Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Άρωμα από αγιορείτικο απλό, άδολο και καθαρό βλέμμα η παρουσία του Γέροντα Ιγνατίου στο Βελβεντό Μακεδονίας, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Άρωμα από αγιορείτικο, απλό, άδολο και καθαρό βλέμμα έφερε ως δρόσος Αερμών  με την παρουσία του (18-7-2019) στο Βελβεντό Μακεδονίας, στο αρχονταρίκι του Ι. Ναού Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, ο Γέροντας Ιγνάτιος (82 ετών) από τη Νέα Σκήτη του Αγίου Όρους.


Ο Γέρων Ιγνάτιος ήρθε στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου συνοδευόμενος από τον Βασίλη Καρανώτα και τον υποδέχτηκε ο εφημέριος του Ναού π. Κωνσταντίνος Ι. Κ.

Ο Γέροντας κατάγεται από τη Νικήσιανη Καβάλας και μονάζει στη Νέα Σκήτη του Αγίου Όρους από το 1956. Είναι σήμερα 82 ετών. Υπήρξε υποτακτικός στο Γέροντα Μακάριο των Παπακυριλλαίων. Η Νέα Σκήτη έχει 30 Καλύβες και γύρω στους 50 Μοναχούς. Ο επικεφαλής της Σκήτης λέγεται Δικαίος, εκλέγεται από τους μοναχούς της Σκήτης με θητεία ένα χρόνο και διακονεί με υπευθυνότητα και αγάπη τη λειτουργικότητα της Σκήτης σε όλα. Στην υποδοχή και διαμονή προσκυνητών, στις ι. Ακολουθίες στο Κυριακό: ‘’Πρώτος πάει στο Ναό, τελευταίος φεύγει’’, μας λέει ο Γέροντας Ιγνάτιος. Η Νέα Σκήτη υπάγεται στο κοινόβιο Μοναστήρι του Αγίου Παύλου, στο οποίο Ηγούμενος είναι ο Γέρων Παρθένιος.

Φίλοι του Αγίου Όρους και προσκυνητές που φιλοξενήθηκαν στη Νέα Σκήτη από τον Γέροντα ήρθαν στο αρχονταρίκι να τον δουν και να πάρουν την ευχή του.

Απλοϊκός, με ματιά καθαρή, απλή και άδολη ο Γέροντας έδινε την ευχή της Παναγίας και με τον ίδιο παιδικό τρόπο συνομιλούσε μαζί μας, δίνοντάς μας αποστάγματα από την πολύχρονη αγιορείτικη ασκητική βιοτή – εμπειρία του στο Όρος: ‘’Υπομονή, αγάπη να έχουμε και να συγχωρούμε’’, μας είπε. ‘’Να γίνεται το θέλημα του Θεού. Ο Θεός κάνει υπομονή για μας και για τη σωτηρία μας, όπως λέει: ο μη βουλόμενος τον θάνατον του αμαρτωλού, ως το επιστρέψαι και ζην αυτόν. Ο Θεός θέλει να σωθούν όλοι οι άνθρωποι. Σώζονται μόνο όσοι θέλουν’’.  

Προσκυνήσαμε στο Ναό, ψάλλαμε το απολυτίκιο του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω: ‘’Του Ολύμπου οικήτωρ’’. O Γέροντας έψαλε το απολυτίκιο της Σκήτης του: ‘’Εν τη γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας’’, που είναι και το απολυτίκιο της πολιούχου Βελβεντού, Παναγίας μας.

Μέσα στη φυσική όαση του Βελβεντού, των καταπράσινων και δροσερών Πιερίων, του πολύβουου με τους φιλεργατικούς παραγωγούς των ροδάκινων ανθρώπους, την ήρεμη και καταγάλανη του Αλιάκμονα-Πολυφύτου λίμνη, η αθόρυβη, σεμνή, απογυμνωμένη από αξιώματα και ηχηρούς τίτλους παρουσία του καλόγερου, του Γέροντα Ιγνατίου του Νέο-Σκητιώτη Αγιορείτη ήταν για την τοπική μας κοινωνία η δροσερή, γλυκύτατη αύρα καλοσύνης και αθωότητας, που είναι και το ζητούμενο μέσα στις σκληρές, ανόητες αντιπαλότητες - επιθέσεις και τις αλλήλων απορρίψεις.




Τον στίχο του 50ου Ψαλμού ‘’Καρδίαν καθαράν κτίσον εν εμοί, ο Θεός, και πνεύμα ευθές εγκαίνισον εν τοις εγκάτοις μου’’, μας θύμισε ο απλοϊκός και άδολος Αγιορείτης Μοναχός.

Χωρίς ‘’καρδίαν καθαράν και πνεύμα ευθές’’ - χωρίς τη Χάρη του Θεού πρωτίστως -  η μεταμόρφωση του ανθρώπου και ο κοινωνικός μετασχηματισμός είναι ανέφικτα και η υποστήριξη των κοινωνιών (τοπικών και εθνικών) για την ολοκληρωμένη, κατά Θεό και κατά άνθρωπο, πρόοδο θα είναι μια αυταπάτη. Όσοι την επισημαίνουν θα γίνονται στόχος απειλών, διαστρεβλώσεων και συκοφαντικής πολεμικής.  

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
21-7-2019

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εννοείς, παπαδάσκαλε Κ. Κώστα, ότι γίνεσαι εσύ "στόχος απειλών, διαστρεβλώσεων και συκοφαντικής πολεμικής"; Έτσι αντιλαμβάνεσαι την όποια κριτική σου γίνεται - δια σχολίων - επί φράσεων και απόψεών σου, κυρίως για πολιτική επί των κειμένων/άρθρων που αναρτάς κάθε λίγο και λιγάκι;

Χ.Κ. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

Το Προφίλ μας