Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Ξεκινά η καλλιέργεια της αγριαγκινάρας στην Κοζάνη

Μέχρι και την Παρασκευή 3 Απριλίου 2009 θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις αγροτών που θέλουν να ενταχθούν στο πειραματικό πρόγραμμα καλλιέργειας της αγριαγκινάρας στο νομό Κοζάνης. Το πρόγραμμα αυτό, που θα χρηματοδοτηθεί από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κοζάνης με το ποσό των 800 χιλιάδων ευρώ και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την ΑΝΚΟ, το παράρτημα ΓΕΩΤΤΕ Δυτικής Μακεδονίας, το Ινστιτούτο Έρευνας Στερεών Καυσίμων και τη ΔΕΗ, θα αφορά συνολικά εκτάσεις 4.000 στρεμμάτων.
Η βιομάζα που θα προκύψει από την καλλιέργεια της αγριαγκινάρας θα απορροφηθεί από τη ΔΕΗ για το πρόγραμμα έρευνας, που αφορά την πρόσμιξη βιομάζας με λιγνίτη ως καύσιμο για τους Ατμοηλεκτρικούς της σταθμούς.
Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, χθες ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, το χαρακτήρισε πρωτοποριακό, αφού όπως τόνισε θα δώσει διέξοδο στους αγρότες της περιοχής για την αντικατάσταση των καλλιεργειών που φθίνουν. Σύμφωνα με τον κ. Δακή η ΔΕΗ θα αγοράζει την βιομάζα της αγριαγκινάρας με την τιμή των 51 ευρώ ανά κιλό , ενώ η επιδότηση των αγροτών θα είναι για τον πρώτο χρόνο με 140 ευρώ ανά στρέμμα και για το δεύτερο χρόνο με 60 ευρώ ανά στρέμμα.
Σε πρώτη φάση όπως επισήμανε ο κ. Δακής θα δοθεί προτεραιότητα στους αγρότες των ενεργειακών δήμων, ενώ σταδιακά το πρόγραμμα αυτό της ΔΕΗ θα επεκταθεί όχι μόνο σε ολόκληρο το νομό Κοζάνης, αλλά και σε όλη τη δυτική Μακεδονία.
Πηγή: ΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας