Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Π. Κουκουλόπουλος: «Οι δικές μας απαντήσεις στη φορολογική αδικία και την αδιαφάνεια»

«Επιμένετε στη συστηματική αναδιανομή πλούτου υπέρ λίγων και σε τιμωρητικές λογικές εις βάρος των πολλών»,  τόνισεο Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ως Ειδικός Αγορητής για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις».

Ασκώντας τεκμηριωμένη κριτική στον τρόπο νομοθέτησης του νέου Κώδικα, σημείωσε πως «η Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ήρθε χθες να επιβεβαιώσει όσα αναπτύξαμε ήδη από την 1ησυνεδρίαση, για το ότι παραβιάζετε τους κανόνες που εσείς θεσπίσατε στον πρώτο “εμβληματικό” σας νόμο για το “Επιτελικό Κράτος” (ν.4622/2019).Διατυπώνει σοβαρότατες νομικές παρατηρήσεις για 36 από τα 86 άρθρα του Κώδικα». Κατέθεσε δε στα πρακτικά, δεδομένα της Έκθεσης για την ανασφάλεια δικαίου που προκαλείται από δεκάδες διατάξεις.

«Γνωρίζουμε ότι ο Κώδικας έχει καταστεί ορόσημο στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας. Ποια σημεία, όμως, του ισχύοντος Κώδικα, για ποιους λόγους, ποιος και πότε μας επέβαλε να τα αλλάξουμε; Οι απαντήσεις σας μόνο πειστικές δεν είναι. Κρίνοντας από το άλλο ορόσημο του Ταμείου, τη σύνδεση των POS,είναι προφανές πως η επιβολή νέου Κώδικα συνδέεται με την υστέρησητης Χώραςστην ψηφιοποίησηφορολογικών διαδικασιών. Αντί να ενημερώσετε με ειλικρίνειατο Κοινοβούλιο, επιλέξατε να νομοθετήσετε άρον – άρον “στο πόδι», υπογράμμισε.

«Κάτι σάπιο υπάρχει στο “βασίλειο της Δανιμαρκίας”» ανέφερε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος καταγγελίεςκαι δημοσιεύματα για όσα συμβαίνουν στην ανάπτυξη των ψηφιακών συστημάτων, με πιο πρόσφατο το δημοσίευμα για εν εξελίξει έλεγχο στα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης& Ανθεκτικότητας ως προς υπερτιμολογήσεις, ζήτημα για το οποίο η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ήδη κατέθεσε Ερώτηση & ΑΚΕ. «Ένα “πουκάμισο αδειανό” αποδεικνύεται η πολυδιαφημισμένη “ψηφιακή επανάσταση”, της οποίας ο υποτιθέμενoς δημιουργός αναβαπτίστηκε σε Υπουργό Παιδείας και προσπαθεί να πείσει ότι τα κερδοσκοπικά Πανεπιστήμιαείναι μη κερδοσκοπικά» συμπλήρωσε εμφατικά.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, στηλίτευσε επανειλημμένα την «τρομερή αναστάτωσηκαι το διαρκές άγχος, υπό την απειλή δρακόντειων παράλογων προστίμων» που οι κυβερνητικοί χειρισμοί έχουν προκαλέσει στην αγορά. «Εδώ και χρόνια πιέζουμε κοινοβουλευτικά, ώστε επιτέλους να γίνει πράξη η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στο φορολογικό σύστημα. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι όλα αυτά τα φορολογικά θέματα θα τα είχε ρυθμίσει γρηγορότερα, αποτελεσματικότερα, φιλικότερα προς τους πολίτες, σε συνεργασία με τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και τους λογιστές – φοροτεχνικούς. Τώρα θα βρισκόμασταν ήδη στο επόμενο μεγάλο βήμα, που είναι η σταδιακή ανατροπή της ακραία άδικης σχέσης άμεσων – έμμεσων φόρων», τόνισε.

Ξεκαθαρίζονταςότι το ΠΑΣΟΚ με πολιτική συνέπεια υπερψηφίζει τον Κώδικα, αφού στη συντριπτική πλειοψηφία των διατάξεών του αποτελεί επανάληψη των Κωδίκων του 2013 και 2022 που είχε ομοίως υπερψηφίσει, προειδοποίησε ταυτόχρονα πως«η πρακτική που ακολουθείτε,τορπιλίζει τη συναίνεση και πλησιάζει το “όριο θραύσης”. Οδηγείτε, δηλαδή, στο σημείο όπου ακόμα και εάν κάποιος κατ’ αρχήν συμφωνεί, να αναγκάζεται να καταψηφίσει, γιατί βλέπει στην πράξηνα εξυπηρετούνται άλλεςεπιλογές. Έχουμε εξαντλήσει κάθε όριο καλοπιστίας με τη σημερινή υπερψήφιση του Κώδικα».

Κάλεσε, τέλος, την Κυβέρνηση να αποδεχτεί τις έξι Τροπολογίες που κατέθεσε από χθες το ΠΑΣΟΚ, καθώς εκπορεύονται από την κριτική που άσκησαν οι Φορείς κατά του Νομοσχεδίου και από αυτονόητες επιτακτικές ανάγκες της κοινωνίας.

Αναλυτικότερα, μπορείτε να δείτε το videoτης ομιλίας εδώ: https://collab.parliament.gr/~jXEH0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας