Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Εορταί και πανηγύρεις του βροχερού μηνός Ιουλίου

του Β.Π. Καραγιάννη
1. Κοσμά και Δαμιανού ανάργυρων, ιατρών άνευ χαρτοφυλακίου κι ειδικότητος (γενικών ιατρών) και δίχως φακελάκια· πανηγυρίζει ο ναός (κάθισμα το λένε) στην πόλη με την λαχταριστά ρέουσα βρύση της οποίας το νερό δεν πίνεται ότι γέμει κολοβακτηριδίων
2. Κατάθεση η Τιμίας εσθήτος Θεοτόκου. Εορτάζει στο Τετράλοφο χωριό (Μαγούλες) ο ναός με την θαυμάσια εικόνα διπλής όψεως και την απαίσια είσοδό του.

5. Αθανασίου του εν Αθω. Πρώτου οικιστού του αγίου Ορους στο οποίο έχουμε να εσέβομεν 2-3 χρόνια οι τλήμονες. Τον βαρύτατο σταυρό της δοκιμασίας του που κείται στη μεγίστη Λαύρα, εκρέμασαν στο λαιμό τους επιτυχώς οι κ.κ. Σαρτζετάκης και Χάρη Κλύν
7. Αγίας Κυριακής νίκη του Κυρ’ Μητσοτάκη κατά του κυρίου Αλεξ. Τσίπρα με σκορ 39% κατά 31%
9. Διονυσίου και Μητροφάνους αγίων της σπηλαιοκλησίας στη Μικρή αγία Αννα τη μονή της μετανοίας μας, πριν αυτή τριχασθή.
12. Παϊσίου, ουρές οι προσκυνητές του τάφου του στη Σουρωτή αντίστοιχες εκείνων του βαλσαμωμένου Λένιν στη Μόσχα
15 Ιουλίτας οσίας ποιητρίας συντρόφου εν ζωή και οίκω Οδυσσέως Ελύτη
- Διάσωση Μακαρίου Γ’ εκ του πραξικοπήματος αλλ’ όχι και της Κύπρου
16. Θάνατος Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν (1908-1989) μακρινού μας συγγενούς, γαιτί όχι...
17. Μαρίνης μεγαλομάρτυρος που καίει τις θημωνιές (γιατί άραγε;) όπως λέγαν οι παλιοί. Μεγάλη ζωοπανήγυρις στο Τσοτύλιον και κανονικό τριήμερο στη Λευκόβρυση (Ελύτης και Ελιοτ της τα έψαλλον).
20. Προφήτου Ηλιού στην κορυφή του ομώνυμου λόφου Κοζάνης 1020 μ. Παραμονή αυτού εκεί πάνω αγγίζουμε τ’ άστρα καιρού κι αγέρα θέλοντος.
23. Μεταπολίτευση 1974 με επιστροφή Καραμανλή κ. λπ.
24. Χριστίνης μεγαλομάρτυρος · δεν εορτάζει την ημέρα αυτή η κυρία ποιήτρια Χριστίνα Καραντώνη από την Πάτρα, αλλά τα Χριστούγεννα κι αυτό προς γνώσιν.
25. Αγίας Αννης. Στο λόφο του Χαμηλού Αηλιά και τον εσπερινό της τον ακούμε επί βράχου καθήμενοι άνωθεν του ναϊδρίου και απολαμβάνουμε, όπως οι αρχαίοι θεοί την κνίσα που αναπέμπεται προς τα άνω σε μορφή θυμιαμάτων και ευχών, ότι περνούν πρώτα από το φίλτρο της νοσταλγίας μας.
26. Παρασκευής αθληφόρου· στον λόφο της πλήθος οι προσκυνητές και οι καταναλωτές ψημένων καλαμποκιών και σουβλισμένων σουβλακιών.
27. Αγίου Παντελεήμονος μεγαλομάρτυρος και ιαματικού εμπορικό πανηγύρι στη Λευκοπηγή. Συνήθως βρέχει και χαλά το διήμερο από το οποίο απέχουμε εκτός του εσπερινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας