑ τα χρεωστούμενα του κάθε Δήμου ξεχωριστά.
Άρα θα υπάρχουν Δημοτικά διαμερίσματα (δεν λέμε ονόματα)που θα κάνουν να δούν έργο μία δεκαετία .
Αλήθεια τι θα γίνει θα δανίζονται απο τα αδερφά Δημοτικά Διαμερίσματα;(Ώ ρε γλέντια).
Με αυτά τα δεδομένα και βάσει το πως βαδίζει ο κάθε Δήμος και τι σειρά που έχει, θα προταθεί και η Έδρα.
Μπράβο που θα το προβλέπει στο Νομοσχέδιο (γιατί έτσι διαμηνύεται) ο Καλικράτης γιατί είναι το πιο δίκαιο και δεν θα μπορεί να πεί και κανένας τίποτα και συγχρόνως βγάζει απο το αδιέξοδο τους νέους Συνενούμενους Δήμους.

Ανώνυμος είπε...

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΙΑΝΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟ ΔΗΜΟ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ. ΔΕΙΤΟ ΨΥΧΡΑΙΜΑ. ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ. Ο ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν υπαρχει πλεον κανενα ζητημα δημιουργίας ενός Δήμου Σερβίων-Βελβεντού-Αιανής. Έχει κλείσει το θέμα και ισως είναι ωρα η καθε τοπικη κοινωνια και οι πολλοι (όπως βλεπω) ενεργοι πολιτες να αρχισουν να προτείνουν πως θα γίνει η ομαλότερη μεταβαση στα νεα σχήματα. Με θέσεις, απόψεις, αντιπαραθέσεις και επιχειρήματα. Η συζήτηση για τις συνενώσεις δεν έχει πια κανένα απολύτως νόημα. Πλέον. Ίσως μόνο ένα σενάριο που "έριξαν" βουλευτές στον Ραγκούση για το Βελβεντό στην Κοζάνη, αλλά και αυτό έχει πολύ λίγες πιθανότητες.

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

sthn Arnaia epesan mono ayga, sthn Aianh ta kanei polla xronia na parei pshfo to Pasok kai oi voyleytes poy ta vlepoyn ola af ypshloy file Π.Π. Ayta pes toys. G.S

Ανώνυμος είπε...

Ωραία. Πάμε, λοιπόν, στις αντιδράσεις φιλε Γ.Σ. Είναι ένα θέμα, φυσικά. Το συζηταμε...Απλά πλέον δεν έχει νοημα η συζήτηση για το ποιοι θα είναι οι Δήμοι. Και εκεί, ωραία, να μην ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ, ας πουμε. Δεν θα πρέπει να σας απασχολήσει πώς θα εχετε μια ισχυρότατη φωνή στο νέο Δήμο; Όπως και εμας, φυσικά, στον Κρόκο το ίδιο...

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

Να ξέρεις κ. ΠΠ ότι ισχυρές είναι οι ήρεμες και συγκροτημένες απόψεις, που συνήθως βρίσκονται στη μέση οδό. Τέτοιες απόψεις πρέπει να ψάξουν σε κάθε κοινότητα οι επίδοξοι Δήμαρχοι και όχι να επιβάλλονται θέσεις και πρόσωπα των κομμάτων στις τοπικές κοινωνίες.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω απολύτως...αν και, αναπόφευκτα, παντα, σε ολες τις χωρες της Ε.Ε., οι εκλογες της Αυτοδιοίκησης εχουν και πολιτικη σημασια...Πόσο μαλλον οταν τώρα θα μιλαμε για μεγαλες γεωγραφικες ενοτητες. Αλλα αυτή η ιστορία με τον σφιχτό εναγκαλισμο κομματων και συνδυασμων ειναι οντως ενοχλητικη...

Π.Π.

Το Προφίλ μας