Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Από ποιες επιφάνειες μπορεί να μεταδοθεί -Τι ισχύει για πόμολα και υφάσματα

Η προσοχή στους καθημερινούς κανόνες υγιεινής μπορεί να προφυλάξει από τη μετάδοση του κορωνοϊού. Πολύ σημαντικό είναι η επιμελής προσωπική υγιεινή και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.
Σχετικά με το νέο κορωνοϊό έχουν ήδη δημοσιευθεί εκατοντάδες άρθρα σε επιστημονικά ιατρικά περιοδικά και σε ιστοσελίδες έγκυρων Οργανισμών (πχ. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Ινστιτούτων. Με βάση αυτές τις πηγές, παρατίθενται απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις, όπως με ποιους τρόπους μπορεί να μεταδoθεί.
powered by Rubicon Project

Από την πλευρά του πάντως το υπουργείο Υγείας ενημερώνει μέσω Taxis τους Ελληνες πολίτες με ερωτήσεις και απαντήσεις για τον κορωνοϊό.
Επιβιώνει ο κορωνοϊός σε επιφάνειες;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από μαλακές επιφάνειες όπως υφάσματα και χαλιά. Είναι πιθανό ο ιός να μεταδίδεται μέσω σκληρών επιφανειών που τις ακουμπάμε συχνά όπως πόμολα πόρτας, κουμπιά ανελκυστήρα.
Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει κάποιος ασθενής ή φορέας του ιού να τις έχει ακουμπήσει αφού έχει φταρνιστεί ή βήξει στο χέρι του ή έχει τρίψει τα μάτια του.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η επιβίωση των ιϊκών σωματιδίων στις σκληρές επιφάνειες δεν ξεπερνά τις μερικές ώρες.
Μεταδίδεται ο κορωνοϊός από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Ναι, ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο πιθανότατα με τα σταγονίδια σιέλου και βλέννης κατά το βήχα, το φτάρνισμα, τη χειραψία και την από κοινού κατανάλωση φαγητού ή ποτού. Πρόσφατα δεδομένα αναφέρουν ότι ο ιός μεταδίδεται με μεγάλα σταγονίδια τα οποία «ταξιδεύουν» λιγότερο από δύο μέτρα.
Μπορεί να κολλήσω τον ιό με τη βρώση τροφής;

Δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα σχετικά με τη μετάδοση του ιού μέσω της τροφής. Ο Covid-19 όπως και άλλοι κορωνοϊοί έχουν ανιχνευτεί στα κόπρανα ασθενών. Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι αυτός ο τρόπος μετάδοσης, εάν επαληθευτεί, μάλλον θα αποτελεί εξαίρεση. Το καλό μαγείρεμα μειώνει σαφέστατα τις πιθανότητες.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας