Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Όλοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του λιγνιτωρυχείου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ
ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΡΙΓΩΝΙΚΟΥ – ΠΟΛΥΡΡΑΧΟΥ – ΠΡΟΣΗΛΙΟΥ

Η επιτροπή Αγώνα ενάντια στη λειτουργία του λιγνιτωρυχείου «Προσηλίου» οργανώνει την Κυριακή, 29 Μαρτίου 2009, ώρα 11 π.μ., συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πολιτών του Δήμου Σερβίων, στον κόμβο του Τριγωνικού.
Η «κοινωνική αντίσταση» αυτή τη φορά πρέπει να νικήσει. Τώρα πιο οργανωμένα, πιο σοβαρά και με γνώση για τις επιπτώσεις του λιγνιτωρυχείου στο μέλλον της περιοχής μας, είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε και να νικήσουμε.
Αφήσαμε κατά μέρος τους τοπικισμούς και τον ωχαδελφισμό, ήρθαμε σε επαφή με άλλες οργανώσεις και φορείς, προκαλέσαμε παρεμβάσεις πολιτικών και πολιτικών φορέων. Τώρα πια δεν είμαστε ούτε λίγοι, ούτε μόνοι μας.
Ζητάμε να μην καταστραφεί ο χαρακτήρας της περιοχής, στο βωμό μιας πολύ πρόσκαιρης ανάπτυξης. Διεκδικούμε από την πολιτεία να πάρει στα σοβαρά τις αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας. Κανείς δεν αγαπά τον τόπο μας, περισσότερο από μας. Κανείς δεν θέλει το καλό των κατοίκων της περιοχής μας, περισσότερο από μας.
Μέχρι σήμερα μας έχουν εγκαταλειμμένους και απομονωμένους. Μας έχουν καταδικάσει σε υπανάπτυξη. Με τη λειτουργία του λιγνιτωρυχείου θέλουν να μας καταδικάσουν και σε αφανισμό. Αυτό όμως δεν θα το δεχτούμε. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να θυσιάσει το μέλλον της περιοχής μας, στο βωμό των όποιων συμφερόντων.
Θέλουμε την ανάπτυξη, θέλουμε την πρόοδο και την ευημερία της περιοχής μας, στην κατεύθυνση ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού, που θα σέβεται τον άνθρωπο, θα σέβεται την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Θέλουμε μια ανάπτυξη βιώσιμη που θα σέβεται το περιβάλλον.
Διεκδικούμε ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός, να έχει τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Γιαυτό ζητούμε από όλους τους πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες, να σταθούν στο πλευρό της Επιτροπής Αγώνα, να σταθούν δίπλα στα αιτήματα των πολιτών, να διεκδικήσουν το αυτονόητο «να έχει αυτός ο τόπος μέλλον».
Γιαυτό πρέπει, στις 29 Μαρτίου, να είμαστε όλοι εκεί για να διεκδικήσουμε:
Την άρση της Οριστικής παραχώρησης, τώρα.
Το σταμάτημα της λειτουργίας του λιγνιτωρυχείου.
Την άμεση αποκατάσταση του παλιού ορυχείου.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παρακολουθώντας από τακτικά τη δράση της Επιτροπής Αγώνα, οφείλω να τους συγχαρώ για τη μεθοδικότητα και τη σοβαρότητα με την οποία ανέδειξαν το θέμα του ορυχείου.
Η Επιτροπή έχει κάνει μέχρι τώρα σωστά τη δουλειά της.
Τώρα η ευθύνη ανήκει σε μας, ανήκει σε όλους μας.

Ανώνυμος είπε...

apo oti fenete i epektasi toy oryheioy ine anapofeykti. Olo to kommati mehri Trigoniko kai Polyraho, tha ginei exoryxi kai apo ton Ioynio, xekina i epanaleitoyrgia toy oryheioy Prosilioy. Ehei toso poly karboyno ekei kai den theloyn na hathei. Idi i etaireia exoryxis etoimazete gia tin epanaleitoyrgia tis kai ena epipedo 14.ooo stremmata horafion tha axiopoiisoyn to karvoyno toy ypedafoys. Oi diamartyries poy ginonte den tha feroyn kanena apotelesma...

Ανώνυμος είπε...

Η επέκταση του ορυχείου θα εξαρτηθεί από τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που οι κοινωνικές αντιστάσεις νίκησαν και ανέτρεψαν αποφάσεις.
Το κάρβουνο που έχει η περιοχή δεν πρόκειται να "χαθεί" είναι καλά κρυμμένο μέσα στη γη. Εξ άλλου ο πλούτος κάθε περιοχής δεν ανήκει μόνο στη σημερινή "έξυπνη" γενιά. Ανήκει και στα παιδιά μας.

Ανώνυμος είπε...

Τα συμφέροντα είναι πολλά και παρατάχθηκαν στο δρόμο.
Ο εμπορικός σύλλογος το μόνο που σκέφτεται είναι το σήμερα και το πολύ μέχρι να προλάβει να πάρει σύνταξη. Τι τον ενδιαφέρει αν αύριο θα έχουμε να πιούμε νερό; Δεν θα φταίνε αυτοί αλλά κάποιοι άλλοι όπως συνήθως. Αυτοί θα απορούν και παραπονιούνται γιατί οι Δημόσιοι υπάλληλοι δεν μένουν στα Σέρβια.

Το Προφίλ μας