Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

ΣΕΕΝ: Ανακοίνωση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην ΔΕΗ Α.Ε

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Το σωματείο του ΣΕΕΕΝ χαιρετίζει τους εργαζόμενους της ΔΕΗ Α.Ε όλων των εργασιακών σχέσεων που συμμετείχαν στην απεργία και έστειλαν μήνυμα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ, ενάντια στο κλείσιμο μονάδων και ορυχείων
– στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε- ενάντια στο νομοσχέδιο που τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων της ΔΕΗ Α.Ε, που μετατρέπει το ρεύμα σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα.

Η απεργιακή μάχη που δόθηκε πρέπει να είναι η αρχή νέων ακόμα πιο μαζικών αγώνων καθώς το μέλλον που ετοιμάζουν για τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής μας περιλαμβάνει χιλιάδες απολύσεις, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μειώσεις μισθών και κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταση της ενεργειακής φτώχειας για το λαό συνολικότερα κ.α

Για ακόμη μια φορά καταγγέλλουμε τις αστυνομικές δυνάμεις που κατόπιν εντολών παρακολουθούσαν και κατέγραφαν τις κινήσεις των εργαζομένων κατά την απεργιακή περιφρούρηση το βράδυ της Τρίτης 26/11. Με παρέμβαση και καταγγελία του σωματείου μας στην αρμόδια αστυνομική διεύθυνση και κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες μας αποχώρησαν, καθώς στην απεργία, στις πύλες των εργοστασίων και τον ορυχείων δεν έχουν καμία δουλειά να βρίσκονται οι δυνάμεις καταστολής.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική και τους σχεδιασμούς που υπάρχουν στην περιοχή για «μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή», η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ –ΔΕΗ δεν διαφωνεί ούτε αντιπαρατίθεται με τον στόχο της κυβέρνησης αλλά διαφωνεί στο πότε θα γίνει αυτό. Τα καλέσματα από την μεριά της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για μια «πιο ομαλή μετάβαση» δεν μπορούν να κρύψουν την αποδοχή τους για τους σχεδιασμούς που υπάρχουν σε βάρος του λαού της περιοχής μας.

Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ  για τους ακριβώς παραπάνω λόγους, δεν οργάνωσε και δεν σχεδίασε την απεργία, την υπονόμευσε καθώς δεν έγινε συζήτηση - συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, δεν έγινε συζήτηση για την οργάνωση της απεργίας, δηλαδή διαμόρφωση του πλαισίου και των αιτημάτων, οργάνωση απεργιακών φρουρών, καταμερισμός απεργιακών δυνάμεων, σχέδιο για συνέχιση του αγώνα μετά την απεργία, προσπάθεια ώστε να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι και όχι απλά να είναι θεατές των εξελίξεων και των απεργιών κλπ.

Στην κατεύθυνση της υπονόμευσης της απεργίας κινήθηκαν και τα εργατικά κέντρα της περιοχής (Κοζάνης,  Πτολεμαΐδας, Φλώρινας) καθώς  δεν πήραν απόφαση για απεργία καλλιεργώντας έτσι το διαίρει και βασίλευε ανάμεσα στους εργαζόμενους σε μια στιγμή που απαιτούνταν η κοινή συμπόρευση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς με το λαό της περιοχής.   

Για να έχει ουσιαστικότερα αποτελέσματα και μεγαλύτερη συμμετοχή η απεργία και οι απεργιακές περιφρουρήσεις οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται από τα κάτω, από τους εργαζόμενους μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και όχι μόνο από τα πάνω. Με αυτό τον τρόπο ο εργαζόμενος συμμετέχει στην απεργία και την κάνει δική του υπόθεση.

Καλούμε τους εργαζόμενους στην ΔΕΗ Α.Ε, τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην περιοχή σε αγωνιστική ετοιμότητα για να βάλουμε εμπόδια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι της περιοχής δεν πρόκειται να δουν «άσπρη μέρα» από το «ταμείο δίκαιης μετάβασης» με την «απολιγνιτοποίηση» της περιοχής αλλά θα βιώσουν την σκληρή πραγματικότητα των ειδικών οικονομικών ζωνών που προτείνουν και άνθρωποι της τοπικής διοίκησης μετατρέποντας την περιοχή σε γκέτο της φθηνής εργασίας όπου δεν θα ισχύει καμία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας