Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Ερώτηση βουλευτών ΚΚΕ θα τα μέτρα πυροπροστασίας

Προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών,
Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην πυροπροστασία της χώρας και της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου.


 Έχοντας νωπές τις μνήμες από την καταστροφικότερη αντιπυρική περίοδο από πλευράς ανθρώπινων απωλειών που έζησε ποτέ η χώρα μας, συνέπεια των αντιδασικών πολιτικών που εφαρμόζονται διαχρονικά, το ΚΚΕ εκφράζει και για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο την έντονη ανησυχία του.
Η αγωνία πηγάζει από το γεγονός ότι ενώ είμαστε πλέον στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, γίνεται ολοένα και περισσότερο αντιληπτό το γεγονός ότι συνεχίζουν να μη λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση της πυροπροστασία της χώρας, όπως επιβάλλονταν υπό το βάρος των τραγικών συνεπειών από την πυρκαγιά ιδιαίτερα στην Ανατολική Αττική.
Η απουσία προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα, καθώς και η ουσιαστική ενίσχυση του μηχανισμού πυρόσβεσης, επιβεβαιώνεται συνεχώς από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές που ξεσπούν σε καθημερινή βάση πριν ακόμη την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.
Ο βαθμός ετοιμότητας του μηχανισμού πυροπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, που υποφέρει χρόνια από την έλλειψη μονίμου προσωπικού, υποδομών, κατάλληλου μηχανολογικού και ατομικού εξοπλισμού, γίνεται εύκολα αντιληπτός αν λάβουμε υπόψη ότι:
Οι πιστώσεις του προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα που διατέθηκαν για το 2019 είναι αυξημένες σε σχέση με το 2018 μόνο κατά 18.528.000 ευρώ και δεν λύνουν το πρόβλημα.
Μόνο από το Πυροσβεστικό Σώμα έχουν περικοπεί σωρευτικά από το 2010 μέχρι και σήμερα 1.153.894.800 ευρώ, με σημείο αναφοράς τον προϋπολογισμό του 2009 που και αυτός υπολείπονταν σε σχέση με τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες του.
Επίσης σχετικά με τη δασική υπηρεσία από το 1998 και μετά που έγινε ο αντιεπιστημονικός και καταστροφικός διαχωρισμός πρόληψης - καταστολής, περιορίστηκαν τραγικά οι προληπτικές παρεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα. Αυτές οι πολιτικές εφαρμόστηκαν απαρέγκλιτα από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ , Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Υπό το πρίσμα των τραγικών συνεπειών που δημιούργησαν μπορούμε να αντιληφθούμε τις βαριές ευθύνες που τους αναλογούν.
Η υποχρηματοδότηση του μηχανισμού πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, έχει την αντανάκλαση της στον νέο σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος που ανακοινώθηκε για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο από την προηγούμενη κυβέρνηση και περιορίστηκε αποκλειστικά στη δημιουργία ενός μηχανοκίνητου τμήματος από τις ίδιες δυνάμεις και υποδομές, με εμφανή στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και τίποτε περισσότερο.
Τα προβλήματα σε επίπεδο διοικητικής μέριμνας για παροχή αξιοπρεπούς σίτισης και νερού στους πυροσβέστες όταν επιχειρούν μακριά από τις εστίες τους όχι μόνο παραμένουν αλλά έθεσαν μάλιστα σε κίνδυνο την υγεία δύο πυροσβεστών στην πρόσφατη πυρκαγιά στον Κιθαιρώνα.
Διαπιστώνουμε όμως ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, εκτός από τις γενικόλογες αναφορές για την αναγκαιότητα αλλαγής μοντέλου στην πολιτική προστασία, δεν αναφέρθηκε κανένα συγκεκριμένο μέτρο που θα ήταν ικανό να αντιστρέψει την υπάρχουσα αναποτελεσματική οργάνωση της πυροπροστασίας και δασοπροστασίας της χώρας.
Το γεγονός αυτό από μόνο του, εντείνει την ανησυχία του κόμματος μας ότι η πολιτική της νέας κυβέρνησης θα κινηθεί πάνω στις ίδιες κατευθύνσεις που εφάρμοσαν και οι προκάτοχοι της για περαιτέρω μείωση δαπανών, μεταφορά αρμοδιοτήτων πυρασφάλειας σε δήμους και ιδιώτες με παράλληλη συρρίκνωση του κρατικού μηχανισμού και των υποδομών.
Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό, ότι δεν μπορούν να προστατευτούν τα δάση, οι πόλεις και η λαϊκή περιουσία, χωρίς ριζική αλλαγή πολιτικής. Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, δεν μπορούν να καλυφθούν βασικές λαϊκές ανάγκες, να προστατευθούν και να διαχειριστούν η γη, το φυσικό περιβάλλον, τα δάση, οι πόλεις, η φυτική και ζωική παραγωγή και γενικά αυτή η τεράστια περιουσία υπέρ του λαού.
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι πρέπει να δυναμώσει ο προσανατολισμός, του εργατικού - λαϊκού κινήματος, με αποφασιστικότητα μπορεί να παλέψει για άμεσα ζητήματα, σήμερα, που επείγει η αντιμετώπιση και η λύση τους, όπως:
-Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών.
-Να αποζημιωθούν οι πυρόπληκτοι στο 100% των ζημιών που έχουν υποστεί.
-Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας.
-Να γίνει αύξηση του προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, με πλήρωση των αναγκαίων οργανικών θέσεων στην πυροσβεστική και τη δασική υπηρεσία.
-Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα για τους λιμενικούς πυροσβεστικούς σταθμούς.
-Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης ως μέσο, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας μας.
-Η οργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος. Καμία εμπλοκή των ιδιωτών, αλλά και της Τοπικής Διοίκησης.
-Να υπάρξει ριζική αλλαγή στον τρόπο εκπαίδευσης των πυροσβεστών, μέσα από ένα τρίχρονο πλάνο εκπαιδευτικής διαδικασίας που θα συμπεριλαμβάνει και την πρακτική εκπαίδευση. Η εκπαίδευση να γίνεται με αξιοποίηση της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης και όλων των απαραίτητων μέσων σε κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις.
-Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών - αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών - ημιορεινών περιοχών. Η εξασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού του Πυροσβεστικού Σώματος, για την κάλυψη των ελλείψεων, καθώς και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με το απαραίτητο προσωπικό και υποδομές, που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων και καταστροφών από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς.
Επιπρόσθετα να πάρει μέτρα η κυβέρνηση για:
-Την εφαρμογή ενός σύγχρονου μισθολογίου, που θα λαμβάνει υπόψη και το σημερινό κόστος ζωής. Την εφαρμογή πενθήμερης εβδομάδας εργασίας με πλήρη αποζημίωση των υπερωριών, των νυχτερινών, των εξαιρέσιμων και αργιών, όπως προβλέπεται για τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους.
-Τη μονιμοποίηση με σταθερές εργασιακές σχέσεις όλων των δετούς θητείας και των εποχικών πυροσβεστών. Να αναπληρώσει το κράτος τις απώλειες - ληστεία που έγινε στα αποθεματικά των Ταμείων, με το χρηματιστήριο και με το περιβόητο "κούρεμα" και για τα οποία δεν έχουν αναζητηθεί ευθύνες μέχρι σήμερα.
Υποστηρίζουμε τον αγώνα για την κατοχύρωση του δικαιώματος της απεργίας. Μπορεί να ασκείται και από τους πυροσβέστες, με τους ίδιους όρους που το ασκούν οι διοικητικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής και γενικότερα οι δημόσιοι υπάλληλοι και μέσα από την κατοχύρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων που θα κάνουν εφικτή την άσκησή του και δεν θα το καταστούν στην πράξη ανεφάρμοστο.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. Υπουργοί,

1.Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση έστω και την τελευταία στιγμή για να μην ξαναζήσει ο τόπος μας παρόμοιες τραγωδίες και καταστροφές όπως το Μάτι, Κινέτα, Μάνδρα;

2.Τι μέτρα προτίθεται να πάρει γενικότερα για την προστασία της ζωής και της υγείας των πυροσβεστών από τους επαγγελματικούς κινδύνους και για να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διοικητικής μέριμνας με σίτιση, διαμονή και νερό κατά την διάρκεια επέμβασης των πυροσβεστικών δυνάμεων;

3. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η οριστική εργασιακή αποκατάσταση όλων των πενταετών και συμβασιούχων πυροσβεστών με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας;

Οι βουλευτές
Θανάσης Παφίλης
Γιάννης Γκιόκας
Γιάννης Δελής
Νίκος Καραθανασόπουλος
Χρήστος Κατσώτης
Μαρία Κομνηνάκα
Γιώργος Λαμπρούλης
Διαμάντω Μανωλάκου
Γιώργος Μαρίνος
Νίκος Παπαναστάσης
Μανώλης Συντυχάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας