Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Απάντηση του Δήμου Βελβεντού σε δημοσίευμα σχετικά με τη φρέζα του Καταφυγίου


Δήμος Βελβεντού 

 Βελβεντό 18/3/2021

 Φίλοι αναγνώστες,

Σχετικά με το θέμα της Φρέζας του Καταφυγίου που αναφέρεται στην αναφορα - καταγγελία αναγνώστη σας (δείτε εδώ) στις 17/3/2021, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1.- Το έτος 2018 με απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έγινε παραχώρηση μιας παροπλισμένης φρέζας χιονιού από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Κοζάνης απευθείας στο Σωματείο Ε.ΠΟ.Π.ΚΑ. (Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Καταφυγίου) και την οποία παρέλαβε

ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καταφυγίου κ. Τζέλας με την ιδιότητα και του Προέδρου (τότε) του Σωματείου.  

2.- Επίσης λίγο παλιότερα και συγκεκριμένα το έτος 2015 με απόφαση και χρηματοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έγινε προμήθεια α) μιας αλατιέρας και ενός ζεύγους αλυσίδων τα οποία και παραδόθηκαν στην Τ.Κ. Καταφυγίου του πρώην Δήμου Σερβίων-Βελβεντού «για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών της Τ.Κ. Καταφυγίου» όπως αναφέρεται στη απόφαση προμήθειας (ΑΔΑ: 609Ψ7ΛΨ-ΜΧΒ). Ο εξοπλισμός, τον οποίο παρέλαβε το 2015 ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καταφυγίου κ. Τζέλας, ανήκει στη δικαιοδοσία της Κοινότητας.  

3.-Αυτόν τον εξοπλισμό τόσο το 2015 όσο και το 2018 τον διέθεσε η Περιφέρεια με απώτερο σκοπό να τον χρησιμοποιούν η Κοινότητα Καταφυγίου και το Σωματείο Ε.ΠΟ.Π.ΚΑ. για τον αποχιονισμό του δρόμου Βελβεντού-Καταφυγίου σε συνεργασία με το Τμήμα Συγκοινωνιακών Έργων της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε Κοζάνης.

4.- Στη σύμβαση παραχώρησης της φρέζας αναφέρεται επίσης ότι το Σωματείο Ε.ΠΟ.Π.ΚΑ. όφειλε να παραδώσει στην υπηρεσία (στην Περιφέρεια) τον ανωτέρω εξοπλισμό οποτεδήποτε η υπηρεσία τον χρειαστεί. Εξυπακούεται-κατά την κοινή λογική- ότι η φρέζα όφειλε επίσης να επιστραφεί στην Π.Ε. Κοζάνης αφού δεν αξιοποιείται για το σκοπό για τον οποίο διατέθηκε.

5.- Μετά την επανασύσταση του Δήμου Βελβεντού και την επαναλειτουργία του από 1/9/2019 η Τ.Κ. Καταφυγίου περιήλθε στον Δήμο Βελβεντού. Κατά την παράδοση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της Κοινότητας Καταφυγίου από τον απελθόντα Πρόεδρο της Κοινότητας Καταφυγίου κ. Τζέλα στον νυν Πρόεδρο κ. Πούλιο δεν παραδόθηκε η αλατιέρα με τα παρελκόμενά της. Αλλά και τις δυο χειμερινές περιόδους που μεσολάβησαν ως τώρα δεν αξιοποιήθηκαν ούτε η φρέζα ούτε η αλατιέρα από την πλευρά του Σωματείου Ε.ΠΟ.Π.ΚΑ. για τον αποχιονισμό του δρόμου Βελβεντού-Καταφυγίου Αυτό είχε ως συνέπειες η μεν ΠΕ Κοζάνης να αναλάβει με δικά της έξοδα τον τακτικό αποχιονισμό του δρόμου ο δε Δήμος Βελβεντού να κάνει σύμβαση με ιδιώτη για τον αποχιονισμό του δρόμου Καταφυγίου-Ελατοχωρίου.

6.- Εκ μέρους του Δήμου από τις 1/9/2019 αναζητήθηκε με κάθε τρόπο ο παραπάνω εξοπλισμός στον οικισμό Καταφυγίου, ώστε να είναι διαθέσιμος για τον αποχιονισμό του δρόμου, αλλά δεν βρέθηκε. Μετά από μήνες έρευνας εντοπίστηκαν τα δυο εξαρτήματα σε ιδιωτική μάντρα οικοδομικών υλικών στην πόλη της Κατερίνης, όπως αναφέρει και ο αρθρογράφος. Το ότι παραμένει εκεί η εν λόγω φρέζα είναι αποκλειστική ευθύνη του Σωματείου Ε.ΠΟ.Π.ΚΑ.  

7.- Έγινε πολλές φορές επικοινωνία και τηλεφωνική και γραπτή με τον Πρόεδρο του Σωματείου Ε.ΠΟ.Π.ΚΑ. κ. Αλέξιο Τσικόπουλο (στην Κατερίνη) για την διάθεση του εξοπλισμού στον οικισμό Καταφυγίου. Συγκεκριμένα με το έγγραφο 1388/1-6-2020 ο Δήμος Βελβεντού ζήτησε από το Σωματείο Ε.ΠΟ.Π.ΚΑ. την διάθεση αυτού του εξοπλισμού στην Κοινότητα Καταφυγίου για να αξιοποιηθεί για τον αποχιονισμό, επειδή το συγκεκριμένο Σωματείο δεν ασχολούνταν ( από 1/9/2019 ως σήμερα τουλάχιστον) με την πολιτική προστασία του οικισμού, ούτε επιδίωξε κάποια συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Κοζάνης για τον αποχιονισμό ως όφειλε από τους όρους της σύμβασης.

8.- Αναζητώντας λύση από την πλευρά του Δήμου για την επιστροφή της αλατιέρας που δεν μας παραδόθηκε από τον πρώην Πρόεδρο, στείλαμε το 464/27-2-2020 έγγραφο στην Π.Ε. Κοζάνης για να την ενημερώσουμε για την όλη κατάσταση και ζητήσαμε τη συνδρομή της για την ανάκτηση της αλατιέρας.

Συμπερασματικά σας γνωρίζουμε ότι:

 α) για το θέμα της Φρέζας και τον παροπλισμό του σε ιδιωτική μάντρα έχει την ευθύνη αποκλειστικά το Σωματείο Ε.ΠΟ.Π.ΚΑ.

β)  για το θέμα της Αλατιέρας η προηγούμενη δημοτική αρχή του Καλλικρατικού Δήμου Σερβίων-Βελβεντού, υπό την δικαιοδοσία της οποίας είχε τεθεί ο εν λόγω εξοπλισμός όφειλε να την παραδώσει στο νέο Πρόεδρο της Κοινότητας Καταφυγίου, πράγμα που δεν έγινε ως σήμερα και ελπίζουμε να γίνει άμεσα.

Η ουσία του θέματος σήμερα είναι να τεθεί όλος ο εξοπλισμός στη διάθεση της Κοινότητας Καταφυγίου για να χρησιμοποιείται για τον αποχιονισμό κι αυτό οφείλει να γίνει σεβαστό-κατά την άποψή μας- και από το Σωματείο Ε.ΠΟ.Π.ΚΑ.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι εκ μέρους του επανασυσταθέντος δήμου κάναμε ότι ήταν δυνατόν για την επιστροφή του εξοπλισμού και δεν χαρίσαμε σε κανέναν τον εξοπλισμό αλλά και δεν μας βαρύνει καμία αμέλεια ή παράλειψη όπως διαφαίνεται από τα γραφόμενα του αρθρογράφου, ο οποίος θα μπορούσε να ζητήσει πληροφορίες απευθείας από το Δήμο αντί να δημοσιοποιεί ανακρίβειες με συκοφαντικό τρόπο.

Επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα του Δήμου κατά παντός υπευθύνου για το περιεχόμενο της επιστολής.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Μανώλης Στεργίου

Δήμαρχος Βελβεντού

 

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εμείς γνωρίζαμε την επικρατούσα θέση των εθελοντών "τα εν λόγω μηχανήματα μας παραχωρήθηκαν, είναι ιδιοκτησία και περιουσία μας", άρα η δημοσίευση έφερε αποτέλεσμα. Οφείλατε μία απάντηση τη δώσατε και μάθαμε, τώρα οφείλουν όλοι απλά να συμμορφωθούν με τη νομιμότητα!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Εθελοντές που βάζουν τις προσωπικές τους διαφορές μπροστά απο΄το καλό του χωριού δεν υπηρετούν τον εθελοντισμό αλλά τον εγωισμό τους.
Μαρία Σ.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο δημαρχε για την απαντηση!Εδωσες αποδείξεις και με το παραπανω! Τελικά το προβλημα με τα στοιχεια που εδωσες μηπως ειναι οι εθελοντες που βαζουν μπροστά τον εθελοντισμό αναλογα με τα συμφεροντα τους; Γιατι οπως μας δειχνης απο τοτε που το Βελβεντο μας ξαναεγινε δημος και ανελαβες, αυτοι ειναι αφαντοι. Αναγνωστη πηρες την απαντηση σου. βρες αλλού αυτους που κανουν ζημια στο χωριο σας. ο δημος οπως βλεπεις μονο το καλο σας θέλει!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Δήμαρχε απολογείσαι σε ένα ανώνυμο κακοπροαίρετο που έχει άλλους σκοπούς και κίνητρα;

Ανώνυμος είπε...

Καλά κάνουν εσένα να μη σε νοιάζει χαχαχαχα

Το Προφίλ μας