Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Το κόστος ανεφοδιασμού για την περίοδο του Πάσχα στο δήμο Σερβίων-Βελβεντού

Του Δημήτρη Ντέμου, Μηχανικού Πληροφορικής, εκ των δημιουργών του fuelGR
Το φετινό Πάσχα συνέπεσε με την αύξηση της τιμής των καυσίμων, καθώς από τα μέσα Φεβρουαρίου, παρατηρήθηκε μια μικρή μείωση που όμως διατηρήθηκε μέχρι τις αρχές Μαρτίου, όπου η τιμή άρχισε πάλι να αυξάνεται.
Η μέση τιμή της Αμόλυβδης 95 οκτ. στη φθηνότερη περίοδο ήταν 1,525 €/lt έναντι 1,554 €/lt το Πάσχα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως η μέση τιμή του νομού Κοζάνης είναι ακριβώς η ίδια (1,554 €) με τον πανελλαδικό μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι στην περιοχή μας έχουμε λογικές τιμές, όχι φθηνές αλλά όχι απαραίτητα και ακριβές.

Αν συγκρίνουμε το νομό μας με άλλους νομούς βλέπουμε πως ο νομός Δράμας είναι ο φθηνότερος (1,524 €) ενώ ο νομός Κυκλάδων (1,794 €) βρίσκεται στην κορυφή με τον ακριβότερο μέσο όρο.
Στην περιοχή του δήμου μας, υπάρχουν 13 πρατήρια που ενημερώνουν τακτικά τις τιμές τους στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Για αυτά τα πρατήρια συγκεντρώθηκαν οι τιμές τους για τη Μ. Εβδομάδα και παρουσιάζονται στο παρακάτω γράφημα.



Αναλύοντας τα δεδομένα του γραφήματος βλέπουμε πως σχεδόν τα μισά πρατήρια ήταν φθηνότερα από τον μέσο όρο (ορισμένα και με μεγάλη διαφορά) και τα άλλα μισά ήταν ακριβότερα του μέσου όρου με μικρότερη διαφορά όμως.
Οι τιμές κυμαίνονται σε λογικά επίπεδα και παρατηρώντας τις ημερομηνίες καταχώρησης τιμών, κανένα από τα πρατήρια δεν έκανε παράλογες αυξήσεις τις μέρες με μεγάλη κίνηση (άρα και με μεγάλη ανάγκη για ανεφοδιασμό) κάτι που σημαίνει πως οι πρατηριούχοι δεν μπορούν να κατηγορηθούν για αισχροκέρδεια. Αντιθέτως, με τιμές κοντά στο μέσο όρο δείχνει πως θέλουν να πουλήσουν τα καύσιμά τους σε λογικές τιμές.
Παρόλα αυτά, με την άδικη φορολογία που επιβάλλει η κυβέρνηση, το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων πάει στους φόρους, κάτι που ζημιώνει και τους πρατηριούχους και τους οδηγούς.
Ενδεικτικά, αν ένα πρατήριο πουλάει τη βενζίνη 1,554 €/lt τότε 1,020 € (!) πάει στο κράτος, 0,437 € κοστίζει το καύσιμο στο διυλιστήριο, άρα 1,020+0,437 = 1,457 €. Κάνοντας την αφαίρεση βλέπουμε πως το περιθώριο κέρδους του πρατηριούχου ανέρχεται στα 1,554-1,457=0,097 €/lt μόνο.


Τα δεδομένα της ανάλυσης προέρχονται από το fuelGR. Με στοιχεία από Υπουργείο Ανάπτυξης.
Οι χρήστες που θέλουν να ενημερώνονται εν κινήσει μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν από το fuelgr.gr την έκδοση της εφαρμογής που τους ενδιαφέρει!
 












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας