Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

ΔΣ ΕΠΟΠΚΑ: Οφειλόμενη Απάντηση στον Δήμαρχο Βελβεντού

Οι «ανώνυμοι» συκοφάντες και ο «ευρηματικός» Δήμαρχος (θα μπορούσε να είναι και τίτλος ταινίας)

Οφειλόμενη απάντηση και η αλήθεια για τα παρελκόμενα μηχανήματα των ΕΠΟΠΚΑ για τις ανάγκες του Καταφυγίου Πιερίων. Όσο είναι απαράδεκτο θεσμικά όργανα να απαντούν σε ανώνυμα δημοσιεύματα,άλλο τόσο ύποπτη είναι μιά τέτοια πράξη για τους σκοπούς που εξυπηρετεί. Εφόσον ο κ. Δήμαρχος Βελβεντού αποφάσισε να «επικοινωνήσει» μαζί μας μέσω δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο, δημοσίως, δεν έχουμε άλλη εναλλακτική από το ν α ακολουθήσουμε την επιλογή του αυτή.

Η «απάντηση» του Δημάρχου Βελβενδού σε ανώνυμο , παραπλανητικό και ύποπτο δημοσίευμα βρίθει ψευδών και αντιφάσεων,δεν έχει κίνητρο την ενημέρωση των πολιτών/ψηφοφόρων του για τα πραγματικά δεδομένα και το καλό του τόπου αλλά , τελικά, την διαστρέβλωση της αλήθειας και συκ οφάντηση του συλλόγου μας «Εθελοντές ΠΟλιτικής Προστασίας ΚΑταφυγίου». Και εξηγούμεθα :

1. Το έγγραφο που επικαλείται (ΑΔΑ : 609Ψ7ΛΨ-ΜΧΒ) αφορά την προμήθεια (αγορά) μιας αλατιέρας και ενός ζεύγους αλυσίδων «για τις ΑΝΑΓΚΕΣ της ΤΚ Κατ αφυγίου» από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Δεν είναι το έγγραφο παραχώρησης του εξοπλισμού αυτού στον Σύλλογό μας. Η αλατιέρα(όπως και κάθε άλλο παρελκόμενο) παραχωρήθηκε με χωριστό έγγραφο στους ΕΠΟΠΚΑ «για τις ανάγκες του Καταφυγίου», και όχι στην Τ.Κ. Καταφυγίου. Ο τότε Πρόεδρος της Τ.Κ. δεν υπέγραψε την πράξη παραχώρησης με αυτή του την ιδιότητα αλλά ως «Πρόεδρος ΕΠΟΠΚΑ» που ήταν τότε. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Καρυπίδης μετά την υπογραφή της πράξης παραχώρησης στις 26.10.2018 δήλωσε : «..παραχωρήσαμε μια φρέζα και αυτοί οι άνθρωποι με το μεράκι και τον ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ, με τις δικές τους δυνάμεις και προσπάθειες θα κρατούν το ορεινό αυτό δίκτυο ανοικτό για όλους μας. Και πρέπει εμείς να τους ευχαριστήσουμε γιαυτό». Τα παρελκόμενα δηλαδή μηχανήματα που διεκδικεί ο κ. Δήμαρχος παραχωρήθηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Καταφυγίου με την ΕΥΘΥΝΗ να τα χρησιμοποιούν σωστά και να τα συντηρούν παράλληλα με δικά τους έξοδα «για τις ανάγκες της Τ.Κ. Καταφυγίου». Ο Σύλλογός μας είναι ΥΠΟΛΟΓΟΣ για τον εξοπλισμό αυτό απέναντι στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ και όχι στο Δήμο Βελβεντού. Τι δεν καταλαβαίνει ο κ. Δήμαρχος και βάσει ποιών εγγράφων νομιμοποιείται να οικειοποιηθεί ξένη περιουσία ?

2. Με ποιό δικαίωμα και ποιά «κοινή λογική» ζητάει ο Δήμαρχος Βελβενδού να του «επιστραφεί» η περιουσία της Π.Ε. Δυτικής Μακεδονίας? Μήπως ο κ. Δήμαρχος διεκδικεί και τον ρόλο του Περιφερειάρχη ? Εδώ να σημειωθεί ότι ουδέποτε η Π.Ε. Δυτικής Μακεδονίας ζήτησε να της επιστραφούν τα παρελ κόμενα μηχανήματα. Συνεπώς, πώς ήταν δυ νατόν να «παραδοθούν»μηχανήματα της Π.Ε. Δυτικής Μακεδονίας από τον απελθόντα Πρόεδρο της Τ.Κ. Καταφυγίου στον νυν Πρόεδρο κατά την παράδοση-παραλαβή, την στιγμή που δεν ήταν περιουσία της Τ.Κ. Καταφυγίου αλλά του Συλλόγου μας? Με την εσκεμμένη αυτή σύγχιση αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων στην «απάντησή» του είναι προφανές ότι ο κ. Δήμαρχος προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των δημοτών, να μεταθέσει τις δικές του ευθύνεςσε μια ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ομάδα και να δικαιολογηθεί για την κατάντια του

οδικού δικτύου προς το Καταφύγι αλλά και εντός του οικισμού. (επικίνδυνες λακούβες-παγίδες, βαρέλια στους δρόμους, καταρρεύσεις, βράχοι κλπ.)

3. Γνωρίζει καλά ο κ. Δήμαρχος, όπως όλοι μας, ότι στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο Καταφυγίου – Βελβενδού είναι ζήτημα χρόνου και τύχης να θρηνήσουμε θύματα από την σχεδόν ολική κατάρρευση. Γιαυτό και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με το έγγραφό της Α.Π.889 στις 5.2.2021 ΠΑΡΕΤΕΙΝΕ την ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ στην κοινότητα Καταφυγίου μέχρι τις 8.8.2021 (έγγραφο το οποίο γνωρίζει ο κ. Δήμαρχος). Αλήθεια, ποιό όχημα βαρέως τύπου φέρον την αλατιέρα θα έπαιρνε την ευθύνη να στείλει ο κ. Δήμαρχος κατά την διάρκεια του χειμώνα σε αυτό το δρόμο για αποχιονισμό? Ή μήπως θα έκανε το ίδιο στο δρόμο προς Ελατοχώρι και Αγία Κυριακή που είναι επικίνδυνος ακόμη και το καλοκαίρι? Τι είδους «κοινή λογική» είναι αυτή και σε ποιούς απευθύνεται? Φτάνει στο σημείο μάλιστα στην «απάντησή» του να αναφέρει ότι: «τις δύο χειμερινές περιόδους που μεσολάβησαν ως τώρα δεν αξιοποιήθηκαν ούτε η φρέζα ούτε η αλατιέρα από την πλευρά του Σωματείου ΕΠΟΠΚΑ για τον αποχιονισμό του δρόμου Βελβεντού –Καταφυγίου» (sic). Επιτρέψτε μας, κε Δήμαρχε, να σας θυμίσουμε εδώ ότι ο Σύλλογός μας είναι μια ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ομάδα η οποία δρα συμπληρωματικά, έχει χάσει φίλους και συνεργάτες από την πανδημία και περιορίζεται στις δράσεις και κινήσεις (όπως όλοι) από τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν, ενώ εσείς είστε εκλεγμένη Αρχή με την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ παροχής έργου για το οποίο και αμοίβεστε.

4. Και συνεχίζει στην «απάντηση» : «Εκ μέρους του Δήμου από τις 1.9.2019 αναζητήθηκε με κάθε τρόπο (! ?) ο παραπάνω εξοπλισμός στον οικισμό Καταφυγίου, ώστε να είναι διεθέσιμος για τον αποχιονισμό του δρόμου, αλλά δεν βρέθηκε (!). Μετά από μήνες έρευνας (!) εντοπίστηκαν τα δύο εξαρτήματα σε ιδιωτική μάντρα οικοδομικών υλικών...». Μπορείτε μήπως να ενημερώσετε κ. Δήμαρχε τους Δημότες σας που σας εξέλεξαν αν ο Δήμος Βελβεντού πλήρωσε και ιδιωτικούς πράκτορες για την αναζήτηση ή η εργασία αυτή ήταν δωρεάν χορηγία ? Τί είδους πρακτικές είναι αυτές? Εφόσον, όπως αναφέρετε, επικοινωνήσατε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο των ΕΠΟΠΚΑ και στείλατε το έγγραφο υπ’αρ. 1388/1.06.2020 ζητώντας τον εξοπλισμό γιατί τον ψάχνατε στις μάντρες? Αντιφάσκετε εδώ ή ψεύδεστε? Ο σύλλογός μας, τιμώντας την ιδιότητα σας ως Δημάρχου, σας απάντησε γραπτώς στις 24.06.2020, επιστολή στην οποία ουδέποτε λάβαμε απάντηση ούτε γραπτώς αλλά ούτε και εμπράκτως (και την οποία εσκεμμένα αποσιωπείτε). Κι ενώ τηλεφωνικά είχε συμφωνηθεί μια δια ζώσης συνάντηση με το ΔΣ του Συλλόγου μας όταν τα περιοριστικά μέτρα, λόγω της πανδημίας, θα το επέτρεπαν, για αναζήτηση τρόπων συνεργασίας, προχωρήσατε σε αυτή την πλήρη ψευδών και αντιφάσεων δημοσίευσή σας. Ήρθε η ώρα να δημοσιεύσουμε με την σειρά μας την επιστολή μας αυτή από 24.06.2020, την οποία παραθέτουμε παρακάτω για να ενημερωθούν και οι δημότες σας.

Από τα παραπάνω εκτεθέντα ο κάθε ένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Το ανώνυμο δημοσίευμα είχε στόχο, μεταξύ άλλων, και την υπονόμευση της συνεργασίας του Συλλόγου μας με τον Δήμο Βελβεντού.Η καταφυγή όμως σε «παιχνιδάκια» και πρακτικές εκβιασμού και κατασυκοφάντησης, μέσω παραπλανητικών δημοσιευμάτων και «απαντήσεων» δεν είναι δηλωτικές μόνο της επαρχιώτικης αντίληψης περίτρόπων διεκδίκησης αλλά και της ανεπάρκειας της νέας Δημοτικής Αρχής Βελβεντού να δώσει λύσεις, να εξασφαλίσει δικά της μηχανήματα και να παράξει αποτελέσματα σε πνεύμα συνεργασίας. Ο κ. Δήμαρχος, λοιπόν, μπροστά στα αδιέξοδά του, με ευφάνταστο και ευρηματικό ελιγμό «πέταξε την μπάλα στην εξέδρα». Φταίνε οι Εθελοντές!!

Δυστυχώς, το Καταφύγι μας βιώνει ξανά μια περίοδο εγκατάλειψης από την αρμόδια αυτοδιοικητική Αρχή. Η μη εφαρμογή των ομόφωνων αποφάσεων του ίδιου του Δημοτικού της Συμβουλίου (βλ. αρ.απόφασης 64/2020 από 10.06.2020) δεν δηλώνει μόνο ανικανότητα αλλά και δόλο. Με την αδράνειά του ο Δήμος Βενλβενδού και με πρωτεργάτη τον Πρόεδρο της Τ.Κ. κάν ει πλάτη σε επίδοξους καταπατητές δημόσιας γης της Κοιν ότητάς μας (η οποία βαφτίζεται «ανάπτυξη»!), ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, ντροπιάζοντας τα ιερά και τα όσια της τοπικής κοινωνίας. Επειδή αυτά δεν θα γίνουν ποτέ δεκτά, καλούμε τον κ. Δήμαρχο, άλλη μια φορά, να «ανακρούσει πρύμνα» και τείνουμε χέρι φιλίας και συνεργασίας σε κάθε συμ πολίτη/πατριώτη, χωρίς συμφεροντολογικές παρωπίδες και κομματικές αγκυλώσεις, για την υπεράσπιση και προστασία των δικαίων του τόπου μας.

Κατερίνη, 24.03.2021

ΔΣ ΕΠΟΠΚΑ

 

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, 

σε συνέχεια του εγγράφου σας με Α.Π.1388 από 1.6.2020 με θέμα την "Συνεργασία για την πολιτική προστασία στον Οικισμό Καταφυγίου" καθώς και των προφορικά διαμειφθέντων μαζί σας κατά την συνάντηση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου τουΔήμου Βελβενδού, στις 29.05.2020, με θέμα τις δασικές πυρκαγιές, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Συλλόγου μας, συνεδρίασε το Δ.Σ. ΕΠΟΠΚΑ στις 1.6.2020 και στις 17.6.2020 στα γραφεία του,συζήτησε διεξοδικά τις προτάσεις σαςκαι κατέληξε στα εξής :  

1. Ο φορέας μας, ως εκ του καταστατικού του, ενδιαφέρεται και εργάζεται διαρκώς για την προστασία και ανάδειξη του χωριού μας όλες τις εποχές και δη τους θερινούς μήνες όπου ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι μεγαλύτερος. Για το λόγο αυτό πάντα διέθετε και θασυνεχίσει να συμβάλει με κάθε μέσο υλικό ήέμψυχο που διαθέτει "συμβάλλοντας στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, την ασφάλεια του οικισμού και την προφύλαξη του δάσους του Καταφυγίου" όπως επισημαίνετε στις καταληκτικές παραγράφους του εγγράφου σας. 

2. Η συ νεργασία μας αυτή θα αποτυπωθεί αναλυτικά σε σχετικό μνημόνιο συνεργασίας όπως προτείνετε, σχέδιο το οποίοήδη καταρτίζεται και θα σας διαβιβασθεί προς επεξεργασία. Σας γνωρίζουμε, επίσης, ότι το μηχάνημα έργου (JCB) ιδιοκτησίας του φορέα μαςβρίσκεται σε κατάσταση τόσο επισκευής όσο και συντήρησης ώστε να είναι έτοιμο για ανάληψη δράσης, διότι οι χρηματικοί πόροι μας είναι περιορισμένοι. 

3. Θεωρούμε ότι η συνηγορία του νέου Προέδρου Τ.Κ. στην καταπάτηση από ιδιώτη του ιερού χώρου του Μνημείου Ολοκαυτώματος του μαρτυρικού χωριού μας και η εισήγησή του για την «μεταφορά» του, είναι προδοτική, ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Στο ευαίσθητο αυτό θέμα ηθικής και νομικής τάξης, αναμένουμε την άμεση δράση των υπηρεσιών σας για την αντιστήριξη και κατοχύρωση του, όπως προφορικά υποσχεθήκατε. 

4. Συμφωνούμε απολύτως ότι με "κοινές προσπάθειες όλων μας θα πάμε τον τόπο πιο μπροστά", όπως χαρακτηριστικά επισημαίνετε στην καταληκτική παράγραφο του εγγράφου σας.Από τις προσπάθειες αυτές, ασφαλώς,δεν μπορεί να λείπει ο νέος εκλεγμένος με τον συνδυασμό σας Πρόεδρος της Τ.Κ., ο οποίος, όπως γνωρίζετε,διασύρει δημοσίως το έργο και τις προσπάθειεςτου φορέα μας με προσβλητικές, διχαστικέςκαι αναπόδεικτες συκοφαντίες (τις οποίες γνωρίζετε και δεν είναι του παρόντος να αναφερθούν). Οι οικονομικές προσφορές πολλών συμπατριωτών μας οποίες εγγράφονται στο ταμείο του φορέα μας είναι ιερές, δεν μπορεί να διαβάλλονταιαπό κανένα και πολύ περισσότερο να χαρακτηρίζονται ως «εργολαβία»!. 

Εσείς, ως προϊσταμένη Αρχή της Τ.Κ., πιστεύουμε ότι μπορείτε, με κατάλληλες ενέργειές σας να συμβάλλετε στην ομαλοποίηση του κλίματος, την ανάκλησητων συκοφαντιών αυτών και την δημόσιααποκατάσταση του φορέα μας. Οι ενέργειες αυτέ ς θεωρούνται από το Δ.Σ. και τα μέλη του Συλλόγου μας ως αναγκαία λογική προϋπόθεσηπριν απόκάθε συνεργασία.Με εκτίμηση, 

Κατερίνη, 17.06.2020

 Δ.Σ. ΕΠΟΠΚΑ

 


 

http://ai-vres.blogspot.com/2021/03/blog-post_357.html (Ανοιχτή επιστολή προς το Δήμο Βελβεντού)

http://ai-vres.blogspot.com/2021/03/blog-post_427.html (Απάντηση του Δήμου Βελβεντού)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας