Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης: στηριχτούν οι ερξαζόμενοι στον ΑΗΣ V

Να στηριχτούν με άμεσα μέτρα οι εργαζόμενοι στην υπό αναστολή κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V


Η επιβεβλημένη αναστολή εργασιών στο εργοτάξιο κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού πρέπει να συνοδευτεί με μέτρα που να διασφαλίζουν την επιβίωση των εργαζομένων και μικρών επαγγελματιών, των οικογενειών τους σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Ημέρες τώρα, και πριν πάρει την απόφαση η κυβέρνηση για αναστολή 30 ημερών των εργασιών στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V, κάτω από την πίεση των εργαζομένων και των σωματείων τους είχαν παρθεί κάποια ελάχιστα μέτρα προστασίας. Παρόλα αυτά το εργοτάξιο με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών θα μπορούσε να γίνει σημείο διασποράς του ιού με την παντελή έλλειψη μέτρων προφύλαξης εν μέσω πανδημίας, με τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, την χρόνια και βεβαρημένη κατάσταση του αναπνευστικού των εργαζομένων στην περιοχή μας κοκ.

Άμεσα  η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει:
1.       Να δοθεί το επίδομα στους εργαζόμενους που εργάζονται στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V για όσο διάστημα απαιτείται το εργοτάξιο να είναι κλειστό.
2.       Να δοθεί το επίδομα στους αυτοαπασχολούμενους, τους εργαζόμενους με μπλοκάκι και τους μικρούς επαγγελματίες που απασχολούνται στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V για όσο διάστημα απαιτείται το εργοτάξιο να είναι κλειστό.
3.       Καμία απόλυση εργαζομένων, όχι στους εκβιασμούς και τις απειλές. Να κηρυχτούν παράνομες όσες απολύσεις, αν και εφόσον έγιναν, από 1/3/2020 και μετά.
4.       Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους στο εργοτάξιο της κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V έως και 30/3/2020 όπως επίσης και στους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είχαν «απομακρυνθεί» από το εργοτάξιο για προληπτικούς λόγους τις τελευταίες 15 ημέρες.
5.       Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις αντεργατικές διατάξεις που επέβαλλε με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
6.       Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό. Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες.
7.       Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού. Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του
Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης

Ο Πρόεδρος                                                                                                               Ο Γραμματέας
           Χατζηδαμιανός Κώστας                                                                                              Γκαντέρης Χρήστος     
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του
Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια

Ο Πρόεδρος                                                                                                             Ο Γραμματέας
Μωυσιάδης Στάυρος                                                                                        Γεωργακόπουλος Νίκος

Κοζάνη 31.3.2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας