Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Στα δύο χωρίστηκε ο Δήμος Σερβίων - από το kozan.gr

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες Κυριακή(29/03) κάτοικοι των τοπικών διαμερισμάτων του Τριγωνικού, Πολυρράχου και Προσηλίου. Οι κάτοικοι κρατώντας μαύρες σημαίες συγκεντρώθηκαν στον κόμβο του Τριγωνικού και διαδήλωσαν ενάντια στη λειτουργία και την επέκταση του λιγνιτωρυχείου Προσηλίου, μοιράζοντας συμβολικά στους διερχόμενους οδηγούς αναπνευστικές μάσκες και σχετική ανακοίνωση με τα προβλήματα της περιοχής.

Tην ίδια ώρα, ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά, το σωματείο αυτοκινητιστών Φ.Δ.Χ (ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ), το σωματείο ιδιοκτητών φορτηγών και μηχανημάτων (ΤΑ ΠΙΕΡΙΑ) και ο εμπορικός σύλλογος Σερβίων (Ο ΕΡΜΗΣ), προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας απαιτώντας την ομαλή και απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των λιγνιτωρυχείων του Προσηλίου (ΜΕ.ΤΕ) και τη συνέχιση της λειτουργίας των λινγιτωρυχείων της ΛΑΡΚΟ στα Σέρβια.
Ο Δήμαρχος Σερβίων, κος Δημοσθένης Κοκολιός σε δηλώσεις του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σημείωσε τα εξής: « Kάνουμε οτιδήποτε να λειτουργήσουν τα ορυχεία αυτά ώστε να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας. Είναι δύο λιγνιτωρυχεία που στηρίζουν οικονομικά όλη την περιοχή από θέσεις εργασίας» και συμπλήρωσε «Το να μιλάμε για για κλείσιμο του ορυχείου (Προσηλίου) είναι μια υπερβολή απαράδεκτη και ο λόγος είναι ότι έχει θωρακιστεί το περιβάλλον με την Μελέτη Περιβαλλονικών Επιπτώσεων που ψηφίσαμε , όπου «περάστηκαν» οι απαιτήσεις των κατοίκων του Προσηλίου».

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι μετά τις δηλώσεις Κοκολιού ξέρουμε πια και τι να περιμένουμε. Ιδιαίτερα η δήλωσή του: "κάνουμε οτιδήποτε να λειτουργήσουν..." μας λέει πολλά. Αυτό το οτιδήποτε πολύ με ανησυχεί. Οτιδήποτε για να παρουμε ψήφους και την επόμενη φορά.
Οτιδήποτε γιατί παίρνουμε μίζες από την εταιρία.
Οτιδήποτε γιατί μας στηρίζει και ο υποψήφιος βουλευτής με καταγωγή από 'κει.
Οτιδήποτε γιατί εκδικούμαστε τα χωριά που δεν μας ψήφισαν την προηγούμενη φορά (το 'χει ξανακάνει μην το γελάτε).
Οτιδήποτε ... χωρίς ενδοιασμούς. Οτιδήποτε χωρίς ηθική. Οτιδήποτε για λίγα ψηφαλάκια....

Ανώνυμος είπε...

Το δίλημμά σας "περιβάλλον ή εργασία" στην περίπτωση του λιγνιτωρυχείου Προσηλίου δεν ισχύει. Η Εταιρεία θα αφανίσει από το χάρτη τα τρία χωριά στην κυριολεξία. Πρόκειται για έγκλημα, οι κάτοικοι θα χάσουν τις δουλειές τους, τις περιουσίες τους και τα σπίτια τους. Για πιο δίλημμα μιλάει το airvres τώρα. Με αυτή την έννοια και οι δολοφόνοι εκτελούν εργασίες...

ai-vreS είπε...

Φίλε μας, γι' αυτό μιλούμε για ψευτοδιλήματα...

Ανώνυμος είπε...

Ξεφτίλα γίναμε πάλι δήμαρχε!! Θεός είσαι! Αγωνίσου να λειτουργήσουν τα ορυχεία στο δήμο σου. Και όταν τα ποσοστά του καρκίνου θα θερίζουν να δούμε τι θα μας λες. Όταν θα ερημώσει ο τόπος μας να δούμε πάλι τι θα μας λες. Πόσο κοντόφθαλμος πρέπει να είναι κάποιος τελικά για να γίνει δήμαρχος στα Σέρβια;

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα! Πριν 15 ημέρες (είπε εκπρόσωπός τους στην ΕΡΑ Δ. Μακεδονίας) ήθελαν να κάνουν τη διαμαρτυρία τους οι εργολάβοι αλλά μπλέξανε με κάποια έγγραφα και δεν πρόλαβαν. Και δεν άκουσαν τίποτα για τη συγκέντρωση των κατοίκων στο Τριγωνικό και προγραμμάτισαν την ίδια μέρα τη δική τους διαμαρτυρία!!!!!!!!!!!!!!!
Και καλά μπρε παιδιά ο δήμαρχος και τα τσιράκια του που σας οργάνωσαν σας κράτησαν τέτοιο μεγάλο μυστικό. Να τα μαλώσετε τα παλιόπαιδα.

Ανώνυμος είπε...

Δήμος- Εργολάβοι- Πολιτευτές- Ορυχεία κάνανε στα Σέρβια τη δική τους ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ.

Καλοί είστε εκεί πέρα από το ποτάμι.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί φίλοι,
Μου φαίνεται απίστευτο, ότι ο εμπορικός σύλλογος Σερβίων και το σωματείο ιδιοκτητών φορτηγών είχαν τήν ομόφωνη απόφαση των διοικητικών τους συμβουλίων να οργανώσουν μία αντισυγκέντρωση. Μήπως πρόκειται για μεμονομένες ενέργειες σφετεριστών της όποιας εξουσίας κατέχουν! Τι έχουν να πουν οι φίλοι μας οι έμποροι και φορτηγατζήδες στους κατοίκους των τριων χωριών;
αδαής

Ανώνυμος είπε...

Προσπαθούνε, φίλε μου, αλλά ακόμα δεν προλάβανε. Εφτά - οχτώ άτομα είναι όλοι κι όλοι.

Παπαθανασίου είπε...

Αν ο εμπορικος σύλλογος δεν ζητήσει συγνώμη από τους κατοίκους των τριών χωριών, αλλά και από τους κατοίκους όλης της περιοχής, θα πάρει την απάντηση από την Επιτοπή Αγώνα. Και η απάντηση είναι μία: "ΕΜΠΑΡΚΟ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΟΣΩΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ"
Να το κάνουν και μάλιστα σύντομα πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα το Σάββατο.

Ανώνυμος είπε...

Καλά αυτοί στον εμπορικό σύλλογο στα Σέρβια δεν έχουν καταλάβει τι γίνεται. Έπιασε ο Δήμαρχος τους δικούς του και συμπαραστάθηκαν σε τι; Στο να ερημώσει αυτός ο τόπος μια ώρα αρχίτερα; Μπράβο ρε μάγγες. Εμπάρκο τώρα!!! Από όλους μας. Ποια επιτροπή και ιστορίες και ποιο Σάββατο. Πουλημένα τομάρια. Όταν απαρνήσε τον τόπο σου σημαίνει ότι έχεις ξεπέσει πολύ χαμηλά. Μα πολύ χαμηλά. Πουλημένοι και ξεφτιλισμένοι. Ντροπή σας.

Ανώνυμος είπε...

Ήταν εκεί ο δήμαρχος!! Μαζί με τους μεγαλοεργολάβους φώναξε και αυτός δυνατά τα συνθήματα! Μπράβο Δήμαρχε!!
Ήταν εκεί και η γνωστή κλίκα του Δημάρχου. Όλοι μαζί. Τους ξέρουμε όλους! Από την καλή και την ανάποδη.Το ποιος οργάνωσε τη συγκέντρωση θα μας το πει κάποιος ή να βάλουμε το Δήμαρχο στον Ορό της Αλήθειας να μας πει αν ήταν αυτός? Για να ξέρουμε σε ποιον να δώσουμε τα συγχαρητήρια, όχι τίποτα άλλο.
Α ρε μιζέρια και κατάντια που μας κυβερνά. Και προπάντων ντροπή μας!!!

Ρε μη τα βάζετε με το δήμαρχο. Αφού τον είχε πιάσει το ρυθμό στα συνθήματα. Ήταν και μικρός στη χορωδία είναι και η eurovision κοντά. Που ξέρετε μπορεί ο sakis να τον πάρει για δεύτερη φωνή. Να αφήσει τη θέση εργασίας να πάει χαμένη;
Συνέχισε δήμαρχε, μη σταματάς.

--------Τα σχόλια αυτά άπαιχτα---------------

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Ο Δήμος Σερβίων δεν έκανε ούτε μια παρατήρηση στη Μελέτη που κατέθεσε η ΜΕΤΕ. Στην εισήγηση μάλιστα είπε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Σερβίων ότι η Μελέτη καλύπτει τα ΠΑΝΤΑ!!!!!!!!!!!!!!
Όταν η ίδια μελέτη πήγε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης έγιναν πάνω από 20 παρατηρήσεις για ελλείψεις στη Μελέτη και από ότι έχω μάθει η Επιτροπή Αγώνα έχει επισημάνει άλλες τόσες ανακρίβειες της Μελέτης.
Τόσο καλά λοιπόν ο ¨επαρκής¨ δήμαρχός μας είναι προετοιμασμένος να υπερασπιστεί τα συμφέροντά μας. Τόσο που δε του ξεφεύγει τίποτα.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά, μήπως ζούμε σε άλλη...χώρα!Τέτοιο Αλαλούμ απόψεων, πρώτη φορά παρουσιάζεται στα χρονικά...για την περιοχή μας!! Οι μέν και οι δέ!! Ωραία, να μην επεκταθεί η εξόρυξη, χάνονται τόσες θέση απασχόλησης και μολύνεται το περιβάλλον. Αντιθετα, δεν επεκτεινεται, παραμένει...καθαρή η ατμόσφαιρα και υποφέρουν οι επαγγελματίες.Ας πεί κάποιος απο ΟΛΟΥΣ αυτους που σχολιάζουν εδω, τι λυση εχουν να προτείνουν! Και να την πάρουν υπόψη τους οι ενδιαφερόμενοι και να πάμε πρός το καλύτερο...
Και βέβαια, είναι πολύ περίεργο, να λένε μερικοί ανώνυμοι εδω,οτι για όλα φταίει ο...Δήμαρχος!
Αν ήταν οι ιδιοι Δήμαρχοι, τι θα έκαναν;
-- Απολύτως τίποτε...
Για αυτό, οι περισσότερες απόψεις, δεν εχουν περιεχόμενο.Σε όλα αυτά, οι εκτιμήσεις είναι οτι η επέκταση εξόρυξης του κοιτάσματος λιγνίτη είναι αναπόφευκτη, μάλιστα απο τον Ιούνιο ξεκινούν οι εργασίες της εταιρίας για αξιοποίηση του λιγνιτικού κοιτάσματος στην περιοχή που εχει χαρακτηρισθεί εξορύξιμη και εχει εγκριθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Περιβαλλοντικών επιπτώσεων!Παρά τις αντιδράσεις της Επιτροπής Αγώνα, που γίνονται αυτο το διάστημα, βούληση της Πολιτείας είναι να εξορυχθεί ολο το κοίτασμα σε ολη την εκταση της ζώνης του τριγώνου Προσηλίου-Τριγωνικού-Πολυράχου και δεν θέλουν να χαθεί άλλος χρόνος για τις εργασίες εξόρυξης...

Ανώνυμος είπε...

Ποιος είναι ο κύριος που εκφράζει τη βούληση της Εταιρείας; Αν ήταν εκπρόσωπός της θα μας το έλεγε. Άρα ή κάποιος από τοςυ βαλτούς της Εταιρείας ή η ίδια η Εταιρεία. Αλλού αυτά ...πονηρέ!

Ανάπτυξη περιοχής είπε...

Το τι πρέπει να γίνει στην περιοχή, το λέμε, αλλά ποιός ακούει! Αλλά όταν υπάρχουν άνθρωποι σαν εσένα που νομίζεις ότι η ανάπτυξη της περιοχής πρέπει να βασιστεί στη λειτουργία του ορυχείου, αυτά θα παθαίνει η περιοχή μας.
Ποιά "Βούληση της Πολιτείας;" ή της Δημαρχίας ή της Νομαρχίας; Ξέρεις τι είναι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων;
Ξέρεις ότι η θετική εισήγηση του αντιδήμαρχου για τη ΜΠΕ ήταν τρεις σειρές; Τόσο πολύ σοβαρά μελετούν τις αποφάσεις τους.
Διάβασε για τι πρέπει να γίνει για να ξεκινήσει η ανάπτυξη της περιοχής στο σύνδεσμο παραπάνω

Ανώνυμος είπε...

Η ΜΕΤΕ κύριοι σεβεται το περιβάλλον και τον ανθρωπο.Απασχολεί δεκαδες εργαζόμενους και φροντιζει για την εργασιακή τους απασχόληση.Αν σταματήσει το πρόγραμμα επέκτασης των λιγνιτικών αξιοποιήσεων της εκτασης που εχει χαραχθεί, θα κλείσει η εταιρεία και θα αποσύρει ολο τον εξοπλισμό της, με αποτέλεσμα να μείνουν ανεργοι πολλά άτομα. Είμαστε πεπεισμένοι, οτι θα τηρηθεί το χρονοδιαγραμμα αξιοποιησης και θα συνεχισθούν οι δεκαδες θεσεις απασχόλησης. Ολοι βγηκαν ξαφνικα υπερασπιστες του περιβαλλοντος, αλλα ξεχνουν οτι εχουν ληφθεί ολα τα μετρα προστασιας του περιβάλλοντος.Βέβεια, απο τον Ιούνιο, ξεκινουν οι πρώτες φασεις του προγραμματος αξιοποίησης του εδαφολογικού κοιτάσματος, στην ζώνη, που εχει απαφασισθεί απο την Πολιτεία.Η ΜΕΤΕ σεβεται το περιβάλλον και τον παραγοντα ανθρωπο, για αυτο και ειναι η πρώτη που προσφερει και διασφαλίζει παραγωγικους τομεις απασχόλησης και μειωνει δραστικα την ανεργια στην περιοχή.Παραλληλα συμβαλει την αναπτυξη με συγχρονα προγραμματα λιγνιτικής αξιοποιησης του υπεδάφους της περιοχής,με συγχρονα μηχανηματα και τα καλυτερα φιλτρα προστασιας της πρασινης-οικιστικης αναπτυξης...

Ανώνυμος είπε...

σώπα ρε μεγάλε που σεβεται η ΜΕΤΕ το περιβάλον και τον ανθρωπο!!! αμα ξερεις τόσες λεπτομερεις γιατι δε βαζεις και το όνομα σου για να ξερουμε με ποιον έχουμε να κανουμε;

Γιάννης

Ανώνυμος είπε...

οκ..να κλεισει το ορυχειο...μετα ομως τι??που 8α αποροφηθουν οι ανεργοι??

Ανώνυμος είπε...

H METE είναι η εταιρεία που καθιερωσε ως προτυπο τον σεβασμό στο περιβάλλον, με αυστηρότητα σε ολα τα επιπεδα εξορυκτικων εργασιων που ενεργεί.Επισκεφθείτε τις εγκαταστασεις , να δειτε απο κοντα τις μεγαλες μελετες προστασιας του περιβαλλοντος που παρουσιαζει στο ευρυτερο εκει λιγνιτικό τοπίο Προσηλίου.Ρωτήστε την μεγαλη μεριδα των κατοικων Προσηλιου πόσο ικανοποιημενοι είναι απο τα μετρα που λαμβανουμε υπερ του Περιβαλλοντος, με προτυπα οικολογικού σεβασμού σε καθε επιπεδο. Για αυτο η ΜΕΤΕ υποστηρίζει το Περιβάλλον σε καθε λεπτο του 24ωρου και απο τον Ιουνιο, που ξαναρχιζει ο νεος εξορυκτικος κύκλος στο ευρυτερο λιγνιτικο τοπίο ΟΛΑ θα είναι τέλεια....Συνεπώςε,ΜΕΤΕ=Περιβάλλον σωστό...

Το Προφίλ μας