Στο δημοτικό διαμέρισμα της Νεραΐδας του Δήμου Σερβίων αναμένονται τις επόμενες 10 ημέρες περί τους 45 πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν σε γνωστή ξενοδοχειακή μονάδα που εκπληρώνει τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις του προγράμματος.
Πρόκειται για φιλοξενία που εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για αντίστοιχη περίπτωση φιλοξενίας όπως στην περιοχή των Γρεβενών, της Νεάπολης και Αιανής Κοζάνης και της Καστοριάς.
Όπως όλα δείχνουν η αποσυμφόρηση των νησιών προχωρά με ρυθμούς που μπορεί να μην είναι ικανοποιητικοί αλλά σένα βαθμό ανακουφίζουν το βαρύ φορτίο της φιλοξενίας που οι τοπικές κοινωνίες σε Χίο Σάμο Λέσβο
Κω κλπ έχουν σηκώσει από την αρχή της προσφυγικής κρίσης.
Το veto news παρουσιάζει μια συνοπτική αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης φιλοξενίας προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου φαίνεται ότι η ΔΥΤΙΚΗ ΜΚΕΔΟΝΙΑ είναι η μοναδική περιφέρεια της χώρας που δεν έχει στα γεωγραφικά της όρια οργανωμένη δομή φιλοξενίας που να λειτουργεί στο πλαίσιο του ΔΟΜ η της υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής και του στρατού. Ο Χάρτης που δημοσιεύουμε αποτυπώνει την κατάσταση μέχρι και την περίοδο 31 Δεκεμβρίου 2018.
Οι δομές φιλοξενίας είναι οι παρακάτω
Έχουμε 26 Δομές Φιλοξενίας
Αττική: Ελαιώνας, Σχιστό, Σκαραμαγκάς, Μαλακάσα, Λαύριο, Ελευσίνα.
Στερεά Ελλάδα: Οινόφυτα, Θήβα, Θερμοπύλες, Ριτσώνα.
Δυτική Ελλάδα: Ανδραβίδα.
Θεσσαλία: Κουτσόχερο, Βόλος.
Ανατολική Μακεδονία: Καβάλα, Δράμα.
Κεντρική Μακεδονία: Σέρρες, Αλεξάνδρεια, Βέροια, Διαβατά, Κάτω Μηλιά, Λαγκαδίκια, Νέα Καβάλα.
Ήπειρος: Δολιανά, Φιλιππιάδα, Κατσικάς, Αγία Ελένη.
Το Πρόγραμμα ESTIA: 22.000 άτομα φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα μέσω του προγράμματος ESTIA, το οποίο διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επιπλέον, περί τις 2.000 άτομα φιλοξενούνται από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία στις περιοχές των Γρεβενών και της Βόλβης.
Πρόγραμμα φιλοξενίας 6.000 ατόμων σε ξενοδοχεία και καταλύματα για περίοδο 6 μηνών, το οποίο διαχειρίζεται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλους τους αιτούντες άσυλο παρέχεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας πλήρης πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τόσο εντός των Δομών Φιλοξενίας, όσο και στα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Το σύνολο των παιδιών που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια εμβολιάζονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το ελληνικό σύστημα εμβολιασμών.
Επίσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, παρέχεται πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλα τα τέκνα των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται σε σχολική ηλικία, είτε εντός των Δομών Φιλοξενίας, είτε σε ειδικές Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ), είτε σε κανονικές τάξεις των σχολείων του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Για το σχολικό έτος 2018 – 2019 περί τα 12.000 παιδιά παρακολουθούν μαθήματα σε ειδικές ή κανονικές τάξεις.
Μετά το αρχικό σοκ των προηγουμένων ετών, είναι εμφανές ότι η κατάσταση φιλοξενίας προσφύγων έχει βελτιωθεί σημαντικά, παρότι απέχουμε ακόμη από τα ευρωπαϊκά στάνταρ. Παράλληλα με αυτή την βελτίωση, έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό η αρχική αντίδραση οργανωμένων ομάδων πολιτών και έχει περιοριστεί σε αντιδράσεις πολύ μικρών ομάδων που πολλές φορές κινητοποιούνται από ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς η έλλειψης βασικής ενημέρωσης.
Ανεξάρτητα από το τι πρέπει να κάνουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας και το εάν οι χώρες απορροφούν τους αριθμούς προσφύγων που τους αναλογούν, για το προσφυγικό η Ελλάδα δεσμεύεται από τις διεθνείς υποχρεώσεις της να κάνει ότι καλύτερο στην προσωρινή φιλοξενία και την διευθέτηση του προβλήματος. Όσοι εκ του τοπικού πολιτικού συστήματος χαϊδεύουν η στέκονται υποστηρικτικά σε φοβικά σύνδρομα και ξενοφοβικές συμπεριφορές μεμονωμένων ομάδων πολιτών στο θέμα της φιλοξενίας προσφύγων και στα μικροπροβλήματα που δημιουργούνται από τις περιστασιακές παραβατικές συμπεριφορές των τελευταίων, δεν προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες. Η ΕΛΑΣ, οι αρμόδιες υπηρεσίες, και το νομικό μας σύστημα, έχει αποδείξει οτι μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή και αδιατάρακτη καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών και πολιτών.
Η Πρέβεζα εκτός από το λιμάνι της την όμορφη Πάργα είναι ευρύτερα γνωστή για την παραγωγή οπωροπωκηπευτικών, ντομάτες αγγούρια πιπεριές κλπ που κατά κύριο λόγω καταναλώνονται στην βόρειο Ελλάδα. Στα εκατοντάδες θερμοκήπια της περιοχής εργάζονται και μετανάστες – πρόσφυγες από τον κοντινό καταυλισμό φιλοξενίας. Αυτή είναι μια νέα πραγματικότητα για την Οικονομία της χώρας και είναι καιρός ορισμένοι να την σταθμίσουν.
1 σχόλιο:
Έχει και συνέχεια το όλο θεμα.για τους Έλληνες που πεινανε που δεν έχουν στέγη ούτε λόγος ...Τζορτζ Σόρος και Μ.Κ.Ο καλά δουλεύουν σε όλη την Ελλάδα
Δημοσίευση σχολίου