Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Χρύσωσαν το χάπι της ΔΕΗ με αλλαγές στα εργασιακά και παροχές στις τοπικές κοινωνίες

του Γιώργου Φιντικάκη από το Liberal.gr
Το χάπι της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ επιχειρεί να χρυσώσει η κυβέρνηση μέσα από ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες.
Ενόψει της ψήφισης αύριο του επίμαχου νομοσχεδίου, ο υπ. Ενέργειας Γ. Σταθάκης κατέθεσε στη Βουλή τρεις νομοτεχνικές βελτιώσεις.
Πρώτον, ενσωματώνεται η υποχρέωση
για παροχή τηλεθέρμανσης στις περιοχές της Μακεδονίας, ως δέσμευση που οφείλουν να τηρήσουν οι νέοι ιδιοκτήτες των λιγνιτικών μονάδων.
Δεύτερον, εξασφαλίζονται ακόμη περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα, καθώς η συλλογική σύμβαση εργασίας της ΔΕΗ θα "συνοδεύει" τους εργαζόμενους και στις νέες μονάδες. Συγκεκριμένα για τους εργαζόμενους θα ισχύσουν οι όροι του ΠΔ 178/2002 σε σχέση με την μεταβίβαση επιχειρήσεων ή τμημάτων επιχειρήσεων.
Τρίτον αυξάνεται το λεγόμενο "λιγνιτόσημο". Το τέλος για τον λιγνίτη από το 1,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα παραγόμενης ενέργειας γίνεται 1,4 ευρώ.
Ρύθμιση που ικανοποιεί ένα από τα αιτήματα που είχαν καταθέσει τη Δευτέρα οι τοπικοί φορείς, και η οποία μάλιστα έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους βουλευτές. Σαν αποτέλεσμα όλα δείχνουν ότι οι μέχρι χθες “διαφωνούντες” βουλευτές, θα τηρήσουν τη κομματική πειθαρχία και θα ψηφίσουν αύριο το σχέδιο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ντζιμάνης, δήλωσε ότι αν βελτιωθούν τα εργασιακά, θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Είναι ο ίδιος που μαζί με τους συναδέλφους του βουλευτές της Δ.Μακεδονίας (Μ.Δημητριάδης, Θ.Μουμουλίδης, Ι.Θεοφύλακτος, Κ.Σέλτσας), δήλωναν μέχρι πριν από λίγους μήνες ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για τη πώληση μονάδων.
“Είμαι κάθετα αντίθετος με την πώληση λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη, θα συνεχίσω να εργάζομαι προς την κατεύθυνση αποτροπής του ενδεχομένου πώλησης”, έλεγε ο Γ.Παπαηλιού, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας το Νοέμβριο του 2017. Έπειτα από λίγους μήνες μετά, το Μάρτιο του 2018, ο ίδιος δήλωνε με νόημα ότι ευτυχώς η κυβέρνηση κατάφερε να διασώσει τα υδροηλεκτρικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας