Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Κινδυνεύουν να χαθούν έξι ποικιλίες αμυγδαλιάς, μετά το κλείσιμο του Δενδροκομικού Σταθμού Σερβίων-Βελβεντού

Στην πλήρη εγκατάλειψη έχει αφεθεί η μητρική φυτεία έξι ποικιλιών αμυγδαλιάς στο Δενδροκομικό Σταθμό Σερβίων-Βελβεντού που έχει κλείσει εδώ και πάνω από 4 χρόνια. Ο Νίκος Κουτλιάμπας, πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, είπε στο "Agro24" ότι "ο δενδροκομικός σταθμός των Σερβίων παραχωρήθηκε στις 5 Απριλίου 2012  από τον Κώστα Σκανδαλίδη, τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού για τη δημιουργία πειραματικού οπωρώνα.
Υποχρεώσή μας θα ήταν, παράλληλα με την έρευνα πάνω σε ποικιλίες ροδακινιάς, μηλιάς και άλλων δέντρων, να διατηρήσουμε και τις έξι ποικιλίες αμυγδαλιάς που ήδη υπάρχουν, με τις μητρικές τους φυτείες. Τότε ο δήμος Σερβίων προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η απόφαση του Συμβουλίου αναμένεται για φέτος τον Ιούνιο. Οι έξι αυτές ποικιλίες θα χαθούν αν δεν τις αναλάβει κάποιος. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να εγγραφούν στον Εθνικό Κατάλογο, ούτε να προμηθευτεί κάποιος καλλιεργητής πολλαπλασιαστικό υλικό για να το καλλιεργήσει." Στην ερώτησή μας για το αν ο Συνεταιρισμός θα προχωρήσει ούτως ή άλλως στη δημιουργία δικού του πειραματικού οπωρώνα, μας απάντησε "ναι, γιατί δε βλέπουμε να υπάρχει θέληση από το δήμο".
Μάλιστα, το θέμα είχε συζητηθεί και στο τοπικό συμβούλιο των Σερβίων πριν από μερικές μέρες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τώρα η δημοτική αρχή επιθυμεί να αρθεί η προσφυγή στου ΣτΕ, μιας και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν οι έξι ποικιλίες αμυγδαλιάς, να ζητηθούν πίσω επιδοτήσεις μετά από χρόνια με επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε. και να μην επιδοτούνται οι καλλιεργητές των συγκεκριμένων ποικιλιών. Επίκειται, μάλιστα, συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με στελέχη του δήμου, αλλά και της Περιφέρειας για να βρεθεί μια λύση στο θέμα που προέκυψε.

Πηγή: agro24.gr

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κουτλιαμπα μακριά από τα Σέρβια.Θα της φας.Κάτσε στο χωριό σου που νοιάστηκες εσύ τώρα για την καλλιέργεια αμυγδαλιας.Οι Σερβιωτες θα αντιδράσουμε δυναμικά σε περίπτωση άρσης της απόφασης του πρώην Δημοτικό Συμβουλίου.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΞΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΟΥΤΛΙΑΜΠΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΩΤΩΝ.ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΤΩΡΙΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΑΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ 2Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.ΤΟ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ.ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΡΟΔΑΚΙΝΙΕΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΟΤΙ Η ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠΟΠ ΟΡΘΌΣ ΤΟ ΦΥΤΩΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΝΩΣΤΟ ΠΟΥΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΚΙΝΉΘΗΚΑΝ ΟΙ ΓΕΊΤΟΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΘΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΆΣΕΙ ΚΑΝΕΊΣ ΤΟ ΘΡΆΣΟΣ ΤΟΥΣ?

Ανώνυμος είπε...

To akousame kai ayto oi Velvedinoi na niazode gia tis amigdales tou fitoriou Servion. Ta pragmata exoune os exis. Tin sigekrimeni periodo epidotoude apo tin E.E 6 pikilies amigdaleon, kai i idiotiki eteria ASEPOP AE (kataxreomeni) epixeiri me profasi tis pikilies ton amigdaleon na nikiasei to fitorio Servion kai na kavatzosei tis epidotiseis. Fisika i enoikisei tha einai 50 xronon kai pano, ara meta apo tis amigdalies tha fitrosoune rodakina oi radizmoi tha einai edatikoi se apostasi anapnois apo Dimotika sxoleia kai Pedikous stathmous. Den tha epitrepsoume se kanena dimarxo kai adidimarxo na paraxoreisei to fitorio se mia idiotiki eteria. Eidi mazeyode ipografes apo polites kai i ipothesi parakolouthite apo Dikigoro.

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς την αποδοχή της άρσης της απόφασης του τοπικού συμβουλίου Σερβίων δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Θύμιο το νου σου.Πραξε το καθήκον σου προς όφελος προπάντων την υγεία των ανθρώπων του τόπου.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΘΡΑΣΣΟΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΟ. ΚΟΥΤΛΙΑΜΠΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΓΩΔΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΣ ΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ? ΝΑ ΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΧΑΣΜΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ? ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΙΑ ΑΥΤΗ Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΣΑΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ. ΙΣΩΣ ΟΜΩΣ ΜΑΣ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ.ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΟΡΙΟ.

Ανώνυμος είπε...

Ο Δήμαρχος κατήγγειλε προχθές τον τρόπο που μια Α.Ε. επιχείρηση επεμβαίνει ύπουλα με την συγκαταθεση υπουργού και ότι στην ουσία απαίτησε ο υπουργός στο να δοθεί στον ασεποπ το φυτώριο γράφοντας στα @@ του την απόφαση των πολιτών. Υπάρχει και το βίντεο της προχθεσινης συνέλευσης του Δημοτικού Συμβουλίου. Δάκτυλος βουλευτή του Νομού μου μυριζεται.

Ανώνυμος είπε...

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.Τα εδάφη του Βελβεντού βρίσκονται υπό πλήρη κορεσμό.Λογικό λόγο των ραντισματος που έχουν δεχθεί τα τελευταία 30χρόνια.Ούτε γουμαραγκανθα δεν θα βγαινουν σε λιγα χρόνια.Η σημερινή παραγωγή του ΑΣΕΠΟΠ στηρίζετε κατά 30-35% στα δέντρα που καλλιεργούνται στο Πλατανορευμα και την γύρω περιοχή των Σερβίων.Σε 5 χρόνια η παραγωγή αυτή θα ξεπερνά το 50% και όσο πάει θα αυξάνεται.Επομένως οι Βελβεντινοι με πονηριά αδιαφορώντας για την υγεία του κόσμου(εδώ δεν σέβονται την δικιά τους) προσπαθούν να αρπάξουν ότι σημαντικότερο εχουν τα Σέρβια απο αξιοποιησημη έκταση,με σκοπό την μεταφορά κάποιου τμήματος του ΑΣΕΠΟΠ ώστε να παραπλανησουν τον κόσμο.Και λέω εγώ τώρα γιατί να μην προχωρήσουν όλοι οι καινούργιοι παραγωγοί του Πλατανορευματος Σερβίων και γύρω περιοχής σε δημιουργία καινούργιου συνεταιρισμού? Χωρίς χρέη χωρίς αμαρτίες παρελθόντος και χωρίς ντραγκατηδες οι οποιοι θα διατάζουν. Τα Σέρβια εχουν πολλά δημοτικά χωράφια τα οποία μπορουν να αξιοποιηθούν και να δοθούν για εγκαταστάσεις. Είναι η μόνη σωστή λύση και ουσίας για αυτούς πού επένδυσαν στην καλλιέργεια δέντρων. ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΜΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ ΒΕΛΒΕΝΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

Ρε κουτλιαμπα ποιό θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο? Αφου αναβλήθηκε λόγο της ημερομηνίας εορτασμού της απελευθέρωσης του Βελβεντού (ασχολίαστο).Ποιός βουλευτής σας υποσχέθηκε ανεξαρτησία και ενεργεί για την ψήφο σάς? Εκτίθεστε,σοβαρευτείτε.Η Υγεία προέχει όλων.

Ανώνυμος είπε...

χαλάει την πιάτσα η ιδέα να ασχοληθούν άνεργοι με καλλιέργεια δέντρων στην περιοχή Σερβιων ..... πιο καλα ειναι να τα έχουν μερικοί τσιφλικάδες με καλαμπόκια και στάρια και οι νεοι να είναι στην ανεργία ε γατάκια;

Ανώνυμος είπε...

ΑΣΕΠΟΠ μας χαλας την πιατσα θα δουν εδω οι ανεργοι δεντρα και θα θελουν να ασχοληθουν και μεις που εχουμε τα χωραφια τους με καλαμποκια τι θα απογινουμε;

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΦΥΤΩΡΙΟ ΣΕΡΒΙΩΝ ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ.ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΕΥΡΕΣ.ΟΙ ΣΕΡΒΙΩΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ Η ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟ ΧΩΡΟ ΕΙΤΕ ΣΑΝ ΧΩΡΟ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΕΙΤΕ ΣΑΝ ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΙΤΕ ΣΑΝ ΧΩΡΟ ΑΝΕΡΓΕΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΕΙΤΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΌ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΠΙΤΩΝ. ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

07:44 Και εσύ θα είσαι ο νταβατζής διαχειριστής της παραγωγής? Κουμάντο στο γαλατικο χωριό σου εσύ.

Ανώνυμος είπε...

Άμμεσα πρέπει να συγκληθεί ενημέρωση για το θέμα προς τους πολίτες.Η αντίδραση θα πρέπει να είναι αντίστοιχη με το θέμα της λαϊκής.Έχουμε είδη προχωρήσει στην συλλογή υπογραφών πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.Ο δικηγόρος είδη είναι ενήμερος.

Ανώνυμος είπε...

Προς 07:41 και 07:44 το να πουλάς 0,20€ το κιλό τα ροδάκινα είναι επιτυχία? Για ποιόν να δουλεύει για τα φάρμακα που πουλάει ο ΑΣΕΠΟΠ? ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΥΓΕΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΘΥΜΝΙΟ ΚΑΛΕΣΕ ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ . ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΩΣ ΟΠΛΟ ΝΑΤΟΥΣ ΚΟΠΕΙ ΒΗΧΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

O ασεποπ ειναι προτυπο λειτουργιας. Το φυτωριο μπορει να δειξει τον δρομο σε πολλους νεους αγροτες για το τι καλλιεργειες να βαλλουν, με ποιον τροπο βα τα καλλιεργησουν και ο συνεταιρισμος να εξασφαλισει την τιμη αγορας. Ειναι κατι που αν γνει σωστα μπορει να βοηθησει στην αναπτυξη της περιοχης και να βοηθησει στο θεμα της ανεργιας? Που ειναι το μεμπτο σε αυτο? Οσο για τον Κουτλιαμπα, ο ανθρωπος κανει μια αξια διαχειρηση και τα αποτελεσματα φαινεται απο την υγεια του συνεταιρισμου. Μην απαξιωνουμε τα παντα. Ενας σερβιωτης

Ανώνυμος είπε...

Οι ακραιες συμπεριφορες και απο τις δυο πλευρες για το θεμα της ανεξαρτησιας και ειδικα απο την μερια του βελβεντου με τις κινησεις της μκο, δημιουργει αποσταση στις κοινωνιες. Το αποτελεσμα ειναι τωρα να μην μπορουμε να συζητησουμε ψυχραιμα για ουσιωδης θεματα

Ανώνυμος είπε...

09:43 ΑΣ ΜΠΕΙ ΟΡΚΩΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠΟΠ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΦΥΤΩΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΩ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΘΕΙ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ ΧΩΡΆΦΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.ΜΠΡΟΣ ΣΤΗΜ ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΞΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙ ΜΙΑ ΕΚΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ? ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΣ ΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ?ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΡΑΝΤΙΣΜΑΤΑ ΟΤΑΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 100Μ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 2 ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ?

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ 9.50
ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΙΔΕΣ ΤΙΣ ΑΚΡΑΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ.
ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΡΕ ΦΙΛΕ-Η ??
Ο ΣΠΟΡΟΣ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ ΠΟΥ ΕΣΠΕΙΡΕ Η ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΜΚΟ , ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ ΠΟΥ ΕΔΕΙΞΕ Η ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΩΝ, ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΤΗΝ ΕΙΡΩΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ?
ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΟΥΝΤΑΙ ΦΙΛΕ-Η.
ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΙΝΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ , ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ .
ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΙΣΟΦΑΡΙΣΕΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.
ΕΔΩ ΚΑΙ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΒΕΛΒΕΝΤΙΝΟΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΟ.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΙΜΙΩΔΗ ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΦΥΤΩΡΙΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ

Το Προφίλ μας