Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Μήνυμα του Γ. Παπακωνσταντίνου για την ημέρα της Γυναίκας

8η Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας
Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας για να θυμίζει πως όσα βήματα και αν έχουν ήδη γίνει προς την αυτονόητη κατεύθυνση της ισότητας των δύο φύλων, είναι ακόμη πολλά αυτά που πρέπει να ακολουθήσουν. Οι όποιες πολιτικές ελευθερίες, όπως το δικαίωμα ψήφου, κατακτήθηκαν από τα γυναικεία κινήματα δεν αρκούν για να εξασφαλίσουν την ισότιμη θέση της γυναίκας εάν δεν υπάρχουν οι όροι για την υγεία, τη μόρφωση και την εργασία που εξασφαλίζει την οικονομική ανεξαρτησία της, δεν αρκούν αν δεν εξασφαλίζεται η αξιοπρέπειά της. Σήμερα κρίνεται σημαντικότερη από ποτέ η ανάγκη να τεθεί ένα νέο πλαίσιο της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία. Μια κοινωνία που απαιτεί πολλά από αυτή, εν μέσω μιας περιόδου που η χώρα μας βιώνει αλλεπάλληλες κοινωνικές εκρήξεις εξαιτίας της κρίσης που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ.
Το πρώτο θύμα αυτής της πολύπλευρης κρίσης είναι η γυναίκα. Οι γυναίκες ζουν σε έναν εργασιακό μεσαίωνα, αφού είναι οι πρώτες που απολύονται και οι τελευταίες που προσλαμβάνονται, με τεράστιες ανισότητες στις αμοιβές. Η ωρομίσθια εργασία έχει αυξηθεί κατά πολύ και οι περισσότερες γυναίκες απασχολούνται σε 4ωρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ οι γυναίκες κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πολλαπλάσιες των ανδρών, προκαταλήψεις και ανισότητες τόσο στον εργασιακό χώρο όσο και στην οικογενειακή ζωή εμποδίζουν την εξέλιξή τους, με συνέπεια να αμείβονται λιγότερο από τους άντρες συναδέλφους τους και δυστυχώς συχνά να απασχολούνται σε θέσεις μερικής απασχόλησης.
Η κυβέρνηση με την πολιτική της διαλύει όλες τις κοινωνικές δομές που υπήρχαν για την προστασία και τη στήριξη της γυναίκας, όπως τα ολοήμερα σχολεία και τη βοήθεια στο σπίτι. Παράλληλα οι ελλείψεις στους παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Όπως επίσης είναι πραγματικά σε μαρασμό και σε εγκατάλειψη το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Σε αυτή την δυσάρεστη συγκυρία το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα και προοπτική να αλλάξουν τα πράγματα. Δεν στεκόμαστε απλώς στην κριτική, αλλά προσπαθούμε μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις, να δώσουμε λύσεις και διέξοδο στην ελληνική κοινωνία και την Ελληνίδα γυναίκα. Καμία γυναίκα δεν αξίζει την περιθωριοποίηση, καμία γυναίκα δεν πρέπει να μπαίνει στη σειρά εφεδρείας.
Δεσμευόμαστε και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε ένα τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα, να εγγυηθούμε νέες θέσεις εργασίας, να επιβάλλουμε την ισότητα στους μισθούς ανδρών και γυναικών, να στηρίξουμε την οικογένεια, να ενισχύσουμε τις κοινωνικές δομές, για την προστασία και τη βοήθεια της γυναίκας, τα ολοήμερα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, τη βοήθεια στο σπίτι. Να άρουμε τις αδικίες σε βάρος των γυναικών που θεσμοθέτησε η ΝΔ.
Προστατεύουμε τα δικαιώματα της γυναίκας στην εργασία και στην κοινωνική ασφάλιση. Ενδυναμώνουμε τους μηχανισμούς ελέγχου της εργατικής νομοθεσίας. Δίνουμε στήριξη και σύνταξη στην ανασφάλιστη νοικοκυρά. Προστατεύουμε μέσα από πρόνοια και υποστηρικτικές δομές για τη γυναίκα, τη μονογονεϊκή οικογένεια. Στηρίζουμε τη φροντίδα των παιδιών σε βρεφική και νηπιακή ηλικία με διπλασιασμό των βρεφονηπιακών σταθμών πλήρους ωραρίου, επιχορήγηση του κόστους φύλαξης των παιδιών σε σταθμούς, ολοήμερο νηπιαγωγείο και ολοήμερο σχολείο. Στηρίζουμε τα νέα ζευγάρια στην προσπάθεια απόκτησης οικογένειας με οικονομική στήριξη, ιατρική μέριμνα, φορολογική ελάφρυνση, εφάπαξ παροχή για κάθε παιδί. Μεριμνούμε για τις οικογένειες παιδιών με αναπηρία, ένα τεράστιο πρόβλημα, που δεν μπορεί μία ευνομούμενη, ανθρώπινη, δίκαιη κοινωνία να μην το αντιμετωπίζει. Στηρίζουμε τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Το ΠΑΣΟΚ δεν μένει στις διαπιστώσεις. Μέσα από ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία προσπαθούμε να καταλήξουμε στα μέτρα εκείνα που θα προστατεύσουν την γυναίκα, την οικογένεια, τον Έλληνα και την Ελληνίδα και θα μπορέσουμε έτσι να βγούμε από την κρίση με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Κι αυτή είναι μια δέσμευση που έχει αναλάβει προσωπικά ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ai-vreS είπε...

Το παραπάνω σχόλιο διαγράφηκε ως μη σχετικό με την ανάρτηση

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ,ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ,.ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΜΕΣΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΤΡΑΩΡΗΣ,ΔΙΩΡΗΣ ,ΣΠΑΣΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ,.ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΠΟΛΥΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΗΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΠΡΤΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙΤΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΑ 58 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΟΣΕΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΑΣ ΤΟ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΗΣ.

Το Προφίλ μας