Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε χθες το βράδυ στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας ανέφερε, εκτός των άλλων, τα εξής:

«Οι διατάξεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ενδεικτικές για τη σκληρή νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση στο σύνολό της.
Παραχωρήσεις, ιδιωτικοποιήσεις, σκανδαλώδη δικαιώματα σε ημέτερους και golden boys από τη μια μεριά, αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, περικοπές και περιστολή δικαιωμάτων σε χιλιάδες εργαζόμενους από την άλλη.
Η νεοφιλελεύθερη λογική που έχει δοκιμαστεί και αποτύχει παντού, στο απόγειό της...»

«Θα ήθελα να κάνω μια γενική παρατήρηση η οποία αφορμάται από μια συζήτηση, προφανώς υποκινούμενη από συγκεκριμένα πολιτικά κέντρα. Η παρατήρηση μου αφορά την εσκεμμένη απαξίωση και υποτίμηση του ρόλου της ΔΕΗ και των εργαζομένων της.
Καλώ όλους τους διαπρύσιους κατήγορους να είναι πιο εγκρατείς και πιο διαβασμένοι για την ιστορικής σημασίας συνεισφορά της ΔΕΗ στην ελληνική κοινωνία και την οικονομία.Οφείλουν να γνωρίζουν για τους εργαζόμενους οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία στήριξαν το έργο της αναμόρφωσης της επιχείρησης και της Ελλάδας, ακόμα και με τίμημα την ίδια τους τη ζωή μερικές φορές....»
«Μόλις προχθές, στην συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, χάσαμε την ευκαιρία να ενσωματώσουμε μια σειρά από άρθρα που θα εγγυούνταν, με την ύψιστη εγκυρότητα και αξία που δίνει το κορυφαίο καταστατικό κείμενο, μια σειρά από κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα.
Ένα από τα άρθρα, αφορούσε την τροποποίηση του άρθρου 21, το οποίο σύμφωνα με την δική μας πρόταση θα περιελάμβανε τη πρόνοια ότι αγαθά όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και τα δίκτυα διανομής τους θα υπόκεινται σε καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας και θα τελούσαν υπό δημόσιο έλεγχο.
Σήμερα, δύο μέρες μετά μάθαμε τον λόγο της άρνησης της ΝΔ να στηρίξει αυτό το άρθρο που θα άλλαζε όλη τη συζήτηση για την ενέργεια ως δημόσιο και προσβάσιμο αγαθό που πρεσβεύουμε εμείς, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που θεωρεί ότι είναι ανταλλάξιμο και περίκλειστο. Πρόκειται για τη γνωστή απέχθεια της νεοφιλελεύθερης σκέψης και πρακτικής απέναντι σε κάθε δημόσιο αγαθό…»
«Κλείνοντας, θέλω να αναφερθώ σε κάτι που αφορά την ιδιαίτερή μου πατρίδα, την Κοζάνη. Μόλις προχθές, έγινε στην Πτολεμαΐδα ένα μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στην απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας, ένα συλλαλητήριο που δεν έγινε αντιληπτό από κανένα από τα εθνικά ΜΜΕ…
Ποια ήταν τα κεντρικά ζητήματα που τέθηκαν από τους χιλιάδες διαδηλωτές;
Θα σταχυολογήσω μερικά: η σταδιακή και βιώσιμη μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, ο σεβασμός των εργασιακών κεκτημένων, η στήριξη της περιοχής, η πρόνοια για το περιβάλλον, τη γη, την αγροτική παραγωγή, τα έργα υποδομής.
Ωστόσο, εκτιμώ ότι το βασικότερο μήνυμα ήταν η απαίτηση για σεβασμό: μια κοινωνία και μια περιοχή που έχει στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια τη ΔΕΗ, μια κοινωνία που άμεσα ή έμμεσα, βασίζει το μισό της ΑΕΠ (45%) στις παραγωγικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη ΔΕΗ, αξιώνει τον σεβασμό από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο.
Αξιώνει να μην αιφνιδιάζεται από πρωθυπουργικές δηλώσεις, όταν προεκλογικά δεν υπήρχε καμία αναφορά για κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων
Αξιώνει σαφή και εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση για τη συγκεκριμένη απόφαση όταν, μάλιστα υπάρχει ισχυρός αντίλογος
Αξιώνει να υπάρχει ένα σαφές και συγκροτημένο πλάνο αξιοποίησης και ανάπτυξης της περιοχής
Αξιώνει μέριμνα και φροντίδα για τους κατοίκους της
Αξιώνει να μην αντιμετωπίζεται, εν ολίγοις, ως περιοχή δεύτερης σημασίας…»

Το link με την ομιλία:


Παράλληλα, η κ. Βέττα, παρευρέθηκε στην χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων της ΔΕΗ στο Σύνταγμα όπου και απεύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας την στήριξή της στον αγώνα τους ενάντια στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που ανοίγουν έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο για τα δικαιώματα συνολικά των εργαζομένων, τους οποίους κάλεσε να αντιταχθούν ενεργά στις επιδιώξεις της Νέας Δημοκρατίας.

Το link της παρέμβασης στην συγκέντρωση:

https://www.facebook.com/vettakalliopi2/videos/422061185363804/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας