Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Γιάννης Μητλιάγκας: Των φρονίμων τα παιδιά...

Όλοι μας παρακολουθούμε και βιώνουμε ταυτόχρονα τις πρωτοφανείς επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού ,σε όλη την υφήλιο με πολύ μεγάλο κόστος στην υγεία των πολιτών ( σωματική και ψυχική ) ,αλλά και στην καθημερινή οικονομική δραστηριότητα. Δε θα αναφερθώ σε θέματα που καθημερινά διαβάζουμε, ανά τον κόσμο και σχετίζονται με τις συνέπειες αλλά και την καταπολέμηση του θανατηφόρου ιού, θα αναφερθώ όμως σε μια τοπική πρωτοβουλία της προηγούμενης διοίκησης του Επιμελητηρίου της Κοζάνης με
πρόεδρο τον Κώστα Κυριακίδη, που ξαναέρχεται στο προσκήνιο.
Δεν είναι άλλη από τον τοπικό μηχανισμό εγγυοδοσίας το επονομαζόμενο ΤΑΔΥΜ , που συστάθηκε την προηγούμενη περίοδο με συμμετοχή της περιφερειακής αρχής, της κεντρικής κυβέρνησης και των επιμελητηρίων της περιοχής. Το ταμείο συστάθηκε αλλά δεν λειτούργησε για λόγους που δεν είναι της παρούσης και σχετίζονται  με φοβικότητα, τακτικισμούς  και άλλες παθογένειες που σχετίζονται και με την εχθρική αντίληψη της κεντρικής διοίκησης σε μια περιφερειακή πρωτοβουλία.
Η ουσία όμως και η αλήθεια είναι μία και αδιαμφισβήτητη. Το σύνολο των παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών, όλων των χωρών προηγμένων και μη βασίζεται σε μία παράμετρο. Την ενίσχυση της οικονομίας, μέσω της πρόσβασης σε δανεισμό των επιχειρήσεων με μυθικά ποσά τα οποία έχουν μια κοινή παράμετρο. Την έννοια της εγγυοδοσίας, τη βάση δηλαδή στην οποία στηρίχθηκε και η προσπάθεια του ΤΑΔΥΜ.
Στο χέρι μας είναι λοιπόν να ενεργοποιήσουμε τον τοπικό αυτό μηχανισμό, προικίζοντας τον με επιπλέον πόρους , με στόχο να δοθεί επιπλέον ανάσα την κρίσιμη αυτή στιγμή στο σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής που αριθμούν πλήθος εργαζομένων και οικογενειών οι οποίες  πλήττονται  σήμερα ανεπανόρθωτα λόγω του σχεδόν καθολικού lock down της οικονομίας.
Η πρόταση και η έκκληση ταυτόχρονα αφορά στην άμεση λειτουργία του ΤΑΔΥΜ για την ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της  περιοχής και έχει άμεσους αποδέκτες τον Περιφερειάρχη μας, το σύνολο των Δημάρχων μας, τους Βουλευτές μας και το σύνολο των επιμελητηρίων  μας σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας.
Κλείνοντας να θυμίσω πως το ταμείο είναι μια τοπική πρωτοβουλία χωρίς ιδιοκτήτες. Δεν είναι δηλαδή του Κυριακίδη, του Καρυπίδη ή του Κασαπίδη. Είναι μια προσπάθεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής. Πληττόμαστε παγκόσμια, δρούμε και αντιδρούμε τοπικά.
Αν όχι τώρα, πότε; Ίσως ποτέ…
Υ.Γ. 1. Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται αναμόρφωση του ΕΑΠ ( Τοπικού Πόρου ) τόσο του υφιστάμενου όσο και του σχεδιαζόμενου με έμφαση σε δύο κυρίαρχους άξονες. Την υγεία και την Οικονομία.
Υ.Γ 2. Voucher σήμερα, δεν μπορεί να είναι μόνο της καινοτομίας και των νεοφυών αλλά οφείλουμε να δημιουργήσουμε και να χρηματοδοτήσουμε νέα βάση των τρεχουσών αναγκών ( ενδεικτικά αναφέρω voucher  υγιεινής και ασφάλειας για επαγγελματικούς  χώρους, voucher προσαρμογής για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται, voucher επανεκκίνησης για όσους ανεστάλη η λειτουργία τους με ΠΝΠ, καθώς και άλλες έξυπνες και γρήγορες δράσεις για την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας με χρηματοδότηση από τον Τοπικό Πόρο – Τι περιμένουμε λοιπόν; )
Με εκτίμηση
Μητλιάγκας Γιάννης
Μέλος Δ.Σ. ΕΒΕ Κοζάνης και πρώην μέλος της επιτροπής παρακολούθησης του ΕΑΠ ( Τοπικού Πόρου )


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας