Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Ανοιχτή Επιστολή Νο 4: Η αναδιοργάνωση του Ελλ. Κράτους ξεκινά από την κορυφή προς τα κάτω & Παραμονή ή Φυγή των νεοελλήνων από τη χώρα τους; Πρόβλημα ή λύση;

Α) Η αναδιοργάνωση του Ελληνικού Κράτους ξεκινάει από την κορυφή προς τα κάτω.
-Με τις ανοιχτές επιστολές μας Νο1,1α,1β, 1γ,2, 2α και 3,  που τις στείλαμε σε φορείς εντός και εκτός Ελλάδος και δημοσιεύθηκαν αντίστοιχα :  Μάρτιο 2017  η Νο 1  , Ιούλιο 2017 η Νο 1α, Νοέμβριο 2017  η  Νο 1β , Δεκ.  2017 η Νο  1γ και  Μάιο 2017 η Νο 2, Μάρτιο 2018 η Νο 2α, Δεκέμβριο 2017 η Νο 3, και βρίσκονται πλέον και στην ιστοσελίδα μας https://thomasgkatzoflias.wordpress.com με την ονομασία «Η Πολιτεία της
Ουτοπίας», προσπαθήσαμε να αναλύσουμε και να τεκμηριώσουμε τις απόψεις και τις προτάσεις μας σχετικά με την ανάπτυξη, τη βελτίωση και την  αναμόρφωση :
             Των παρόντων και μελλοντικών μεταλιγνιτικών περιοχών της Δυτικής  Μακεδονίας
             Των περιοχών εντός και εκτός των τεχνιτών λιμνών Πολυφύτου – Ιλαρίωνος Κοζάνης – Σερβίων – Γρεβενών της Δυτικής Μακεδονίας
             Της ουσιαστικής και καθοριστικής πρότασης για την αντιμετώπιση της νοσηλείας και γενικά της υγείας στη Δυτική Μακεδονία
             Της σύγκλισης και απόκλισης μεταξύ ΕΕ και της χώρας μας σε γενικά και ειδικά θέματα κοινωνικής ασφάλισης, υγείας  και επαγγελματικής ασθένειας
             Τις προβλέψεις μας από το έτος 2000 με αδιάσειστα στοιχεία για την οικονομική, ασφαλιστική κρίση, που δυστυχώς κατέληξε η χώρα μας.

Με την παρούσα επιστολή θα προσπαθήσουμε να κάνουμε συγκεκριμένες απλές προτάσεις για το πώς θα πρέπει - κάτι που είναι υποχρέωσή μας -  να διαχειριστούμε το φαινόμενο της μετανάστευσης  των νέων μας στο εξωτερικό, αλλά και το πρόβλημα των νέων μας εντός της Ελλάδας.
Η ανάλυση αυτού του φαινομένου, προκειμένου να επισημανθεί η αντιμετώπισή του, διέρχεται μέσα από την αναδιοργάνωση του κράτους, με το πρώτο δηλαδή  μέρος του τίτλου της παρούσης επιστολής.

Αλλά ας τα δούμε, όλα αυτά σημείο προς σημείο :

Μεταναστεύσεις
Η ιστορία δείχνει ότι ο ελληνικός λαός είναι αναγκασμένος να δραστηριοποιείται μακριά από την πατρίδα του  και μάλιστα πολλές φορές σε βασικούς ρόλους. Θα αναφέρουμε ένα μόνο παράδειγμα από τα πολλά. Προπολεμικά μισό εκατομμύριο έλληνες  βρίσκονταν μόνο  στις ΗΠΑ, (ενώ σήμερα στην Αμερικανική Ήπειρο είναι πάνω από 3.500.000 έλληνες (ΗΠΑ 3.000.000, ΚΑΝΑΔΑΣ 450.000, ΝΟΤΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗ 60.000), οι οποίοι συμμετείχαν ακόμη και στους πολέμους για την ελευθερία, σε ειδικά τάγματα του αμερικανικού στρατού, όπως αυτό του  122  τάγματος, στο οποίο χρησιμοποιούν μαζί με την αμερικάνικη και την ελληνική σημαία . Ούτε ο αριθμός του τάγματος είναι τυχαίος , ούτε  είναι τυχαίο το προνόμιο των Ελλήνων  της Αμερικής να γιορτάζουν με κάθε επισημότητα  στις ΗΠΑ την απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό.
Οι μεταναστεύσεις του Ελληνικού λαού πολλές. Η τελευταία και μεγαλύτερη, που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς και την επόμενη 10ετία, οφείλεται  βέβαια σε μεγάλο βαθμό στην πολυετή οικονομική - κοινωνική  κρίση, την έλλειψη αξιοκρατίας και την ύπαρξη γραφειοκρατίας στη χώρα μας, μετά από μια περίοδο ευημερίας και ευμάρειας με ξένα χρήματα. Η διαφορά από τις προηγούμενες μεταναστεύσεις συνίσταται στο ότι  τα ελληνόπουλα που φεύγουν σήμερα στο εξωτερικό δεν είναι ανειδίκευτα εργατικά χέρια της δεκαετίας του ‘50 και ’60, αλλά νέοι με ισχυρά τυπικά και ουσιαστικά επιστημονικά ή επιχειρηματικά προσόντα. Η συγκεκριμένη μετανάστευση έχει πάρα πολλά κοινά σημεία με αυτά της μετανάστευσης του 13ου  και  του 15ου αιώνα, όταν η φθίνουσα βυζαντινή αυτοκρατορία με τις δύο αλώσεις της Κωνσταντινούπολης από τους Ενετούς και Οθωμανούς αντιστοίχως, οδήγησε τους λόγιους, επιστήμονες, επιχειρηματίες και εμπόρους Έλληνες της τότε αυτοκρατορίας από τον Πόντο μέχρι και την Μ. Ασία στην Κεντρική Ευρώπη και στην Τσαρική Ρωσία, όπου συμμετείχαν  πρωταγωνιστικά και καθοριστικά στην ανάπτυξη και την πρόοδο που έχουν σήμερα οι χώρες αυτές όπου εγκαταστάθηκαν .
Στη σημερινή μετανάστευση των ελλήνων θα μπορούσαμε  να χρησιμοποιήσουμε δυο επιρρήματα : ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ
Δυστύχημα για την ελληνική κοινωνία ,σήμερα, αποτελεί   η απουσία αυτών των ελλήνων, που υπολογίζονται πάνω από μισό εκατομμύριο και έχει τάση να διπλασιασθεί . Εάν ήταν  ενεργή  η παρουσία τους  στο ελληνικό εργατικό δυναμικό της χώρας μας, χωρίς να χρειαζόμαστε ειδικούς,  θα καταλήγαμε ότι η εξυπηρέτηση του χρέους  και η κοινωνική-οικονομική κρίση θα μπορούσε απόλυτα να αντιμετωπισθεί.
ΝΑΙ είναι τόσο απλό ως σκέψη! Στην πράξη όμως , δυστυχώς, η πολιτεία έχει χάσει πολύτιμο χρόνο στην αντιμετώπιση όλων εκείνων των παθογόνων στοιχείων της οικονομίας, της κοινωνίας, της πολιτικής, του Δημοσίου, της γραφειοκρατίας, της  μη επικράτησης της αξιολόγησης κ.α., που θα επέτρεπαν την αντιμετώπισή τους και θα οδηγούσαν στην αναδιοργάνωση του κράτους εκ θεμελίων .
Στο σημείο αυτό αισθανόμαστε την ανάγκη  όχι μόνον να επισημάνουμε εκείνα  τα  παθογόνα  στοιχεία με τα οποία έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος ο έλληνας πολίτης, αλλά ταυτόχρονα με την επισήμανση αυτή, να προτείνουμε και τρόπους αντιμετώπισής τους, κατά την ταπεινή μας γνώμη.
 Η κυριαρχία της Γραφειοκρατίας, η οποία, ως μάστιγα του ελληνικού κράτους από της ιδρύσεώς του ακόμη, κωλυσιεργεί  και συχνά  καταστρέφει τον επενδυτή και τις όποιες επενδυτικές θετικές προσπάθειες, είναι ανεπίτρεπτη και γι’ αυτό καταργητέα. Χαρακτηριστικά  παραδείγματα της καταστροφικής λαίλαπας, που ακούει στο όνομα γραφειοκρατία αποτελεί η πολύ γνωστή υπόθεση  της μεγάλης ξενοδοχειακής επένδυσης ενός  Ελληνοαμερικάνου στην Καλαμάτα και πρόσφατα η επένδυση στο Ελληνικό.
Η έλλειψη της αξιοκρατίας η οποία παραμένει ανεφάρμοστη, ανενεργή και ανεπαρκής από την εποχή της ιδρύσεως του ελληνικού κράτους σε όλους τους τομείς και κλάδους δημιουργεί αδικίες, οδηγεί σε  αναξιοκρατία, ευνοιοκρατία, ρουσφέτι, νεποτισμό, φαβοριτισμό στοιχεία που οδηγούν στην οπισθοδρόμηση και όχι στην πρόοδο . Γίνεται λοιπόν  κατανοητό ότι αναγκαιεί η άμεση εφαρμογή της. Κραυγαλέα παραδείγματα έλλειψης αξιοκρατικής σκέψης και βούλησης σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο  πολλά, και άλλα τόσα απλά καθημερινά μέσα στους εργασιακούς χώρους , στην πολιτική, στην κοινωνία , στην οικονομία με τα οποία ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι. Εμείς θα αναφερθούμε σε ένα μόνον δείγμα της περιορισμένης αντίληψης της έννοιας αξία, ηθελημένης  ή μη. Εσείς βγάλτε τα συμπεράσματά σας,  τόσο από το παράδειγμα μας, όσο και από τα προσωπικά σας βιώματα. Το 1908 , το μοναδικό τότε πανεπιστήμιο στη Ελλάδα, το Καποδιστριακό, δεν δέχτηκε για εργασία τον Καραθεοδωρή Κων/νο, τον μέγα σύμβουλο του Αινστάιν, ο οποίος στις συζητήσεις του  τον  αποκαλούσε  er ist ain feiner mensch (=αυτός είναι ένας ωραιότατος άνθρωπος). Ωστόσο το κράτος  θεώρησε αυτόν τον άνθρωπο –επιστήμονα  κατάλληλο ως καθηγητή σε γυμνάσιο στην επαρχία. Αυτόν που υπήρξε μέλος επτά Ακαδημιών (Η Ελλάδα τελευταία, το 1927,τον αναγνώρισε - τότε που έκρινε πως ήταν ακίνδυνος). Αυτόν που ίδρυσε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (το σημερινό Αιγαίου) , το οποίο ονόμασε «φως εξ ανατολών»  με έδρα  τότε την Σμύρνη (1920) για να παντρέψει τους πολιτισμούς Ανατολής και Δύσης.  Τότε και τώρα η Ελλάδα ως Κρόνος «τρώει τα παιδιά της»  (Εφαρμογή)
Η καθιέρωση  των υδροκέφαλων πολιτικά μεγάλων Περιφερειών με το σύστημα της πολυσταυρίας, για να βολεύονται συγκεκριμένοι πολιτικοί  από όλα τα κόμματα και έτσι να αποκλείονται πολιτικοί που θα μπορούσαν να προσφέρουν ποιοτικά καλύτερες υπηρεσίες στην εφαρμογή του απέδειξε πως κάθε άλλο παρά αποτελεσματικό είναι και γι αυτό απαιτείται η σμίκρυνσή του .
Ο υπερβολικά ασύμφορος αριθμός  βουλευτών, για μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, επιβάλλεται για ποικίλους λόγους να οδηγηθεί στην μείωση τους. Μια μικρή σύγκριση σε νούμερα θα έπειθε για την ορθότητα της ένστασής μας και κατά συνέπεια της πρότασής μας. Η Γερμανία με  82 εκατ. πληθυσμό διαθέτει  7 βουλευτές στο εκατομμύριο. Η Ιταλία     με  60 εκατ. πληθυσμό διαθέτει  10     βουλευτές. Η Γαλλία   με  63 εκατομμύρια  9   βουλευτές. Η Αγγλία   με  62 εκατ.   10   και  η Ελλάδα  με  11 εκατομμύρια   πληθυσμό έχει  27   βουλευτές. Η Ελλάδα  όπως  φαίνεται από τα παραπάνω είναι πρωταθλήτρια της Ευρώπης στις δαπάνες της Βουλής (από το κουτί της Πανδώρας). Ρωτούμε με αυτή την αντιπροσώπευση έχουμε καλύτερα αποτελέσματα του λαού στη Βουλή ; Εάν ίσχυε ο Ελληνικός εκλογικός νόμος στη Γερμανία, έπρεπε να έχουν πάνω από 2.200 βουλευτές, το αντίθετο στην Ελλάδα θα πρέπει να είχαμε 71 βουλευτές. Μπορεί κάποιος ή κάποιοι να ισχυριστούν ότι οι δομές των Κρατών μεταξύ τους είναι διαφορετικές. Να τις ακούσουμε και ευχαρίστως να πούμε και την γνώμη μας.
 Το Υπουργικό Συμβούλιο με τον τωρινό αριθμό των μελών του  καθίσταται  προβληματικό σε επίπεδο αποτελεσματικότητας, μεθοδολογίας, οργάνωσης και αποφασιστικότητας για τα υψίστης σημασίας θέματα που χειρίζεται . Η δυσλειτουργία του  από μόνη της δείχνει την οδό  της μείωσης του αριθμού των μελών του  Υπουργικού Συμβουλίου στο 1/3. Η Ελλάδα   έχει Υπουργικό Συμβούλιο με  48 μέλη, η Κύπρος   έχει  συμβούλιο με  11 μέλη,  η Γαλλία με   23 μέλη, η Ισπανία   με   14 μέλη, η Αυστρία  με   13 μέλη, η Γερμανία με   20 μέλη. Αισθανόμαστε την ανάγκη να επαναλάβουμε ότι μπορεί κάποιος ή κάποιοι να ισχυριστούν ότι οι δομές των κρατών είναι διαφορετικές. Να τους ακούσουμε και ευχαρίστως να πούμε και την γνώμη μας.  
Ο όλος τρόπος διακυβέρνησης αναδεικνύει, ως αναγκαιότητα, την ανάθεση Υπουργείων μέχρι την βαθμίδα Υφυπουργού  (χωρίς τον τίτλο) σε τεχνοκράτες μετά από προκήρυξη διαγωνισμού και στη συνέχεια διακομματική επιλογή με 5ετή θητεία, ώστε να επιτελούν το έργο που θα τους αναθέσει ο πρωθυπουργός (ειδικές περιπτώσεις) ή ο αρμόδιος Υπουργός απρόσκοπτα και να μην έχουν Υπουργική Ασυλία, τουλάχιστον μέχρι να θεραπευτεί το άρθρο 86 του Συντάγματος. Επίσης όλες, μα όλες, οι οικονομικές διαχειρίσεις όλων των Υπουργείων, μυστικές, κοινές, απλές, σοβαρές, μεγάλες, μικρές, μετά τις υπογραφές των αρμοδίων υπηρεσιών των Υπουργείων και του αρμόδιου Υπουργού  αποκλειστικά και μόνο  να κατατίθενται στην μόνιμη διακομματική οικονομική επιτροπή της Βουλής για επικύρωση, η οποία επιτροπή θα λειτουργεί 24ώρες το 24ωρο, με όλους τους βουλευτάς ακόμα και τους αναπληρωματικούς, με αλφαβητική σειρά για κάθε κόμμα χωριστά και με απόλυτη τήρηση του Κανόνα Λειτουργίας και όπου χρειάζεται να διορθωθεί και να βελτιωθεί. Όποιος ή όποιοι εκπρόσωποι  δεν αντέχουν υπάρχουν στα ψηφοδέλτια άλλοι τόσοι αναπληρωματικοί. Η  δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Σηκώστε "τα μανίκια", σταματήστε την πολιτικολογία και οι μεν και οι δε. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλα 8 χρόνια οικονομική κρίση. Δώστε πρωταγωνιστικό ρόλο στην σοβαρότητα και στην σωτηρία του Ελληνικού Έθνους. Βάλτε σε  ύστερο βαθμό τα προσωπικά, πολιτικά, κομματικά τερτίπια και σταματήστε να επαληθεύετε, στο πρώτο τουλάχιστον σκέλος της απάντησης του, τον μεγάλο επώνυμο πολιτικό που όταν τον ρώτησαν: "Πιο  είναι το καλύτερο πολίτευμα" απάντησε: «Η Δημοκρατία είναι κακό πολίτευμα,  αλλά καλύτερο από όλα τα άλλα.» Σταματήστε και οι μεν και οι δε, επιτέλους την  προσωπική έκπτωση, την εκδίκηση, την αντεκδίκηση, τους πολιτικούς διασυρμούς Πρωθυπουργών, Υπουργών, Βουλευτών. ‘Οποιος φταίει ποινικά (πολιτικά  δικάζει ο λαός με την ψήφο του) να πάει στον Φυσικό του Δικαστή , όπως πηγαίνει και ο απλός πολίτης, ( άρθρο 4 του Συντάγματος), άλλωστε η Βουλή δεν είναι δικαστής (άρθρο 26 του Συντάγματος). Βέβαια και εδώ χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί ,γιατί είναι επικίνδυνο ο πολιτικός, οι πολιτικοί να διασυρθούν  και να μπουν σε μεγάλη περιπέτεια. Αυτά τα θέματα χρειάζονται διαχείριση με ομόνοια, διαφορετικά όλοι σας μπορεί να εγκλωβιστείτε ή και  να αυτό-εγκλωβιστείτε άδικα. Ο τρόπος που τα διαχειρίζεστε διαχρονικά δεν σας τιμά όλους. Τους Νόμους και τα Συντάγματα εσείς τα κάνετε και τα επικυρώνετε. Στην πλειοψηφία είστε εξειδικευμένοι Νομικοί και Συνταγματολόγοι, πέρα από την πλειάδα των παχυλών αμειβομένων Συμβούλων σας. Τι άλλο θέλετε, να έρθουμε εμείς στη Βουλή από τα Ορυχεία της Πτολεμαίδας (ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ), να τα διορθώσουμε; "Νισάφι πια" (η κανονική ρήση του λαού είναι άλλη). Μην προκαλείτε το λαϊκό συναίσθημα και οι μεν και οι δε. Αφήστε τους τεχνοκράτες να βάλουν μπρός το Δημόσιο.  Ένα δημόσιο το οποίο έχει στους κόλπους του υπαλλήλους τελείως διαφορετικούς από αυτούς της δεκαετίας του ‘50 και του ‘60 . Υπαλλήλους με τυπικά προσόντα τα οποία απαιτούνται ως προϋπόθεση διορισμού, αλλά οι νόμοι και οι κανόνες του ίδιου του δημοσίου πολλές φορές δεν επιτρέπουν την ανάδειξη της ουσιαστικότητας αυτών των τυπικών προσόντων. Ας βάλουν λοιπόν μπρός τη μηχανή του δημοσίου οι τεχνοκράτες και οι βουλευτές μακριά από τα υπουργικά χαρτοφυλάκια, ας περιοριστούν στους  τέσσερις και καθοριστικούς στην δημοκρατία ρόλους τους :
             Ψήφιση ή κατάργηση νομοσχεδίων , με την προϋπόθεση ότι τα έχουν μελετήσει.
             Βελτίωση του Συντάγματος
             Έλεγχος στους πάντες, στα πάντα και παντού μέσω και των  διακομματικών επιτροπών τους
             Ενημέρωση των πολιτών.
Διατήρηση των Υπουργείων σε βαθμίδα Υπουργών: Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης. Καθώς και τον ορισμό επιπλέον τεσσάρων υπουργών αξιόλογων, φωτισμένων, αχρωμάτιστων, αντικειμενικών, σοβαρών παρά τον εκάστοτε Πρωθυπουργό, οι οποίοι θα είναι επικεφαλής και συντονιστές των παρακάτω πυλώνων-αξόνων της ανάπτυξης με  πρωταγωνιστή την ΤΑΧΥΤΗΤΑ.
1.            Πρωτογενή Προϊόντα: Παραγωγική ανασυγκρότηση τουλάχιστον σε επίπεδο ισοζυγίου εισαγωγών εξαγωγών. Ανεγνωρισμένη και αναμφισβήτητη ποιότητα, τυποποίηση, τήρηση αυστηρών διαδικασιών με τις αγορές του εξωτερικού, αλλά και  του εσωτερικού αφενός γιατί το δικαιούνται οι Έλληνες και αφετέρου γιατί θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι κάθε χρόνο μπαίνουν στην Ελλάδα 30.000.000 τουρίστες που σίγουρα θα φτάσουν 50.000.000 και αυτό το κομμάτι της προβολής μας θα πρέπει να μεταφέρει μόνον θετικά μηνύματα για τη χώρα μας. Δεδομένου ότι έχουμε όλα τα απαραίτητα φυσικά χαρίσματα, μεγάλη ηλιοφάνεια ,καιρικές συνθήκες,  και στις τέσσερις εποχές, ποιότητα  γης και θαλασσών , ανομοιομορφία εδάφους, πληθώρα νησιών με κουλτούρα αιώνων και εξειδικευμένες παραγωγές πρωτογενών προϊόντων με παγκόσμια αναγνωρισμένες πατέντες, τεράστια τεχνογνωσία, εμπειρική και επιστημονική, δεν θα πρέπει να μας λείπει, που δυστυχώς μας λείπει, η βούληση να ξεπεράσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος, ώστε οι εκατοντάδες σημερινές επιτυχημένες επιχειρήσεις στα πρωτογενή προϊόντα  να πρέπει και μπορούν, να γίνουν χιλιάδες. 
2.            Ναυτιλία-Επενδύσεις : Οι δυνατότητες μας είναι τεράστιες , εξαιτίας  της γεωπολιτικής θέσης , της ιστορίας μας στο συγκεκριμένο αντικείμενο και τις γνώσεις που διαθέτουμε. Πανεθνική αντιμετώπιση χρειάζεται. Υστεροβουλίες και εξουσίες, με κάθε λογής ιδεολογίες ,μας έχουν τελειώσει. Τα περιθώρια δεν στενεύουν απλά,  έχουν και αυτά τελειώσει. Σήμερα, το επικείμενο  ενδεχόμενο BREXIT, είναι μια καλή συγκυρία, που πρέπει να την εκμεταλλευτούμε, στον παρόντα άξονα-πυλώνα, αλλά και στον επόμενο.
3.            Παροχή υπηρεσιών-παραγωγική αναδιάρθρωση του Ελληνικού Πανεπιστημίου:
Τεράστιο πεδίο ανάπτυξης. Έχουμε το καλύτερο υλικό . Τον ανθρώπινο παράγοντα με αστείρευτες γνώσεις και προϋπηρεσίες εντός και εκτός της χώρας στις επιστήμες, στην επιχειρηματικότητα και στην πολυγλωσσία. Το μόνο που μας μένει είναι να δημιουργήσουμε χώρους με ηρεμία , κοινωνική ισότητα  μακριά από το αλλαλούμ της καθημερινότητας, ποιοτική επικοινωνία σε όλους τους τομείς, ώστε να δοθούν κίνητρα προσέλευσης και εγκατάστασης εταιρειών που ασχολούνται παγκόσμια με την παροχή υπηρεσιών. Σήμερα πολλά ελληνόπαιδα εργάζονται από τα σπίτια τους για εταιρείες που έχουν έδρα εκτός Ελλάδας, με αποτέλεσμα να φεύγουν στις  χώρες που έχουν έδρα αυτές οι εταιρείες, με  μεγάλα κεφάλαια σε φόρους και ασφάλειες. Κεφάλαια τα οποία θα έμεναν στα Ελληνικά ταμεία, εάν αυτές οι εταιρείες είχαν έδρα εντός του ελληνικού εδάφους.
Πανεπιστήμια: Η παραγωγική αναδιάρθρωση των Ελληνικών Πανεπιστημίων πρέπει να ξεκινήσει με εφαρμογή και συμπλήρωση την νομοθεσίας για λειτουργία Αγγλόφωνων Πανεπιστημιακών σχολών όλων των ειδικοτήτων εντός και γιατί όχι και εκτός Ελλάδος, από τα υπάρχοντα Πανεπιστήμια μας συμπεριλαμβανομένου  και του Ανοιχτού, με ένα όρο, ότι σ όλες τις Αγγλόφωνες Σχολές θα υπάρχει υποχρεωτικό το μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας, με τελικό στάδιο την επάρκεια της. Σε μία από τις επόμενες επιστολές μας θα σημειώσουμε τον τεράστιο αριθμό των ελλήνων επιστημόνων στον κόσμο (παρά τον μικρότατο αριθμό  του πληθυσμού του Ελληνικού Έθνους σε σύγκριση με αυτόν του Παγκόσμιου)  που έχουν τα προσόντα για να είναι υποψήφιοι να καλύψουν κενά θέσεων σε όλες τις βαθμίδες των Ελληνικών αλλά και των Πανεπιστημίων όλου  του κόσμου. Βέβαια η λειτουργία των αγγλόφωνων σχολών (δεν είναι ανάγκη να λειτουργήσουν στις έδρες των Πανεπιστημίων) θα έχει σχέση με την ζήτηση της παγκόσμιας αγοράς, χωρίς ανόητες παιδικές φωνές από ιδεοληψίες, επωνύμων και ανωνύμων πολιτικών και λογίων. Οι δικαιολογίες ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχοι νόμοι, προεδρικά διατάγματα ή  δεν το προβλέπει το Σύνταγμα, είναι τουλάχιστον αστείο. ΒΟΥΛΗΣΗ ΕΧΕΤΕ ; Αυτή η προσπάθεια πέρα της επιστροφής Ελλήνων Επιστημόνων, θα περιορίσει τη φυγή χρήματος των γονιών στο εξωτερικό για τις σπουδές των παιδιών τους, θα βελτιώσει την ποιότητα και το επίπεδο ζωής των Ελλήνων θα επέλθει πολιτισμικός εμπλουτισμός με την παρουσία ξένων φοιτητών, θα έχουμε συναγωνισμό με την καλή έννοια, που θα στοχεύει στην βελτίωση όλων των τομέων της Ελληνικής Κοινωνίας και όχι μόνο. Πριν πάρεις, αναγνώστη, αρνητική θέση, ρίξε μια ματιά στη γείτονα εξ ανατολών χώρα η στην Βρετανική Κοινοπολιτεία στην οποία,  παρόλο που έχει αναγάγει την Πανεπιστημιακή της Εκπαίδευση σε τεράστια επιχειρηματική πρόσοδο, οι Έλληνες επιστήμονες στο τομέα των καθηγητών  και ιδιαίτερα των γιατρών, που εργάζονται στην Αγγλία σε αριθμούς είμαστε η δεύτερη χώρα μεταξύ των Χωρών της ΕΕ και η τέταρτη από όλες τις Χώρες του κόσμου. Ο ρόλος των Ελλήνων Επιστημόνων γιατρών και άλλων που εργάζονται στην Αγγλία και όχι μόνο, είναι πολύ σημαντικός και ενδιαφέρων για πολλά συμπεράσματα, εάν αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας που είναι ο μισός πληθυσμός της Γης. Οι έλληνες που διαβιούν στην Αγγλία είναι πάνω από 400.000.
4.            Τουρισμός : Αυτό το οποίο θα βοηθήσει την προσέλκυση τουριστών, αλλά και τις τουριστικές επενδύσεις, είναι η πρόβλεψη και δημιουργία υποδομών για ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών  με αξιοπιστία, σοβαρότητα και βελτίωση ως προς την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των αρμοδίων υπηρεσιών. Η επισήμανση και παραχώρηση ειδικών περιοχών για επενδύσεις,  που δεν θα επηρεάζονται από τις παρενέργειες της καθημερινότητας όλο το χρόνο, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει εδώ η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, με αυστηρές κυρώσεις, εάν διαπιστωθεί.
 Ιατρικός Τουρισμός: Σήμερα η Ελλάδα διαθέτει το καλύτερο και μεγαλύτερο εξειδικευμένο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό σε σχέση με τον  πληθυσμό της. Η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι πανεπιστημιακές κλινικές της χώρας μας με ένα καλό ιατρικό εξοπλισμό έχει  όλα τα προσόντα και πολύ περισσότερα από τις προηγμένες χώρες να γίνουμε παγκόσμιος χώρος παροχής ιατρικής υγειονομικής και παραϊατρικής περίθαλψης και εξαιτίας των ήπιων καιρικών  φαινομένων, με όλα τα χρώματα της ίριδας, να γίνουμε το κέντρο αποθεραπείας, ευεξίας , αποκατάστασης όλων,  μα όλων των παθήσεων . Τεράστια επένδυση. Βούληση έχουμε; Σ΄ αυτή την ευλογημένη γη η αύρα είναι μόνον θετική , διαχρονικά, αναλλοίωτη,    πέρα από την ανθρώπινη δύναμη (στο δεύτερο κύκλο των εργασιών μας θα το τεκμηριώσουμε).
Ο ρόλος των τοπικών παραγόντων στην αναδιοργάνωση του κράτους
Οι τοπικοί παράγοντες πρέπει να έχουν τον πρώτο  και τελευταίο λόγο, με τεκμηρίωση και μελέτες. Ο κεντρικός παράγοντας ακούει , σημειώνει και με ο ,τι συμφωνεί τοποθετείται  με χρονοδιάγραμμα. Εάν δεν ισχύει αυτή η διαδικασία οι τοπικοί παράγοντες πρέπει να απέχουν επιδεικτικά από τις φιέστες . Οι εποχές έχουν αλλάξει. Οι τοπικοί φορείς –παράγοντες σήμερα έχουν τυπικά, ουσιαστικά  προσόντα και εργασιακή και επιχειρηματική εμπειρία περισσότερη από τον κάθε παράγοντα του Κέντρου. Σ΄ αυτό το θέμα δεν χωράνε ιδεοληψίες και πειθαρχίες κομματικές και πολιτικές. Προέχει το συμφέρον του τόπου και κατ’ επέκταση της χώρας.
Η δημοκρατία των Αθηναίων εκεί στην  ΠΝΥΚΑ, το  αρχαιότατο σύμβολο ελευθερίας σκέψης και λόγου,  που οδηγούν στη δημοκρατία, το σύμβολο που τιμάται μέχρι και σήμερα από τους θεραπευτές των δημοκρατικών ιδεωδών, όπως πρόσφατα έδειξε  η επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, αυτό το σύμβολο, που σήμερα τιμάται και προβάλλεται από τους ηγέτες σκύβοντας με σεβασμό το  κεφάλι τους στα μηνύματα ανά τους αιώνες, που εκπέμπονται σε όλο τον κόσμο,  έδειχνε ότι ο πολίτης είχε το δικαίωμα των αποφάσεων και της εξουσίας  και  ο πολιτικός άρχοντας ήταν απλά  το εκτελεστικό όργανο. Οι εν δυνάμει σήμερα υποψήφιοι Πρωθυπουργοί οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι τα επιτυχημένα πολιτικά εγχειρήματα μπορεί να έχουν κόστος προσωπικό ή και πολιτικό. Αλλά για το καλό του τόπου και του έθνους πρέπει να είναι η πρώτη αξία η οποία υπηρετείται. Σας θυμίζουμε τον χαρισματικό εκείνο ηγέτη των Άγγλων, τον πρωταγωνιστή της ήττας του Χίτλερ, τον οποίο στις πρώτες εκλογές μετά τον πόλεμο οι Άγγλοι τον  καταψήφισαν. Τολμήστε για το καλό της χώρας . Η ιστορία σίγουρα θα σας γράψει με ανεξίτηλα και όχι με μελανά γράμματα. Πολιτικοί , πολιτευτές, απλοί αναγνώστες πολίτες αυτής της χώρας κρατήστε μόνο μία ιδέα στο μυαλό σας : Το συμφέρον της χώρας, του Έθνους και του Ελληνικού πνεύματος, όπως αυτό αποτυπώνεται και εκπέμπεται στον πολιτισμό μας και όχι μόνον   (θα μιλήσουμε για το ελληνικό πνεύμα σε άλλη μας επιστολή).
Εδώ τελειώνει το πρώτο μέρος της επιστολής μας η οποία και αναφέρεται διεξοδικά στα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας ως αιτία του μεταναστευτικού ρεύματος που ολοένα και διογκώνεται. Για να μην κουράσουμε τον αναγνώστη και για λόγους τεχνικούς,  άμεσα θα επανέλθουμε με την συνέχεια της επιστολής μας, ως Νο 4α , με το δεύτερο δηλαδή  μέρος του τίτλου της παρούσης επιστολής «Β) Παραμονή ή Φυγή των νεοελλήνων από τη χώρα τους; Πρόβλημα ή λύση ;», με αναφορές  και σε άλλες αιτίες  που επισημαίνουν  τα καλώς κείμενα της χώρας μας σε μια προσπάθεια να αποδώσουμε «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».
Υ.Γ.
Συμπερασματικά θεωρούμε, ότι χωρίς την αναδιοργάνωση του Ελληνικού Κράτους, η ανάπτυξη και η πρόοδος της Οικονομίας θα πηγαίνει με την ταχύτητα μιας μεγάλης χελώνας. Με την σημερινή δομή και λειτουργία του Ελληνικού Κράτους το χρέος δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί και η φτωχοποίηση των Ελλήνων θα βαθαίνει περισσότερο και θα συνεχίζουμε να στερούμαστε  την κυριαρχία ως Κράτος .Επιβεβαιώνεται αυτό και  από τους υπολογισμούς που κάνουν στην αρχή κάθε έτους και ενδιάμεσα του έτους οι ειδικοί οικονομικοί παράγοντες του εξωτερικού, με το ποσοστό ανάπτυξης και στο τέλος του έτους  να είναι συνήθως στο 1/3 του αρχικού υπολογισμού. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά και  στις παθογένειες του Ελληνικού Κράτους που αναφέρουμε στην παρούσα μας επιστολή και δεν τις γνωρίζουν σε βάθος οι ξένοι αναλυτές, διότι δεν τις βιώνουν και παραπλανούνται από παράγοντες και παραγοντίσκους.
Σ’ αυτό το σημείο ο αναγνώστης ή οι αναγνώστες μπορούν να πουν: Οι Έλληνες οικονομικοί παράγοντες με την ίδια επάρκεια ή και μεγαλύτερη από τους ξένους οικονομολόγους, γιατί τις περισσότερες φορές πέφτουν έξω στους προϋπολογισμούς της Ελληνικής οικονομίας ενώ ξέρουν καλά τις παθογένειας μας, αφού τις βιώνουν καθημερινά και οι ίδιοι; Απλούστατα σ αυτούς συνήθως πρυτανεύουν άλλες αξίες και αιτίες: Προσωπικές, πολιτικές, κομματικές, επιχειρηματικές, τραπεζικές, βάλε ή αφαίρεσε και εσύ φίλε αναγνώστη μερικές.


Θωμάς Γκατζόφλιας  thomasgatzoflias @yahoo.com
Φωτεινή Χατζάρα  ag_ygias@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας