Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Τοπικός πόρος η λιγνιτικό τέλος; Η περιοχή είναι θα βρεθεί ζημιωμένη απο την επιβολή λιγνιτικού τέλους

του Σπύρου Κουταβα
Στο νομοσχέδιο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που κατατίθεται εντός των επόμενων δύο ημερών στη Βουλή προβλέπεται η διάταξη που ορίζει ρητά ότι,
«καταργείται ο λιγνιτικός πόρος που αποδίδεται στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, ο οποίος ήταν στο 0,5% του τζίρου της ΔΕΗ και αντικαθίσταται από ειδικό τέλος ύψους 1,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα παραγόμενης από λιγνίτη ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα επιβληθεί σε όλους τους παραγωγούς και όχι μόνο στη ΔΕΗ".
 Τι σημαίνει αυτή η διάταξη; Είναι καλό πράγμα για την περιοχή της δυτικής Μακεδονίας; Είναι λιγότερα η περισσότερα τα χρήματα που θα λαμβάνει το επόμενο διάστημα; Θα επιβαρύνει τον λιγνίτη αυτό το τέλος;

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι το λιγνιτικό τέλος 0,5%, ήταν επί του τζίρου που έκανε η ΔΕΗ, παράγοντας ρεύμα, από λιγνίτη, από Φυσικό αέριο, από την χρήση των Υδροηλεκτρικών μονάδων και από τις εγκατεστημένες μονάδες ΑΠΕ. Δηλαδή από ένα μίγμα καυσίμου που όσο περνούσε ο χρόνος μειωνόταν μεν η συμμετοχή του λιγνίτη αλλά ισορροπούσε από την ποσοστιαία αύξηση άλλων καυσίμων η μορφών ενέργειας όπως το ΦΑ, τα νερά τις ΑΠΕ.
Με την διάταξη του τέλους 1,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα παραγόμενη από λιγνίτη, περιορίζεται η εισφορά μόνο στον λιγνίτη που δυστυχώς θα βαίνει μειούμενος τα επόμενα χρόνια ενώ από την άλλη θα επιβαρύνει κατάφωρα την ανταγωνιστικότητά του έναντι των άλλων καυσίμων.
Μια λύσης θα ήταν να μην καταργηθεί η εφαρμογή του ειδικού τέλους του τοπικού πόρου ανάπτυξης,  να παραμείνει επί του τζίρου, αλλά πολύ σε μικρότερα ποσοστά και να συμπεριλάβει όλους του ενεργειακούς παίκτες που πωλούν ρεύμα στην ελληνική αγορά.
Σε άλλη περίπτωση θα ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί το ειδικό τέλος επί της παραγόμενης κιλοβατώρας και να συμπεριλάβει όλες τις μορφές ενέργειας που συμμετέχουν στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Δηλαδή από τα νερά της ΔΕΗ, τις ΑΠΕ των ιδιωτών έως το ΦΑ κα τον λιγνίτη.
Ας μην ξεχνούμε ότι όλοι οι καταναλωτές εισφέρουν ήδη μέσω ειδικού τέλους στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος υπέρ των επενδυτών οικιακών, μικρών η μεγάλων στις ΑΠΕ. Υπάρχει κάποιος που θα εναντιωνόταν στην εφαρμογή ενός τέλους που θα αφορούσε των επάνοδο στην κανονικότητα των λιγνιτικών περιοχών που σήμερα μοιάζουν με σεληνιακά τοπία και την προσαρμογή τους στην νέα πραγματικότητα;
Στην περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας οι βουλευτές του Σύριζα που εκλέγονται στο ενεργειακό λεκανοπέδιο ο περιφερειάρχης καθώς και οι δήμαρχοι της περιοχής θα χρειασθεί να συντονίσουν τις προσπάθειές τους ώστε να μην ζημιωθεί ακόμη περισσότερο ακόμη περισσότερο η περιοχή της δυτικής Μακεδονίας.
Ο μεγάλος χαμένος από αυτή την ρύθμιση θα ναι η περιοχή της δυτικής Μακεδονίας που θα ‘χει να λύσει τα επόμενα χρόνια τα προβλήματα των αποκαταστάσεων εδαφών με μια ΔΕΗ πολύ μικρότερη και οικονομικά πολύ πιο αδύναμη.
vetonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας