Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Συνδυασμός «ΕΛΠΙΔΑ»: Κοινότητα Περδίκα Δήμου Εορδαίας. Ο αγωγός Φυσικού Αερίου διατρέχει την Κοινότητα αλλά δεν θα την θερμάνει

Την Κοινότητα Περδίκα επισκεφθήκαμε σήμερα, μετά την διογκούμενη ανησυχία των κατοίκων όπως αυτή εκδηλώθηκε στα ΜΜΕ και αφορά τον υπό κατασκευή αγωγό φυσικού αερίου από τη ΔΕΔΑ, που θα ξεκινάει από τον Περδίκα και θα τροφοδοτεί τη Φλώρινα.

Η εικόνα που αντικρίσαμε δικαιολογεί πλήρως την ανησυχία των κατοίκων, αφού τα ορύγματα για την κατασκευή του αγωγού διατρέχουν γειτονιές της Κοινότητας και περνούν μπροστά από τις αυλές των σπιτιών τους.

Τα ερωτήματα που γεννιούνται πολλά.

Οι κάτοικοι δηλώνουν ότι κανείς δεν τους ενημέρωσε και ανησυχούν για την ασφάλεια τους.

Τα ερωτήματα που μπαίνουν είναι πολλά και οφείλουν να απαντηθούν το επόμενο διάστημα από τους αρμόδιους φορείς και κυρίως τη ΔΕΔΑ.

Από την πλευρά μας ως Περιφερειακοί Σύμβουλοι οφείλουμε να θέσουμε το κυρίαρχο ερώτημα που αφορά την οικονομία των νοικοκυριών και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και είναι το αυτονόητο: Γιατί ενώ ο αγωγός διασχίζει την Κοινότητα Περδίκα, Περιφέρεια και Βουλευτές δεν έθεσαν το θέμα της θέρμανσης της Κοινότητας Περδίκα με την κατασκευή ταυτόχρονα και του δικτύου χαμηλής πίεσης και του αντλιοστασίου του Περδίκα;

Ως γνωστό η Κοινότητα Περδίκα είναι στην καρδιά της Ζώνης Απολιγνιτοποίησης και έχει υποστεί τις επιπτώσεις από την εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ. Οι εκτάσεις της Κοινότητας έχουν απαλλοτριωθεί για την ανάπτυξη του ορυχείου Αμυνταίου μαζί με αυτές των Κοινοτήτων Λακιάς, Φιλώτα και της κτηματικής περιοχής Αμυνταίου, όμως  ο Περδίκας είναι ο μόνος από αυτούς τους οικισμούς που ενώ η κτηματική του περιοχή έχει απαλλοτριωθεί, δεν έχει προβλεφθεί η άμεση ανάπτυξη δικτύου και παροχή Τηλεθέρμανσης όπως έγινε για τους υπόλοιπους οικισμούς πολύ περισσότερο που φιλοξενεί μια από τις εξόδου του ΤΑΠ.

Από την στιγμή που η όδευση του αγωγού προς Φλώρινα, σχεδιάστηκε να διασχίζει τον Περδίκα, η παροχή φυσικού αερίου και η κατασκευή του αντλιοστασίου έπρεπε ταυτόχρονα να συζητηθούν, πολύ περισσότερο που είναι γνωστό ότι η επιλεξιμότητα των υποδομών Φυσικού Αερίου από το νέο ΕΣΠΑ (μετά το 2023) δεν θα υπάρχει, γεγονός που καταργεί το επιχείρημα για την υλοποίηση του έργου το 2030.

Ως εκ τούτου η κατασκευή σήμερα του Αντλιοστασίου και του Δικτύου παροχής Φυσικού Αερίου στις κατοικίες και τις επιχειρήσεις της Κοινότητας Περδίκα, αποτελεί την ελάχιστη ανταπόδοση, με την προϋπόθεση πάντα της διασφάλισης της τιμής προς τους Πολίτες στα επίπεδα της παροχής Τηλεθέρμανσης από λιγνίτη.

Η εκπλήρωση του αιτήματος θα αποτελέσει την πρώτη συγκεκριμένη και σοβαρή απόδειξη ότι θα υπάρξει ουσιαστική πρόνοια για τον πυρήνα των περιοχών Απολιγνιτοποίησης, μέσα από το Ταμείο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και επακόλουθα και της Δυτικής Μακεδονίας, ξεκινώντας από την Κοινότητα Περδίκα.

Το θέμα θα ζητήσουμε να συζητηθεί, λόγω της εξαιρετικής σπουδαιότητας του, στο επερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο (2 Αυγούστου)

 

Για τον Συνδυασμό «ΕΛΠΙΔΑ»

 

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος Επικεφαλής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας